ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/4/21

Εμβόλιο Astrazeneca: Τα ύποπτα συμπτώματα για θρόμβωση

 

Τρίτη, 6 Απριλίου 2021

EKABNews

 

Εμβόλιο Astrazeneca: Τα ύποπτα συμπτώματα για θρόμβωση

healthreport.gr

6/4/2021

 

Η θρόμβωση ήρθε ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή τα διάφορα περιστατικά που εμφανίζονται μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο των Astrazeneca και Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Παρόλο που οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί καλό είναι να γνωρίζετε τι είναι η θρόμβωση και πώς εκδηλώνεται

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της mayoclinic η θρόμβωση εκδηλώνεται όταν σχηματίζεται ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με συνέπεια την διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό. O σχηματισμός θρόμβου αίματος σε μία φλέβα, συνήθως των κάτω άκρων, ονομάζεται φλεβική θρόμβωση

Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις παγκοσμίως πεθαίνει από καταστάσεις που σχετίζονται με τη θρόμβωση.

Στους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση θρόμβωσης περιλαμβάνονται η νοσηλεία, η χειρουργική επέμβαση, ο καρκίνος, η παρατεταμένη ακινησία, το οικογενειακό ιστορικό, η λήψη φαρμάκων που περιέχουν οιστρογόνα καθώς και η εγκυμοσύνη και ο πρόσφατος τοκετός.

 

Μετά το εμβόλιο

Επίσης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον θεράποντα ιατρό τους εφόσον μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο παρατηρήσουν τα εξής:

Δύσπνοια

Νευρολογικό σύμπτωμα

Κεφαλαλγία επίμονη πέραν των τεσσάρων ημερών

Δερματολογικές εκδηλώσεις εκτός του σημείου όπου έγινε το εμβόλιο όπως μελανιές

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου οι οδηγίες δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν πανικό και άγχος γιατί αναφέρονται σε σπάνια κατάσταση για σωστή και έγκαιρη ενημέρωση.

Σε όσους πολίτες αναρωτιούνται αν θα πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη πριν τον εμβολιασμό προληπτικά, επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να λαμβάνουν κανένα αντιπηκτικό, παρά μόνο αν ήδη λαμβάνουν κάποια σχετική θεραπεία ούτως ή άλλως. Ανέφερε ακόμα ότι «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας»

Πηγή: healthreport.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews