ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/4/21

«Ασφυξία» και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: Προειδοποιήσεις γιατρών για επιστροφή στην εικόνα του Νοέμβρη

 

Κυριακή, 18 Απριλίου 2021

EKABNews

 

«Ασφυξία» και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: Προειδοποιήσεις γιατρών για επιστροφή στην εικόνα του Νοέμβρη

tvxs.gr

 

Με τα αρνητικάρεκόρ στους διασωληνωμένους να διαδέχονται το ένα το άλλο, και δεκάδες ασθενείς να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ κυρίως στην Αττική, παραμένοντας ημέρες στη λίστα για ένα κρεβάτι στην εντατική, οι γιατροί της Θεσσαλονίκης προειδοποιούν για τον κίνδυνο να επιστρέψουν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στη δραματική κατάσταση του προηγούμενου Νοέμβρη. Σύμφωνα με όσα λέει στο tvxs.gr o  Θανάση Σιούλης, γιατρός του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και  μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, ήδη υπάρχει σχεδόν 98% πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ και έχουν κάνει την εμφάνιση τους περιστατικά διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή  δυο ανακοινώσεις -από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης  και από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης- επιβεβαιώνουν το μεγάλο πρόβλημα και εκφράζουν την αγωνία γιατρών και νοσηλευτών για το τρίτο κύμα στην συμπρωτεύουσα και κάνουν λόγο για «μαρτυρικές εφημερίες».

«Γενικά η εικόνα είναι πολύ άσχημη και τα πράγματα οριακά.  Χθες ανακοινώθηκαν 500 κρούσματα. Στις εφημερίες έχουμε αρχίσει να διασωληνώνουμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ καθώς δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς covid. Είχα περιστατικό τέτοιο και την περασμένη Κυριακή και στην χθεσινή εφημερία. Οι άνθρωποι περιμένουν να αδειάσει κλίνη ΜΕΘ και η αναμονή μπορεί να είναι μεγάλη» λέει στο tvxs.gr o Θ. Σιούλης.

Πιο συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένες και οι 31 κλίνες ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ ενώ πληρότητα 100% έχουν επίσης και τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου (24 στις 24), Παπανικολάου (40 στις 40), Αγ. Παύλος (8 στις 8), Άγ. Δημήτριος (8 στις 8).

Επίσης στο Ιπποκράτειο κατειλημμένες είναι οι 27 από τις 30 κλίνες ΜΕΘ και στο 424, οι 9 στις 10.

«Αντιλαμβάνεστε πως έχουμε στην πραγματικότητα τέσσερις κενές κλίνες ΜΕΘ σε ολόκληρη την πόλη. Μιλάμε για σχεδόν 98% πληρότητα» λέει ο γιατρός.

Οι γιατροί, εκφράζουν την αγωνία, πως αν η πολιτεία δεν πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, η Θεσσαλονίκη θα ζήσει ξανά τις δραματικές στιγμές του Νοεμβρίου, εικόνες οι οποίες έχουν μεταφερθεί πλέον στα νοσοκομεία της Αττικής.

«Τον Νοέμβριο, είχαμε στο ΑΧΕΠΑ 42 κλίνες ΜΕΘ, κατά δέκα περισσότερες από σήμερα, γιατί είχαν επιστρατευτεί οι κλίνες της καρδιοχειρουργικής κλινικής. Εφόσον υποχώρησαν οι νοσούντες, υπήρξε μια μικρή δυνατότητα αντιμετώπισης λοιπών ασθενών. Από τη στιγμή που δεν υπήρχαν ΜΕΘ και είχαν ανασταλεί ιατρεία και χειρουργεία, τα περιστατικά περιορίζονταν σε νοσηρότητες παθολογικών περιστατικών όπως εγκεφαλικά.

Σε σχέση με τον Νοέμβριο λοιπόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, αλλά όχι σε σχέση με τις ανάγκες των ασθενών. Θυμίζω ότι τότε δεν είχαμε καν τη δυνατότητα διασωλήνωσης μη covid ασθενών... τραγικά πράγματα που τα βλέπουμε σήμερα στην Αττική. Δεν αποκλείεται έτσι όπως πάει η κατάσταση, να χρειαστεί να επιστρατευτούν ξανά αυτές οι κλίνες» εξηγεί ο γιατρός.

Η αγωνία των γιατρών προκύπτει και από το γεγονός, ότι ενώ όπως λένε υπάρχει το προηγούμενο και γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος είναι ξανά προ των πυλών στην Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση επιμένει να μην αποφασίζει την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά ούτε και πρόσληψη προσωπικού.

«Νομίζω, ότι όσο περιορίζεται η κυβέρνηση σε ανακοινώσεις όπως αυτές που έκανε ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή δήθεν πάμε καλά και σε ψεύδη όπως αυτά τα σχετικά με τις διασωληνώσεις, φαίνεται στην ουσία ότι δεν υπάρχει πρόθεση να λυθεί το πρόβλημα. Έχουμε προσχηματικές διασωληνώσεις, παραμένει ο ασθενής σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, δηλαδή αν απορυθμιστεί δεν υπάρχει δυνατότητα να έχει την φροντίδα που υπάρχει σε οργανωμένη ΜΕΘ ούτε προσωπικό, να τον φροντίσει. Όσο για αυτό που ονομάζουν επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, στην πραγματικότητα είναι μια προνομιακή συμφωνία που κάνουν με την κυβέρνηση, ώστε να αμείβονται υπέρογκα ποσά για όλες τις κλίνες που έχουν δεσμευτεί, έστω κι αν δεν χρησιμοποιηθούν. Εμείς ζητάμε την ουσιαστική επίταξη τους.

Θυμίζω, ότι τον Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, όταν είχαμε την μέγιστη κατάληψη ασθενών covid, όσοι προσέρχονταν με άλλες παθήσεις φυγαδεύονταν στον ιδιωτικό τομέα. έλεγαν ψευδώς ότι είχαν επιταχθεί δύο κλινικές, η «Γενική» που δεν δέχτηκε ποτέ ασθενή covid και η κλινική «Σεραφιανού», η οποία τελικά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Και μας έμεινε μία κλινική που δεχόταν ασθενείς με ήπια συμπτώματα, η «Αρωγή».  Με αυτές τις πρακτικές, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε. Είναι δραματικές οι εφημερίες και υπάρχει ο κίνδυνος να χειροτερέψει η κατάσταση».

Πηγή: tvxs.gr


 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews