ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15/4/21

Ερώτηση ΚΚΕ «Να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ Χαλκιδικής με νέα μέσα και μόνιμο προσωπικό»

 

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

EKABNews

 

Να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ Χαλκιδικής με νέα μέσα και μόνιμο προσωπικό

902.gr

15/04/2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Την άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική με μόνιμο προσωπικό, αλλά και του στόλου του με νέα ασθενοφόρα ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Συγκεκριμένα:

«Κάθε καλοκαιρινή περίοδο επανέρχεται με οξύτητα το πρόβλημα της επαρκούς κάλυψης της ΠΕ Χαλκιδικής με πληρώματα και οχήματα από το ΕΚΑΒ. Ειδικότερα, λόγω και του κορονοϊού, και φέτος η ανάγκη για επιπλέον προσωπικό και οχήματα είναι ακόμη πιο άμεση.

Η αναγκαιότητα να διαθέτει η περιοχή τη συνδρομή δυνάμεων του ΕΚΑΒ είναι τεράστια καθώς κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών δεν είναι λίγα τα τροχαία περιστατικά, οι πνιγμοί, τα έκτακτα παθολογικά περιστατικά και οι πάσης φύσεως κίνδυνοι για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών της.

Να σημειωθεί πως η ΠΕ Χαλκιδικής αποτελεί περιοχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, από δυσπρόσιτες τοποθεσίες με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά και με κακώς συντηρημένα οδικά δίκτυα, που σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια πληρωμάτων και οχημάτων του ΕΚΑΒ, έχουν στοιχίσει και ανθρώπινες ζωές στο πρόσφατο παρελθόν.

Το πρόβλημα της επαρκούς κάλυψης προσπαθεί κάθε χρόνο η διοίκηση του ΕΚΑΒ να το αντιμετωπίσει, προσωρινά, με "Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη του Τομέα Χαλκιδικής από εθελοντική μετακίνηση Πληρωμάτων Ασθενοφόρων - Διασωστών από τα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ (εκτός ΚΥ ΕΚΑΒ Αθηνών)". Ακόμα όμως και με αυτό το ημίμετρο, προκύπτουν ζητήματα που αφορούν τη διαμονή και τη διατροφή των εθελοντών.

Έτσι, ενώ η διοίκηση του ΕΚΑΒ δηλώνει πως για τα πληρώματα που θα δηλώσουν συμμετοχή στην εθελοντική μετακίνηση στην ΠΕ Χαλκιδικής: "Η υπηρεσία θα καταβάλει προσπάθεια για τη διαμονή και τη διατροφή των συμμετεχόντων. Η κάλυψη θα πραγματοποιηθεί κατά προτεραιότητα από υπαλλήλους οι οποίοι θα διαθέτουν κατάλυμα στην περιοχή".

Την ίδια ώρα απευθύνεται στους δήμους της ΠΕ Χαλκιδικής και τους ζητάει να επωμιστούν τα έξοδα διαμονής και σίτισης προκειμένου να αποσταλούν πληρώματα και οχήματα στην περιοχή!

Αποκαλυπτική του συγκεκριμένου θλιβερού γεγονότος είναι η επιστολή του Δήμου Σιθωνίας (Αριθμ. Πρωτ.: 3140, 18.3.2021) προς φορείς της περιοχής (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Επιμελητήριο Χαλκιδικής, Σωματεία Ενοικιαζόμενων Καταλυμάτων Σιθωνίας Νικήτη - Άγιος Νικόλαος - Νέος Μαρμαράς - Πόρτο Κουφό - Σάρτη - Συκιά κλπ.), όπου επικαλούμενη σχετική πρόταση από το ΕΚΑΒ (την έλευση δύο κινητών μονάδων που αποτελούνται από δύο εξαμελή εξειδικευμένα διασωστικά πληρώματα, ανάμεσά τους και ένα γιατρό για Ιούλιο - Αύγουστο στη Σιθωνία. Σύνολο 12 άτομα. Εξ’ αυτών προκύπτει η ανάγκη εξεύρεσης 12 δωματίων 6 για τη ΔΕ Νικήτης και 6 για τη ΔΕ Τορώνης για 60 ημέρες), ζητάει από τους φορείς να επιμεριστούν τα έξοδα, γιατί το κόστος διαμονής και σίτισης είναι πολύ μεγάλο και μη επιλέξιμο ως δαπάνη για τους δήμους.

Το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό θέμα για την ασφάλεια μονίμων κατοίκων και επισκεπτών της ΠΕ Χαλκιδικής, παρόλο που είχε αναδείξει το ΚΚΕ και στη Βουλή με σχετική Ερώτηση (7806/30.6.2020), δυστυχώς παραμένει, με ευθύνη της κυβέρνησης, άλυτο.

Τα ανωτέρω αναδεικνύουν και φέρνουν στην επιφάνεια τις τεράστιες ελλείψεις στις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος, που υλοποιούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ, με το τίμημα αυτής της πολιτικής να το πληρώνουν καθημερινά ασθενείς και εργαζόμενοι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε:

• Να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο Τομέας ΕΚΑΒ Χαλκιδικής.

• Να ενισχυθεί ο στόλος των ασθενοφόρων με βάση τις ανάγκες της ΠΕ Χαλκιδικής αλλά και συνολικά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

• Να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε, να καλύπτονται έγκαιρα όλες οι περιοχές της ΠΕ Χαλκιδικής.

• Να εξασφαλιστεί η διαμονή και σίτιση των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ που ενδεχόμενα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους την καλοκαιρινή περίοδο στην ΠΕ Χαλκιδικής, μέσα από την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση και όχι βασιζόμενη σε “χορηγίες” που τείνουν στην ιδιωτικοποίηση των παρεχόμενων από το ΕΚΑΒ υπηρεσιών».

Πηγή: 902.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews