ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7/3/21

N. Παπαευσταθίου, πρόεδρος EKAB: «Ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης»

 

Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

EKABNews

 

N. Παπαευσταθίου, πρόεδρος EKAB: «Οεμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης»

dimokratiki.gr

7/3/2021

 

«Ο εμβολιασμός για τη νόσο Covid-19, ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό, αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Νίκος Παπαευσταθίου, υπογραμμίζοντας πως: «Ήδη η χώρα μας βρίσκεται ψηλά από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών με τη σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα να λειτουργεί καθοριστικά στην καλύτερη προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τη μείωση των επιπτώσεων της νόσου Covid-19».

Σχολιάζοντας τον ένα χρόνο που συμπληρώθηκε από το ξέσπασμα της κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού, ο κ. Παπαευσταθίου τονίζει ότι «Διανύουμε το 3ο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζοντας μια πολύ κρίσιμη επιχειρησιακή συνθήκη συντονισμού και διαχείρισης όλων των δυνάμεων του ΕΚΑΒ αλλά και των Υγειονομικών Σχηματισμών της χώρας μας αναφορικά με την ετοιμότητα για τη διακομιδή και αντίστοιχα την υποδοχή των ύποπτων και των επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19», ενώ αναφορικά με τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα, τονίζει ότι η διασπορά συνεχίζεται και μάλιστα σε περιοχές όπως η Αττική, λέει ότι «Όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα πανελλαδικά, διακομίζοντας όλα τα περιστατικά Covid-19 και συντονίζοντας τις εισαγωγές των ασθενών στον κατάλληλο Υγειονομικό Σχηματισμό της χώρας».

Ειδικά για τις αεροδιακομιδές, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ ξεκαθαρίζει πως «Οι τρέχουσες έκτακτες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του Sars-Cov-2, μπορεί να έχουν επιφορτίσει το έργο του ΕΚΑΒ αλλά αυτό επ’ ουδενί σημαίνει πως παρουσιάζονται επιχειρησιακά προβλήματα των δυνάμεων μας στα καθημερινά περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε…».

• Κύριε Παπαευσταθίου, κλείσαμε ένα χρόνο από το ξέσπασμα της κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού και διαπιστώνουμε ότι διανύουμε το τρίτο κύμα. Θα ήθελα κατ’ αρχήν το σχόλιό σας.

Στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων αλλά και στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ, παρακολουθώντας και αναλύοντας τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της μετεξέλιξης της πανδημίας του Sars-Cov-2 στη χώρα μας, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε, ως ο αποκλειστικός επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Υγείας, στη πρώτη γραμμή της «μάχης». Προφανώς διανύουμε το 3ο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζοντας μια πολύ κρίσιμη επιχειρησιακή συνθήκη συντονισμού και διαχείρισης όλων των δυνάμεων του ΕΚΑΒ αλλά και των Υγειονομικών Σχηματισμών της χώρας μας αναφορικά με την ετοιμότητα για τη διακομιδή και αντίστοιχα την υποδοχή των ύποπτων και των επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19. Διαθέτοντας υψηλό ηθικό, γνώση, επαγγελματισμό αλλά και την εμπειρία του παρελθόντος, όλα τα στελέχη του ΕΚΑΒ, είναι 24ώρες το 24ώρο σε ετοιμότητα εκπέμποντας ένα μήνυμα ασφάλειας προς όλους τους πολίτες της χώρας μας. Οι διασώστες, οι γιατροί, οι νοσηλευτές αλλά και το επιχειρησιακό διοικητικό προσωπικό του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ είναι οι πρώτοι προασπιστές του αγαθού της δημόσιας δωρεάν υγείας.

• Σύμφωνα με τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα, η διασπορά συνεχίζεται και μάλιστα σε περιοχές όπως η Αττική. Πώς το αντιμετωπίζετε;

Όλο το προσωπικό του ΕΚΑΒ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα πανελλαδικά, διακομίζοντας όλα τα περιστατικά Covid-19 και συντονίζοντας τις εισαγωγές των ασθενών στον κατάλληλο Υγειονομικό Σχηματισμό της χώρας. Ο ουσιώδης ρόλος του Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων αλλά και της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ είναι ο 24ωρος έλεγχος των ημερήσιων κινήσεων στα Νοσοκομεία. Μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων καταγράφει και αναλύει (καθ’ ‘ολο το 24ωρο) κάθε εισαγωγή αλλά και εξιτήριο που πραγματοποιείται! Οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες ανεβάζουν το επίπεδο συναγερμού στο «κόκκινο» σε κάποια νοσοκομεία της Αττικής και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε σε επαγρύπνηση για την παρακολούθηση της κατάστασης και την εφαρμογή διορθωτικών κινήσεων. Έχουμε υλοποιήσει ένα άρτιο σχέδιο επικοινωνιακής διασύνδεσης των νευραλγικών τμημάτων του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα, διαθέτουμε τη σαφή και έγκαιρη αποτύπωση όλων των έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν σε πανελλαδικό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις μας να έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν τάχιστα και αποτελεσματικά. Το ΕΚΑΒ διαθέτει εφεδρείες και πλέον τα κατάλληλα επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση οιουδήποτε προβλήματος προκύψει (όπως εξάλλου πραγματοποιήθηκε και στο 1ο κύμα της πανδημίας). Με απλά λόγια, βάσει της δυναμικότητας της υγειονομικής εικόνας των Νοσοκομείων της Αττικής αλλά και της ορθολογιστικής διαχείρισης των κλινών τους, θα υπάρξουν οι ανάλογες κινήσεις για την άμβλυνση των συνθηκών. Το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την επιτροπή επιχειρησιακής διαχείρισης της πανδημίας Sars-Cov-2 του Υπουργείου Υγείας, τους Διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ αλλά και όλους τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Αττικής, για τη βέλτιστη και υγειονομικά ορθολογική αντιμετώπιση των περιστατικών Sars-Cov-2 στο λεκανοπέδιο.

• Τι γίνεται με τις αεροδιακομιδές από άλλες περιοχές αυτή την περίοδο που είναι επιβαρυμένη για εσάς;

Οι διασώστες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, εδώ και 35 χρόνια, έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας προς όλους τους πολίτες που συνεπάγεται την ασφαλή διακομιδή τους στις κατάλληλες Δομές Υγείας. Οι τρέχουσες έκτακτες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του Sars-Cov-2, μπορεί να έχουν επιφορτίσει το έργο του ΕΚΑΒ αλλά αυτό επ’ ουδενί σημαίνει πως παρουσιάζονται επιχειρησιακά προβλήματα των δυνάμεων μας στα καθημερινά περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Υπό αυτό το πρίσμα, το Γραφείο Αεροδιακομιδών είναι και αυτό σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, με το ειδικευμένο Ιατρικό και Υγειονομικό προσωπικό του ΕΚΑΒ (Ιπτάμενοι Γιατροί, Ιπτάμενοι Διασώστες και Διασώστες των ασθενοφόρων) να υλοποιεί ένα άρτιο επιχειρησιακό σχέδιο που στηρίζεται στον πλήρη διυπηρεσιακό συντονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας (δεδομένου ότι τα πτητικά μέσα διατίθενται από την Πολεμική Αεροπορία, την Αεροπορία Στρατού και το Πυροσβεστικό Σώμα), των Αερολιμένων, των Παραρτημάτων αλλά και των Τομέων του ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής διακομιδή του εκάστοτε βαρέως πάσχοντος ατόμου προς την πλησιέστερη και καταλληλότερη Δομή Υγείας.

• Έχουν εμβολιαστεί τα στελέχη του ΕΚΑΒ ανά την χώρα; Πώς βλέπετε την πορεία των εμβολιασμών;

Ο εμβολιασμός για τη νόσο Covid-19, ειδικά για το υγειονομικό προσωπικό, αποτελεί πράξη ατομικής ευθύνης. Θεωρώ πως ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού αποτελεί στρατηγική επιλογή δεδομένου ότι αναφερόμαστε στους ανθρώπους που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της «μάχης» με τον αόρατο εχθρό του Sars-Cov-2. Οι διαδικασίες εμβολιασμού είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής η εμβολιαστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού του ΕΚΑΒ παρουσιάζει θετική εικόνα, ακολουθώντας την αντίστοιχη καταγραφόμενη ποσόστωση του συνολικού ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού της χώρας μας. Αναφορικά με τη καθολική εξέλιξη των εμβολιασμών, γνωρίζουμε όλοι πως είναι σε εξέλιξη το «Σχέδιο Ελευθερία» για την ανοσοποίηση του πληθυσμού της χώρας μας. Ήδη η χώρα μας βρίσκεται ψηλά από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών με τη σταδιακή ένταξη των Νοσοκομείων στο εμβολιαστικό πρόγραμμα να λειτουργεί καθοριστικά στη καλύτερη προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για τη μείωση των επιπτώσεων της νόσου Covid-19.

Πηγή: dimokratiki.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews