ΕΙΔΗΣΕΙΣ

8/3/21

Κορονοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν αλλεργίες; Νέα δεδομένα

 

Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν αλλεργίες; Νέα δεδομένα

healthreport.gr

 

Τι δείχνουν τα νεότερα δεδομένα

 

Τα εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού αποτελούν τη μοναδική ελπίδα για να ανακτήσουμε τη ζωή μας. Ωστόσο όσοι υποφέρουν από διάφορες αλλεργίες εμφανίζονται διστακτικοί να κάνουν το εμβόλιο. Πλέον όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν παγκοσμίως οι αρμόδιοι επιστημονικοί οργανισμοί τονίζουν ότι ελάχιστες αλλεργίες είναι αντένδειξη για το εμβόλιο.

Όπως εξηγεί ο αλλεργιολόγος Dr. David M. Lang, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας, τα ποσοστά σοβαρής αλλεργίας μετά από εμβόλιο για το νέο κορονοϊό είναι πολύ σπάνια.

Πόσο συχνές είναι οι σοβαρές αλλεργίες

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα για τις ΗΠΑ, στους πρώτους 17,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, αναφέρθηκαν 66 περιστατικά σοβαρής αλλεργίας (αναφυλαξίας). Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν τα 40 έτη (κυμαινόταν από 24 έως 63 ετών).

Από τους ανθρώπους αυτούς, οι 14 δεν είχαν γνωστή αλλεργία. Από τους 52 ασθενείς με γνωστή αλλεργία, οι 21 είχαν αναφυλακτική αντίδραση κατά το παρελθόν. Με ή χωρίς γνωστή αλλεργία, οι περισσότεροι ασθενείς (το 75%) παρουσίασαν την αναφυλαξία στα πρώτα 15 λεπτά από το εμβόλιο.

Όλοι δέχτηκαν επιτόπου τις πρώτες βοήθειες, αλλά 32 χρειάσθηκαν βραχεία νοσηλεία στο νοσοκομείο. Όλοι τους όμως σύντομα ανέρρωσαν και επέστρεψαν σπίτι τους.

«Παρότι ο κίνδυνος μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης είναι υπαρκτός, είναι πάρα πολύ μικρός», τονίζει ο Dr. Lang. «Επιπλέον, περισσότερο κινδυνεύει αν αρρωστήσει κάποιος σοβαρά από τον κορονοϊό, παρά αν εκδηλώσει αναφυλακτική αντίδραση».

Ποιοι πάσχοντες από αλλεργία μπορούν να κάνουν το εμβόλιο

Οι ειδικοί επιστημονικοί φορείς λένε πως δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης στο εμβόλιο για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός όσοι έχουν αλλεργία σε:

Φάρμακα

Τρόφιμα

Έντομα

Λάτεξ

Εισπνεόμενα αλλεργιογόνα

Όσοι έχουν ιστορικό αναφυλαξίας (ακόμα και σε άλλο εμβόλιο ή ενέσιμο ή μη φάρμακο) μπορούν να εμβολιαστούν, λέει ο Dr. Lang. Όλα τα άτομα με αλλεργία, όμως, πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνουν το εμβολιαστικό κέντρο γι’ αυτήν και τη σοβαρότητά της. Πρέπει επίσης να παραμένουν προληπτικά στο κέντρο για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά τον εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάθε άτομο με αλλεργία πρέπει να λαμβάνει μαζί με τον γιατρό του την απόφαση για το αν θα κάνει το εμβόλιο ή όχι. Ο γιατρός είναι αρμόδιος να τον ενημερώσει για τα δυνητικά οφέλη και κινδύνους ειδικά για την περίπτωσή του.

Παρ’ όλα αυτά, μερικοί άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορονοϊός. Αυτοί είναι:

Όσοι έχουν αλλεργία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά του

Όσοι εκδήλωσαν αναφυλαξία στην πρώτη δόση

Πηγή: parapolitika.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews