ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/5/21

Κορωνοϊός: Οι πρώτες ανάσες στο ΕΣΥ

 

Ο αριθμός νέων ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από 400, όταν το διάστημα από τα μέσα Μαρτίου έως και τις 20 Απριλίου κυμαινόταν γύρω στο 500 (φωτ. INTIME NEWS).


Τετάρτη, 12 Μαΐου 2021

EKABNews

Κορωνοϊός: Οι πρώτες ανάσες στο ΕΣΥ

kathimerini.gr


Πέννυ Μπουλούτζα

12.05.2021 • 07:29

 

Σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πίεσης στο ΕΣΥ καταγράφουν τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών. Ο αριθμός των νέων ημερήσιων εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από 400, και προχθές ήταν κάτω από 300 (294). Το δε ποσοστό κάλυψης των κλινών νοσηλείας COVID –απλών και εντατικής– μειώνεται αργά αλλά σταθερά.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΚΑΒ και του ΕΟΔΥ, για καθεμιά από τις πρώτες δέκα ημέρες του Μαΐου, οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν έχουν ξεπεράσει τις 400, όταν το διάστημα από τα μέσα Μαρτίου έως και τις 20 Απριλίου κυμαίνονταν γύρω στις 500, ενώ υπήρχαν και ημέρες που είχαν ξεπεράσει τις 550. Από τις αρχές Μαΐου ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία είναι ίδιος ή και μικρότερος από τον αριθμό των εξιτηρίων που εκδίδονται. Είναι ενδεικτικό ότι την εβδομάδα 26 Απριλίου με 2 Μαΐου, ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1 (3.018 εισαγωγές και 3.016 εξιτήρια), για πρώτη φορά μετά τον Ιανουάριο, ενώ χθες εκδόθηκαν 67 εξιτήρια περισσότερα από τις εισαγωγές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μήνα πριν και συγκεκριμένα το διάστημα 5-11 Απριλίου –όταν και κορυφώθηκε η πίεση στο ΕΣΥ από την πανδημία–, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.707 και το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης 2.987 (λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια 1,24). Η δε κάλυψη των απλών κλινών COVID των νοσοκομείων είναι πλέον στο 47% και των κλινών ΜΕΘ COVID στο 77,5%, στο σύνολο της επικράτειας. Σε αυτό το τρίτο κύμα τα ποσοστά είχαν φτάσει στο 59% για τις απλές κλίνες και στο 89% για τις κλίνες ΜΕΘ (μέσα Απριλίου)

«Εχουμε λιγότερα κρούσματα και έχουμε και κενά κρεβάτια στις μονάδες εντατικής, που είχαμε καιρό να δούμε. Αλλά εξακολουθούμε να έχουμε εισαγωγές και νέων ασθενών, ορισμένοι εκ των οποίων βαραίνουν γρήγορα και χρειάζονται περισσότερη αγωγή ή και διασωλήνωση», δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα. Σύμφωνα με την ίδια, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευομένων είναι είτε ανεμβολίαστοι είτε άτομα που είχαν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. «Γενικά έχουμε ασθενείς που έχουν κάνει την πρώτη δόση και τα συμπτώματά τους άρχισαν πριν από τον εμβολιασμό ή εκδηλώθηκαν το διάστημα του πρώτου εμβολιασμού, αλλά μέχρι στιγμής στο νοσοκομείο, από περίπου 5.000 εισαγωγές ασθενών, είχαμε μόνο 2 περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ομως ήταν και οι δύο με πολλά προβλήματα και όχι πολύ καλό ανοσολογικό υπόβαθρο, που σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικό».

Οπως μάλιστα δήλωσε πρόσφατα και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σημαντική μείωση στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας, προφανώς λόγω του εμβολιασμού, βλέπουμε τη θέση των υπερήλικων ανθρώπων άνω των 75 ετών να καταλαμβάνουν νέοι συνάνθρωποί μας 35-55 ετών, που σήμερα αποτελούν το ένα τέταρτο των νοσηλευομένων στις απλές κλίνες COVID.

Πηγή:kathimerini.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews