ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/5/21

Έρχεται τον Ιούνιο το πλωτό ασθενοφόρο - «Βροχή» τα προβλήματα στο ΕΚΑΒ Κέρκυρας

 


Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021

EKABNews

 

Έρχεται τον Ιούνιο το πλωτό ασθενοφόρο - «Βροχή» τα προβλήματα στο ΕΚΑΒ Κέρκυρας

enimerosi.com

13/05/2021

 

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον Ιούνιο αναμένεται να βρίσκεται στην Κέρκυρα το πολυπόθητο πλωτό ασθενοφόρο, το πρώτο στα Ιόνια Νησιά, το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες διακομιδών που έχει το νησί

αποτελώντας ουσιαστικά την πολύτιμη γέφυρα μεταφοράς που σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών.

Όπως τόνισε στην «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης  Δημοσίας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς, η παρουσία του πλωτού ασθενοφόρου συμπίπτει με την έναρξη της τουριστικής σεζόν, γεγονός θετικό, καθώς οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες, δεδομένου ότι στον υπάρχοντα πληθυσμό προστίθενται και οι επισκέπτες που επιλέγουν το νησί για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται η έλευση ακόμη ενός πλωτού ασθενοφόρου, το οποίο θα έχει τη βάση του σε κάποιο άλλο νησί του Ιονίου (δεν έχει προσδιοριστεί προς το παρόν). Τα δύο πλωτά ασθενοφόρα, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, τα χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσω του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, ζητούμενο παραμένει η επάνδρωσή τους, όπως τονίζει ο Πρόεδρος Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Κέρκυρας Χρήστος Κυπριώτης. "Δεν υπάρχει ενημέρωση για το ποιος θα το επανδρώσει. Το πλωτό ασθενοφόρο στην Κέρκυρα αναμένεται να λειτουργεί σαν περιπολικό σκάφος του λιμενικού. Εμείς ζητάμε να επανδρωθεί και από διασώστες του ΕΚΑΒ για την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών και την παροχή των πρώτων βοηθειών. Ποιος θα έχει την επιμέλεια του εξοπλισμού και θα διενεργεί τους καθημερινούς ελέγχους στα μόνιτορ, το οξυγόνο και στα αναλώσιμα;", λέει ο ίδιος.

"Βουνό" τα προβλήματα

Τα προβλήματα στο μεταξύ που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ Κέρκυρας εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα έως και σήμερα. Κτιριακό, επισκευή και συντήρηση των ασθενοφόρων εντός του νομού, ενίσχυση  του στόλου, επιστροφή του τηλεφωνικού κέντρου ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα από τα Ιωάννινα, πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για ίδρυση βάσης ΕΚΑΒ στο βόρειο τμήμα του νησιού αλλά και ίδρυση Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για την αποφυγή σχεδόν καθημερινών διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία της χώρας αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα την υπάρχουσα δύναμη ασθενοφόρων, βρίσκονται ψηλά στη λίστα των ανοιχτών μετώπων.

"Στεγαζόμαστε σε ένα ακατάλληλο κτίριο από το 2003, το οποίο παλιότερα λειτουργούσε ως χωροφυλακή. Δεν υπάρχει χώρος για τη στάθμευση των ασθενοφόρων, η στέγη είναι από αμίαντο, ενώ από κάτω λειτουργεί και ένας παιδικός σταθμός. Υπάρχει άμεση ανάγκη για μετεγκατάσταση σε κτίριο που θα πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ", υποστήριξε ο κ. Κυπριώτης επισημαίνοντας την έλλειψη ιατρού στο ΕΚΑΒ .

Η ανησυχία είναι ιδιαίτερα έντονη, ιδίως τώρα που ξεκινάει η τουριστική σεζόν και οι ανάγκες θα είναι περισσότερες, λόγω της επισκεψιμότητας. Η λειτουργία τομέα ΕΚΑΒ στη Βόρεια Κέρκυρα καθίσταται επιτακτική αν αναλογιστεί κανείς τον πολύτιμο χρόνο που χάνεται, προκειμένου ένα ασθενοφόρο να μεταβεί στο Βορρά για να παραλάβει περιστατικό και εν συνεχεία να επιστρέψει για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο "Είχαμε μια τονωτική ένεση προσωπικού το 2020, λόγω της πανδημίας και προστέθηκαν στη δύναμή μας 10 άτομα με διετή σύμβαση. Στο σύνολο είμαστε 35 διασώστες  συμπεριλαμβανομένης και της βάσης στη Λευκίμμη που υποστηρίζεται από το προσωπικό της πόλης», διευκρίνισε ο κ.Κυπριώτης.

Ενίσχυση του στόλου

Ανοιχτή πληγή παραμένει η ανάγκη ενίσχυσης του στόλου. Αυτή τη στιγμή έξι ασθενοφόρα εξυπηρετούν τις ανάγκες του νησιού. Ωστόσο ανάλογα με το πρόγραμμα και τα ρεπό του προσωπικού η βάρδια θα λειτουργήσει είτε με 2, είτε με 3, είτε το πολύ 4 ασθενοφόρα!

Σε σχετικές ενέργειες για την ενίσχυση και την ανανέωση του στόλου έχει προβεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς στις  31-10-2019 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η Πράξη για την προμήθεια 5 ασθενοφόρων και 4 κινητών μονάδων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στα Ιόνια Νησιά, με προϋπολογισμό 737.800 ευρώ. Η διαγωνιστική όμως διαδικασία εξακολουθεί και εκκρεμεί.

«Θέλουμε την άμεση ενίσχυση στα ασθενοφόρα και θεωρούμε δύσκολο να τα έχουμε μέσα στο 2021», κατέληξε ο κ. Κυπριώτης.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Πηγή: enimerosi.comAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews