ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/4/21

Αχαΐα: Εφιαλτικές νύχτες ζουν οι ΕΚΑΒίτες - «Δεν είναι φυσιολογικό αυτό που ζούμε»

 

Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021

EKABNews

 

Αχαΐα: Εφιαλτικές νύχτες ζουν οι ΕΚΑΒίτες - «Δεν είναι φυσιολογικό αυτό που ζούμε»

pelop.gr

2/42021

 

«Οι νύχτες μας πλέον είναι εφιαλτικές. Ξέρετε τι είναι να κάνεις μέσα σε ένα βράδυ 28 διακομιδές ασθενών με κορονοϊό;».

Αυτό το έργο επιτελούν οι αθέατοι ήρωες της πανδημίας, που είναι τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Είναι τα πρώτα μέλη του υγειονομικού προσωπικού που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή με κορονοϊό.

Από τη στιγμή που θα γίνει η κλήση στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ για μεταφορά στο νοσοκομείο ο χρόνος που μεσολαβεί είναι ελάχιστος. Μέσα σε λίγα λεπτά τα μέλη του πληρώματος θα πρέπει να ντυθούν σαν ρομπότ, να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και να μεταβούν στο σημείο παραλαβής του ασθενούς και σε συνθήκες απόλυτης ασφάλειας να τον παραδώσουν στο νοσοκομείο. 

Ο Γιάννης Θεοδωρόπουλος είναι μέλος πληρωμάτων του ΕΚΑΒ Πάτρας και πρόεδρος του Σωματείου των Πληρωμάτων, που εδώ και ένα χρόνο ζουν και εργάζονται σε πρωτοφανείς ρυθμούς και συνθήκες. Με επικεφαλής τη διευθύντρια του ΕΚΑΒ Γκέλυ Κανελλοπούλου έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στις δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες της πανδημίας.


ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΣ 

«Βάζω στην άκρη την αγωνία και τον φόβο που μοιραία βιώνεις ως άνθρωπος γιατί πίσω σου υπάρχει μία οικογένεια, ηλικιωμένοι γονείς, μόνο για να ντυθείς με τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό και να αντιμετωπίσεις το περιστατικό θέλεις απόλυτη συγκέντρωση και ταχύτητα» αναφέρει ο κ. Θεοδωρόπουλος και περιγράφει:

«Είμαστε διαρκώς σε πλήρη ετοιμότητα. Δεν σταματάει να χτυπάει το τηλέφωνο του κέντρου. Οι νύχτες είναι εφιαλτικές. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό που ζούμε. Ολη τη νύχτα διακομίζουμε περιστατικά. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί συμβαίνει αυτό. Ισως ο κόσμος το βράδυ να αισθάνεται μεγαλύτερη ανασφάλεια ή πιθανόν τα συμπτώματα να είναι πιο έντονα το βράδυ. Πάντως ζούμε καταστάσεις που δεν έχουν προηγούμενο. Είναι άκρως ψυχοφθόρο διότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ ΕΚΑΒ και νοσοκομείων. Παλαιότερα είχαμε και λειτουργούσαμε σε ένα πιο ήρεμο κλίμα. Τώρα έχει χαθεί διότι τα περιστατικά είναι πάρα πολλά. Καμία διακομιδή ασθενούς με κορονοϊό και εν συνεχεία η παραλαβή του στο νοσοκομείο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση».

 

«ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΡΟΜΠΟΤ» 

Εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ εργάζονται σε συνθήκες έντονου στρες  και αγωνίας.   

«Δεν μπορούμε να λειτουργούμε σαν ρομπότ. Ζούμε σε ένα κλίμα αγωνίας και φόβου γιατί είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι στον ιό και κάθε φορά είναι σαν να μεταφέρουμε μία βόμβα. Βέβαια είμαστε επαγγελματίες και πιστεύω ότι μέχρι τώρα έχουμε ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν έχουμε αφήσει κανέναν ασθενή ακάλυπτο και δεν έχουμε εκθέσει κανέναν σε κίνδυνο. Το μόνο θετικό είναι ότι το βράδυ οι δρόμοι είναι άδειοι κι έτσι οι διακομιδές των ασθενών γίνονται ανεμπόδιστα και με πολύ μεγάλη ταχύτητα».   

Μέχρι στιγμής 25 εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ της Πάτρας έχουν ασθενήσει με κορονοϊό. Ευτυχώς όλοι κατάφεραν να το ξεπεράσουν σε αντίθεση με συναδέλφους τους σε άλλα κέντρα της χώρας που πλήρωσαν το υπηρεσιακό τους καθήκον με τη ζωή τους.  

 

«ΖΗΤΑΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ»

Ο βαθμός έκθεσης και επικινδυνότητας για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ αυξάνει καθώς κάποιοι ασθενείς δεν ενημερώνουν ότι ασθενούν από κορονοϊό.

«Πολλές φορές οι πολίτες δεν μας ενημερώνουν ότι ασθενούν από κορονοϊό. Παρακαλούμε πολλοί τους συμπολίτες μας να μας ενημερώνουν ακόμα και αν είναι ύποπτοι. Πρέπει να είναι ειλικρινείς μαζί μας ώστε να λαμβάνουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία όλων μας».

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πάγιο πρόβλημα για το ΕΚΑΒ της Πάτρας παραμένει η έλλειψη ασθενοφόρων.  

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι διαχρονικό και είναι τα ασθενοφόρα που είναι το βασικό μας όπλο για τη λειτουργίας. Είναι μέρες που δεν έχουμε ούτε ένα εφεδρικό ασθενοφόρο αν χαλάσει κάτι. Αναγκαζόμαστε να μειώσουμε τη δύναμή μας διότι δεν έχουμε ασθενοφόρα».

Αντίθετα την περίοδο αυτή η στελέχωσή τους είναι σε πολύ καλό βαθμό.

«Είμαστε 125 διασώστες σε όλη την Αχαΐα και 32 που επιχειρούν στο τηλεφωνικό κέντρο. Προσελήφθη μεγάλος αριθμός επικουρικού προσωπικού και έτσι μπορούμε να ανταποκρινόμαστε. Με την ευκαιρία που μου δίνετε θέλουμε να καλέσουμε την πολιτεία να κρατήσει ως μόνιμο το προσωπικό αυτό διότι καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι συνάδελφοι δέχτηκαν την περίοδο αυτή που είναι άκρως επικίνδυνη να μας συνδράμουν και πιστεύω ότι επειδή έχουμε πραγματική ανάγκη σε μόνιμο προσωπικό η πολιτεία οφείλει να τους προσλάβει».

Ο κ. Θεοδωρόπουλος κλείνει τη συνομιλία μας με το κάλεσμα προς τους πολίτες να μην αγνοούν τα μέτρα. «Με τη συνδρομή όλων μας θα σταματήσουν οι σειρήνες των ασθενοφόρων να ηχούν μέσα στη νύχτα».  

Της Μαρίνας Ριζογιάννη

rizogianni@pelop.gr

 

Πηγή: pelop.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews