ΕΙΔΗΣΕΙΣ

23/3/21

Σχέση Covid-19 και Καρδιακή Ανακοπή, Απινιδωτής ακόμη πιο Απαραίτητος

 

Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

EKABNews

 

Σχέση Covid-19 Και Καρδιακή Ανακοπή, Απινιδωτής Ακόμη Πιο Απαραίτητος

emergency-live.com

23/03/2021

 

Το Covid-19 και η καρδιακή ανακοπή είναι ένα καθημερινό πρόβλημα για κάθε διασώστη. Τόσο οι εθνικές όσο και οι διεθνείς μελέτες έχουν δείξει πώς έχουν αυξηθεί τα περιστατικά καρδιακής ανακοπής και το ποσοστό θνησιμότητας στο παγκόσμιο σενάριο Covid-19.

Καρδιακή ανακοπή, αυξημένες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19: ο λόγος

Οι αιτίες της αύξησης της καρδιακής ανακοπής οφείλονται κυρίως σε:

- Οι άνθρωποι διστάζουν να πάνε στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης με τα πρώτα σημάδια ασθένειας, επειδή φοβούνται ότι εκτίθενται στον ιό

- Ο χρόνος έκτακτης ανάγκης των οχημάτων για αντίδραση αυξήθηκε λόγω του αριθμού των περιπτώσεων Covid-19 που χρειάζονται φροντίδα. Η θεραπεία του Covid-19 απαιτεί διαδικασίες (ντύσιμο, γδύσιμο, απολύμανση) που αυξάνουν σημαντικά το χρόνο για να είναι ξανά διαθέσιμο το όχημα και η ομάδα.

- Τα μαθήματα πρώτων βοηθειών και η χρήση AEDs (απινιδωτών) έχουν ανασταλεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από εκπαιδευτικούς παρόχους λόγω υπουργικών διατάξεων για τη μείωση της πιθανότητας αύξησης του αριθμού λοιμώξεων με ελιγμούς που συνεπάγονται στενή επαφή. Απαιτήθηκε εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας για να επισημανθεί η ανάγκη επανάληψης της εκπαίδευσης (τα μαθήματα κατάρτισης πρώτων βοηθειών BLSD εξομοιώνονται με αυτά που επιτρέπονται από το πρωθυπουργικό διάταγμα της 3ης Δεκεμβρίου 2020, άρθρο 1, παράγραφος 10, γράμμα s).

- Τα άτομα που εκπαιδεύτηκαν στη διάσωση είδαν μείωση του χρόνου λειτουργίας τους, εν μέρει λόγω της θετικής τους απόδοσης (δεδομένης της υψηλής έκθεσης).

- Επιπλοκές του εμβολιασμού με αναφυλακτική αντίδραση σοκ

Η διεθνής έρευνα έχει δώσει τιμές στην επίπτωση των στοιχείων που εξετάστηκαν παραπάνω, συσχετίζοντάς τα με αυξημένες περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής και σχετικών θανάτων

Το IRC(Ιταλικό Συμβούλιο Αναζωογόνησης), μια αναγνωρισμένη επιστημονική κοινωνία του Υπουργείου Υγείας που συγκεντρώνει γιατρούς και νοσηλευτές εμπειρογνώμονες στην καρδιοπνευμονική ανάνηψη, εντοπίζει μεταξύ των πιθανών αιτίων της υπερφόρτωσης των εδαφικών συστημάτων έκτακτης ανάγκης και της λιγότερης εμπλοκής των διασωστών για φόβο έκθεσης και μόλυνσης.

Η SIC (Ιταλική Εταιρεία Καρδιολογίας) διεξήγαγε πρόσφατα μελέτη σε 54 νοσοκομεία, συγκρίνοντας την εβδομάδα 12/19 Μαρτίου 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας SARS-CoV-2, με την ίδια περίοδο το 2019.

Το New England Journal of Medicine δημοσίευσε μια μελέτη για την Ιταλία, αναλύοντας τη συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παύσεων εκτός νοσοκομείου σε τέσσερις επαρχίες της Λομβαρδίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συγκρίνοντας τα δεδομένα με το προηγούμενο έτος.

Η περιοχή της Λομβαρδίας ήταν από τις πρώτες περιοχές που εμφάνισαν ξέσπασμα του Covid-19 εκτός της Κίνας. η πρώτη υπόθεση εμφανίστηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2020 στην επαρχία Λόντι.

Χρησιμοποιώντας το μητρώο καρδιακής ανακοπής της Λομβαρδίας (Lombardia CARe), οι καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομείου που σημειώθηκαν στις επαρχίες Lodi, Cremona, Pavia και Mantua κατά τις πρώτες 40 ημέρες της επιδημίας Covid-19 (21 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2020) σε σύγκριση με εκείνα της ίδιας περιόδου το 2019 (21 Φεβρουαρίου έως 1 Απριλίου 2019, για να ληφθεί υπόψη το έτος άλματος).

Εντός της περιόδου αναφοράς, εντοπίστηκαν 362 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου, σε σύγκριση με 229 περιπτώσεις που εντοπίστηκαν κατά την ίδια περίοδο το 2019 (+ 58%).

Αύξηση διαφόρων μεγεθών στον αριθμό περιπτώσεων καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου παρατηρήθηκαν και στις τέσσερις επαρχίες.

Πριν από την έλευση του Covid-19, 60.000 θάνατοι από ξαφνική καρδιακή ανακοπή καταγράφηκαν στην Ιταλία κάθε χρόνο.

Η έρευνα δείχνει ότι το ενημερωμένο ποσοστό είναι πιθανό να κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 120.000.

Για να αντιμετωπίσει την ξαφνική καρδιακή ανακοπή, ο AED πρέπει να είναι κοντά στην εκδήλωση: σχολείο, εργασία, μεταφορά, δημόσια διοίκηση, πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις, δρόμοι της πόλης, κ.λπ.…

Σήμερα, η καρδιοπροστασία καθίσταται ακόμη περισσότερο ένα θεμελιώδες στοιχείο πρόληψης, με μεγάλες δυνατότητες διάσωσης ζωών.

Πηγή: emergency-live.com
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews