ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/4/21

Κορονοϊός: Πανδημικός «Νοέμβριος» στη Θεσσαλονίκη – Συνεχής πίεση στην Αττική – «Γονάτισε» η Κοζάνη-Στοιχεία ΠΟΕΔΗΝ

 

Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός: Πανδημικός «Νοέμβριος» στη Θεσσαλονίκη – Συνεχής πίεση στην Αττική – «Γονάτισε» η Κοζάνη

tvxs.gr

13/04/2021

 

Υγειονομικό «Νοέμβριο» φαίνεται ότι περνά η Θεσσαλονίκη, με την πανδημία να υποτροπιάζει, ενώ στο «μάτι» του πανδημικού «τυφώνα» βρίσκονται επίσης η Αττική και η Κοζάνη.

 

Συνολικά στο Σύστημα Υγείας όλης της χώρας εισήχθησαν το τελευταίο 24ωρο 539 ασθενείς Covid, με μέσο όρο εισαγωγών 7ημέρου, τους 530 ασθενείς.

Πιέζεται η Αττική

Σύμφωνα με το iatropedia.gr, η Αττική εξακολουθεί να πιέζεται με 2.630 νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό και σταθερά υψηλό αριθμό εισαγωγών, που ξεπερνούν καθημερινά τις 200. Οι 2.210 ασθενείς Covid νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και οι 420 είναι διασωληνωμενοι εντός και εκτός ΜΕΘ.

Οι αρμόδιες αρχές δεν αναμένουν κάμψη της πίεσης στα νοσοκομεία και περιορισμό των νέων εισαγωγών για τις επόμενες μέρες. Για το λόγο αυτό στον σχεδιασμό της επόμενης μέρας εντάσσεται, εκτός από το Θριάσιο νοσοκομείο και το Kωνσταντοπούλειο “Αγία Όλγα”, το οποίο προορίζεται να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας Covid.

Να σημειωθεί ότι αποκλειστικά Covid νοσοκομεία αυτή τη στιγμή στην Αττική είναι εκτός από το “Σωτηρία” και το “Σισμανόγλειο”, τα νοσοκομεία: “Ερυθρός Σταυρός”, “Αμαλία Φλέμινγκ”, “Αγία Βαρβάρα” και το “Παμμακάριστος”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ (Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία) στην Αττική νοσηλεύονται 48 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 εκτός ΜΕΘ, ενώ την Δευτέρα, κατέληξε ένας 75χρονος διασωληνωμώνος εκτός ΜΕΘ στο Ασκληπιείο Βούλας, την πέμπτη μέρα αναμονής για κλίνη.

Ειδικότερα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ είναι:

  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 4
  • ΕΡΥΘΡΟΣ: 8
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 3
  • ΛΑΙΚΟ: 2
  • ΕΛΠΙΣ: 2
  • ΤΖΑΝΕΙΟ: 4
  • ΝΙΚΑΙΑ: 13
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 3
  • Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς: 2
  • ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ: 7

«Νοέμβρης» στη Θεσσαλονίκη

Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, η οποία σηκώνει το νοσηλευτικό βάρος και από άλλες επιβαρυμένες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπως είναι η Κοζάνη. Από την Δευτέρα κλιμάκιο επιστημόνων που απαρτίζεται από μέλη της επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, επισκέπτεται τις υγειονομικές μονάδες της βόρειας Ελλάδας και οργανώνει την ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ.

Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται 770 ασθενείς με κορονοϊό, οι 630 σε απλές κλίνες Covid και 140 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Η κάλυψη σε κλίνες εντατικής θεραπείας έχει ξεπεράσει το 90%, γεγονός το οποίο έχει θέσει σε συναγερμό τους υγειονομικούς φορείς.

Σε κάθε εφημερία, οι εισαγωγές ασθενών Covid ξεπερνούν τις 60 με 70, όταν στην κορύφωση του δεύτερου κύματος τον Νοέμβριο, αυτές κυμαίνονταν μεταξύ 70 και 80.

Οι τελευταίες εφημερίες στη Θεσσαλονίκη θυμίζουν έντονα τον περασμένο Νοέμβριο. Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο εισήχθησαν 75 ασθενείς, ενώ υπήρξε ανάγκη ανάπτυξης επιπλέον 8 κλινών ΜΕΘ σε χειρουργικές αίθουσες.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη χθεσινή εφημερία του ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων τα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στο Τμήμα Επειγόντων προσήλθαν 200 θετικοί στον ιό ασθενείς και από αυτούς εισήχθησαν οι 75.

Την Τρίτη στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 185 Ασθενείς Covid, όταν στο πικ του περασμένου Νοεμβρίου είχαν φτάσει τους 220. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι πλήρεις, με 30 διασωληνωμένους ασθενείς.

Το σχέδιο

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας (ΚΕΠΥ) προχωρά σε προσεκτικό σχεδιασμό επέκτασης των νοσηλευτικών δυνατοτήτων Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, με την ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, θα είναι αντίστοιχος με εκείνον του περασμένου Νοεμβρίου. Αναμένεται να αναπτυχθούν, δηλαδή, επιπλέον κλίνες σε κάθε νοσοκομείο, κυρίως ΜΕΘ Covid. Η επέκταση θα γίνει με αλλαγή χρήσης χώρων για την ανάπτυξη κλινών Εντατικής στα χειρουργεία και τις αίθουσες ανάνηψης, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών. Προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τις απλές κλίνες.

Στον σχεδιασμό εντάσσεται, επίσης, το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο, αλλά η μετατροπή σε νοσοκομεία αποκλειστικής νοσηλείας Covid των νοσοκομείων “Αγιος Δημήτριος” και “Άγιος Παύλος”. Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλου την ερχόμενη Πέμπτη στην πόλη, συνδέεται με την παράλληλη προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να συνάψει συμφωνίες και με τον ιδιωτικό τομέα.

«Γονάτισε» από τις νοσηλείες η Κοζάνη

Ακόμη πιο έντονο πρόβλημα νοσηλευτικής επάρκειας παρουσιάζουν οι νοσηλευτικές δομές της Κοζάνης. Το κλιμάκιο των αρμόδιων επιστημόνων από την Αθήνα, βρέθηκε την Δευτέρα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, στο οποίο νοσηλεύονται 87 ασθενείς θετικοί στον κορονοϊό στις κλινικές και 5 διασωληνωμένοι ασθενείς στη ΜΕΘ, σε σύνολο 6 κλινών. Ακόμη 54 ασθενείς νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας και 6 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ που είναι γεμάτη.

Η μεγάλη μάχη στην Κοζάνη δίνεται στις ΜΕΘ, καθώς η δυνατότητα να εξασφαλιστούν επιπλέον κλίνες είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται πλέον η διακομιδή ασθενών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, όλη η Δυτική Μακεδονία διαθέτει 12 κλίνες ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο τελευταίος ασθενής που διασωληνώθηκε στα Γρεβενά βρήκε ΜΕΘ στα Τρίκαλα.

Πηγή: tvxs.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews