ΕΙΔΗΣΕΙΣ

18/5/21

Κορονοϊός: Η χαλάρωση των μέτρων που φέρνει 3 κινδύνους για νέα mini lockdown

Τρίτη, 18 Μαΐου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός: Η χαλάρωση των μέτρων που φέρνει 3 κινδύνους για νέα mini lockdown

healthreport.gr

 

Τι φοβούνται οι ειδικοί αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη με την άρση των μέτρων

Έντονη ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες σε κυβέρνηση και ειδικούς μετά τη χαλάρωση των μέτρων και την άρση του lockdown στη χώρα. Μπορεί να πέρασαν 6 μήνες με περιοριστικά μέτρα και η χώρα να άνοιξε λίγο πριν την έναρξη του τουρισμού, όμως το άνοιγμα έφερε μαζί του και κινδύνους.

Άλλωστε οι πολίτες έπειτα από 6 μήνες σκληρού lockdown, είναι λογικό να νοιώθουν κάποια χαλάρωση και να αξιοποιούν πλέον τις ελευθερίες που έχουν.

Ωστόσο οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί με δεδομένο ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα μας εξακολουθεί να είναι αυξημένο. ΔείτεΕΔΩ αναλυτικά τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή: «Κορονοϊός: 687 κρούσματα στηνΑττική, 134 στη Θεσσαλονίκη – Η κατανομή σε όλη τη χώρα»

 

Παρότι ο καλός καιρός δεν βοηθά τον κορονοϊό να μεταδοθεί με ευκολία, οι κίνδυνοι παραμένουν μεγάλοι. Εξάλλου η συνέχιση των περιοριστικών μέτρων θα έφερνε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας.

Οι τρεις κίνδυνοι

Και όσο οι πολίτες συνεχίζουν να κυκλοφορούν και να χαλαρώνουν, οι ειδικοί ανησυχούν περαιτέρω, καθώς παρατηρείται και το φαινόμενο συχνά της μη χρήσης μάσκας ή της μη τήρησης των αποστάσεων.

Να υπενθυμιστεί ότι η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική και το πρόστιμο είναι 150 ευρώ, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας συνεχίζει να ισχύει για μετά τις 12:30 τη νύχτα και το πρόστιμο είναι 300 ευρώ.

 

Τρεις είναι οι βασικοί κίνδυνοι που υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν σε τοπικά lockdown:

-Μην υπάρξει διασπορά μετά την άρση του lockdown και πληγεί ο τουρισμός. Άλλωστε οι ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες με χώρες όπως η Αγγλία να αμφισβητεί το «πράσινο» χρώμα στο χάρτη της Ελλάδος αλλά και την ταχύτητα των εμβολιασμών.

-Άλλος ένας φόβος των ειδικών σχετίζεται με την πιθανότητα να υπάρξουν τοπικά lockdown και ειδικά σε νησιά ή άλλες τουριστικές περιοχές εν μέσω θέρους. Στην περίπτωση αυτή οι ειδικοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν το πράσινο φως για επιβολή μέτρων σε τοπικό επίπεδο, έχοντας όμως και την αγωνία των οικονομικών επιπτώσεων παρότι το δικό τους μέλημα είναι η υγειονομική ασφάλεια της χώρας.

 

-Ο τρίτος και μεγαλύτερος κίνδυνος για τους ειδικούς είναι μην υπάρξει μεγάλη διασπορά λόγω της χαλάρωσης και υποχρεωθούν σε νέο γενικό lockdown, παρότι το σενάριο αυτό δεν είναι πιθανό τους μήνες του καλοκαιριού.

Όμως σε μία τέτοια περίπτωση είναι άγνωστο τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο, έστω κι αν οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και η ανοσία αγέλης είναι κοντά έστω προς το τέλος του καλοκαιριού. Ο φόβος σχετίζεται κυρίως με νέες μεταλλάξεις που μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 2.817.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου που αντιστοιχεί στο 16,8% του πληθυσμού.

Και με τις δύο δόσεις του εμβολίου έχουν εμβολιασθεί 1.615.000 συμπολίτες μας ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4% του γενικού πληθυσμού.

Πηγή: healthreport.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews