ΕΙΔΗΣΕΙΣ

26/4/21

Κορονοϊός: Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη – Οι εκτιμήσεις για τη διασπορά στην Ελλάδα

Μ. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός: Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη – Οι εκτιμήσεις για τη διασπορά στην Ελλάδα

healthreport.gr

 

Οι εκτιμήσεις για την χώρα μας από την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για την πιθανότητα διασποράς της ινδικής μετάλλαξης του κορονοϊού και στη χώρα μας.

Μετά το δεύτερο κρούσμα που εντοπίσθηκε στη χώρα μας με την ινδική μετάλλαξη, έχουν ξεκινήσει συστηματικές μελέτες στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για το δεύτερο κρούσμα: «Kορονοϊός: Γυναίκα 33 ετώντο 2ο κρούσμα με την ινδική μετάλλαξη»

 

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση που έχει διεξαχθεί, δείχνουν ότι το στέλεχος Β.1.617.1 που απομονώθηκε από το κρούσμα, προέρχεται από την επαρχία Maharashtra της Ινδίας, την περιοχή δηλαδή όπου χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο στέλεχος.

Ο φόβος για την Ελλάδα

Προς ώρας οι ειδικοί επιστήμονες παρακολουθούν την ινδική μετάλλαξη ενώ επιχειρείται να γίνει συστηματική ιχνηλάτηση στις επαφές της 33χρονης γυναίκας που είναι το δεύτερο κρούσμα.

Φαίνεται πάντως ότι μάλλον θα είναι δύσκολο να επικρατήσει στη χώρα μας, καθώς μέχρι στιγμής κυρίαρχη είναι η Βρετανική μετάλλαξη με την οποία εντοπίζονται και πολλά κρούσματα πλέον.

Κατά τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Δημήτρη Παρασκευή, είναι σαν να υπάρχει ένας άτυπος «ανταγωνισμός» μεταξύ των δύο μεταλλάξεων για το ποια θα επικρατήσει.

Φαίνεται όμως πως στην Ελλάδα, με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν κινδυνεύουμε σε μεγάλο βαθμό από την ινδική.

 

Πάντως οι επιστήμονες μελετούν εάν η ινδική μετάλλαξη παρουσιάζει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και προς ώρας δεν έχουν καταλήξει με σαφήνεια σε ένα τέτοιο συμπέρασμα.

Να σημειωθεί ότι στην Ινδία λόγω ακριβώς της συγκεκριμένης μετάλλαξης, χθες κατεγράφη ρεκόρ νέων κρουσμάτων αφού οι νέες μολύνσεις άγγιξαν τις 350.000.

Πηγή: healthreport.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews