ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/3/21

Οι παρενέργειες του φόβου, για την covid-19

 

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021

EKABNews

 

Οι παρενέργειες του φόβου, για  την covid-19

Γράφει: Η Ιωάννα Νίτσιου


Πέρασε ένας χρόνος από τότε, που η πανδημία covid-19 έγινε κομμάτι της καθημερινότητάς μας, κι από τότε , ζούμε μαζί της.  Ζούμε μαζί της , ευελπιστώντας, ότι η τεχνολογία και επιστήμη θα την νικήσουν,  Ζούμε, σε έναν αιώνα, που η επιστήμη βρέθηκε απέναντι  σε έναν δυνατό εχθρό, που αντιστέκεται στο χρόνο. Αλλά, εδώ ο χρόνος δεν είναι γιατρός , κι οι γιατροί δυστυχώς, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το χρόνο...Η συμβίωση μαζί της είναι ένας μαραθώνιος, που τον τρέχουμε άνισα όλοι μας, βιώνοντας τις παρενέργειές της σε κάθε μας βήμα..

Η πανδημία, έτσι όπως την κήρυξε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 11 Μαρτίου 2020, έφερε στην επιφάνεια, κι άλλες πανδημίες, εξίσου επικίνδυνες και καταστροφικές.  Η ενδοοικογενειακή βία, ο αλκοολισμός, η χρήση ναρκωτικών, ψυχοφαρμάκων, κι άλλες ψυχικές διαταραχές, η ζωή σε μια εικονική πραγματικότητα, η άγχρωμη καθημερινότητα, η οικονομική και κοινωνική κατάρρευση και γενικότερα η απομόνωση, επέφερε οδυνηρά αποτελέσματα σε όλες τις εσωτερικές και εξωτερικές ανθρώπινες αντιδράσεις. Ωστόσο, πέρα και πάνω από όλα, βγήκε στην επιφάνεια, ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου, που είναι ο ΦΟΒΟΣ.

Και τι είναι φόβος;

Φόβος είναι ένα συναίσθημα, μια εσωτερική ένταση, που συνοδεύεται από άγχος, ενοχές, ανησυχία, τρόμο, πανικό. Είναι η εκδήλωση απέναντι σε κάθε είδους κίνδυνο...Ο φόβος είναι έκφραση. Κι αυτήν την έκφραση, σήμερα, δυστυχώς τη συναντάμε σχεδόν σε κάθε ανθρώπινο πρόσωπο.. Ωστόσο, όλοι μας γνωρίζουμε, ότι τα φοβικά συναισθήματα είναι τοξικά.

Στην πανδημία, οι ειδικοί αξιολογούν ότι άνθρωποι στους οποίους ήδη υπάρχει ένα υπόβαθρο θλίψης, έντονου στρες και άλλων συγγενών παθήσεων, ενδέχεται να παρουσιάσουν εντονότερα το συναίσθημα του ψυχολογικού φορτίου, που υφίστανται εξ  αιτίας της πανδημίας.

Τα άτομα που ενδέχεται να εκδηλώσουν πιο έντονα συναισθήματα άγχους είναι εκείνα που έχουν ήδη ιστορικό ψυχικής διαταραχής.  (Νίκος Μανούσης * Νευρολόγος – ψυχίατρος, αντιπρόεδρος Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω (ΔΙΙΚΩ).

Το πιο τρομακτικό είναι, όχι ο ιός, αλλά ο φόβος για τον ιό. Και θύμα του είναι ο έμφοβος άνθρωπος, ο οποίος αυτόματα, εντάσσεται σε μία κοινότητα εμφοβικών ατόμων, θεωρώντας, ότι δεν είναι παρανοικός.Κι αυτός ο συνολικός φόβος, δημιουργεί έναν εφησυχασμό. Από την άλλη, στην καρδιά της κατάθλιψης βρίσκεται η απόλυτη παράδοση στον ιό. Κι εκεί ο φόβος εκτροχιάζει τη λογική. "Δεν μπορεί, θα αρρωστήσω κι εγώ, είναι θέμα χρόνου, κ.λ.π." είναι σκέψεις που ενδεχομένως, οδηγούν σε ψυχική αναστάτωση, ιδιαίτερα από την προσωπική κατάσταση του ατόμου. Εάν ζει μόνος του, είναι άνεργος, απομονωμένος κοινωνικά, εξ αιτίας του αναγκαστικού εγκλεισμού, ή αν προυπάρχει όπως αναφέρθηκε υπόβαθρο.. Επίσης, ο φόβος εξάπλωσης του ιού και η αβεβαιότητα για το αύριο, σίγουρα προκαλούν συμπεριφορές ανεξέλεγκτες όχι μόνο για τον ιό, αλλά και για τον κίνδυνο της διασποράς στους δικούς μας ανθρώπους. Κι αυτό, πολλές φορές, μπορεί να αποσυντονίσει τη λειτουργικότητα του ατόμου, με αποτέλεσμα την αμφισβήτηση της ιατρικής κοινότητας αφενός, κι αφετέρου, των πολιτειακών θεσμών.

Στην κοινωνία μας ομως, υπάρχουν και παιδιά. Κι αναφερόμαστε σε αυτήν την κατηγορία, γιατί είναι πολύ σημαντικό, οι γονείς, να επηρεάσουν καθοριστικά την ισορροπία των παιδιών, όχι με συμπεριφορές που παραπέμπουν σε "πόλεμο", σε ένα έντονο συγκινησιακό κλίμα, αλλά με τρυφερότητα και αισιοδοξία, καθησυχάζοντάς τα και εξηγώντας τους με τον πιο απλό τρόπο, την υπάρχουσα κατάσταση, ώστε να μην  τραυματιστεί η ευάλωτη ψυχή τους.

"Σύμφωνα με την UNICEF του Ηνωμένου Βασιλείου, πάνω από 60% των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανησυχούν για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στις ζωές τους. Το ίδρυμα δημόσιας υγείας Sciensano στο Βέλγιο, διαπίστωσε ότι νέοι άνθρωποι μεταξύ 18-24 και οι μαθητές, έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από το άγχος και την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι γονείς στην Ιταλία και στην Ισπανία παρατήρησαν ότι τα παιδιά είχαν δυσκολία στη συγκέντρωση, ήταν ευερέθιστα, ανήσυχα και νευρικά."

Στο επίκεντρο οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία ...

Ποιοί είναι όμως οι τρόποι αντιμετώπισης της ψυχικής υγείας ;

 

Καταρχήν ο κορωνοιός ας παραδεχτούμε πλέον, ότι δεν είναι αόρατος εχθρός, επομένως, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Να τα βρούμε με τον εαυτό μας. Να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να τον αξιολογήσουμε, προσπαθώντας να διορθώσουμε τα λάθη μας. Μπορεί να φαίνεται φιλοσοφικό, αλλά δεν είναι.

Να ενημερωνόμαστε για την  πορεία του ιού, από αξιόπιστες πηγές, αφήνοντας στην άκρη το τηλεκοντρόλ, που σχεδόν εδώ κι ένα χρόνο έχει γίνει προέκταση του χεριού μας

Να ντυνόμαστε όμορφα, έστω κι αν η καθημερινή μας βόλτα περιλαμβάνει τα δωμάτια του σπιτιού μας

Να αποκτήσουμε μια καθημερινότητα, της οποίας διατηρούμε τον έλεγχο

Να τρώμε υγιεινά και να μην καπνίζουμε. Δύσκολο θα πει κάποιος, αφού ο εγκλεισμός έχει αυξήσει την παχυσαρκία και το κάπνισμα. Κι όμως. Οταν υπάρχει θέλω, πάντα  υπάρχει λύση

Να αθλούμαστε καθημερινά. Το περπάτημα είναι η καλύτερη άσκηση, σώματος, νου και ψυχής

Να αρχίσουμε να επικοινωνούμε και πάλι, με άτομα τα οποία είχαμε "παραμελήσει" καιρό, αποκτώντας και πάλι την κοινωνικη μας συνοχή

Να κοιμόμαστε καλά και να ξεκουραζόμαστε, χωρίς να σκεφτόμαστε δυσάρεστα

Ναι. Ο φόβος είναι το μεγαλύτερο ψυχολογικό φορτίο, που συνεχώς αυξάνεται στην πανδημία.

Ας το "πετάξουμε" από πάνω μας, γιατί υπάρχει τρόπος. Πως;

 


Να εμβολιαστούμε, ΟΛΟΙ!!
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews