ΕΙΔΗΣΕΙΣ

29/4/21

Κορονοϊός – εμβόλια: Γιατί οι γυναίκες εκδηλώνουν πιο συχνά παρενέργειες

Μ. Πέμπτη, 29 Απριλίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός – εμβόλια: Γιατί οι γυναίκες εκδηλώνουν πιο συχνά παρενέργειες

healthreport.gr

 

Τα οφέλη του εμβολιασμού κατά της Covid- 19 είναι αδιαπραγμάτευτα αλλά βάση νέων επιστημονικών δεδομένων οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναφέρουν συχνότερα παρενέργειες μετά τη λήψη οποιουδήποτε εμβολίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής Υπηρεσίας Φαρμάκων, στη χώρα οι παρενέργειες σε γυναίκες φαίνεται πως είναι πιο συχνές σε σύγκριση με τους άντρες ομοεθνείς τους.

Συγκεκριμένα. η υπηρεσία έχει λάβει συνολικά 5.635 περιπτώσεις παρενεργειών, από τις οποίες οι 4,684 αφορούν γυναίκες.

Ποια εξήγηση δίνουν οι επιστήμονες;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Seminars in Immunopathology, το 2019, οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια τείνουν να αναπτύξουν πιο ισχυρά αντισώματα και συνεπώς να βιώσουν σοβαρότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τους άντρες.

Τα νεαρά άτομα έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα φθίνει όσο μεγαλώνουμε, ενώ εν γένει το γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται εντονότερα σε σύγκριση με το αντρικό:

«Μετά τις λοιμώξεις, οι γυναίκες τείνουν να έχουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε σύγκριση με τους άνδρες, τόσο σε αντισώματα όσο και σε Τ λεμφοκύτταρα», αναφέρει η Gunnveig Grødeland, ανοσολόγος και ερευνήτρια στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Όσλο (UiO), «όμως το μειονέκτημα για τις γυναίκες είναι ότι μπορούν επίσης να βιώσουν ισχυρότερες αυτοάνοσες αποκρίσεις, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο ίδιο το σώμα» συμπληρώνει.

Αυτό ίσως εξηγεί τα αποτελέσματα έρευνας του 2020 που συμπέρανε ότι περισσότερες γυναίκες σε σύγκριση με άντρες πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα.

Πηγή:healthreport.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews