ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/5/21

Ο «Γολγοθάς» ασθενούς με CoviD – 19 στην Ξάνθη για να πάει από το Νοσοκομείο στο… σπίτι του!

 

Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021

EKABNews

 

Ο «Γολγοθάς» ασθενούς με CoviD – 19 στην Ξάνθη για να πάει από το Νοσοκομείο στο… σπίτι του!

thraki.com.gr

14/0/2021

 

Καλούσε ταξί, αλλά δεν τον αναλάμβανε κανείς- Ποιος είναι ο «ρόλος» των ασθενοφόρων

Εκπρόσωποι των ταξί και του ΕΚΑΒ διευκρινίζουν στην «Θ»

Ένα περιστατικό που σημειώθηκε προχθές το απόγευμα και αφορούσε σε θετικό στον κορωνοϊό συμπολίτη μας, ο οποίος κάλεσε ταξί για να επιστρέψει από το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης στην οικία του αλλά κανένας οδηγός δεν τον «αναλάμβανε», εφόσον επρόκειτο για επιβεβαιωμένο κρούσμα, στάθηκε η αφορμή για το παρόν ρεπορτάζ της «Θ» που έχει σκοπό να διερευνήσει τα όσα ισχύουν για την μεταφορά κρουσμάτων  – που δεν διαθέτουν ΙΧ ή δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία συγγενών τους – από και προς το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης.

Ως οφείλαμε, επικοινωνήσαμε αφενός με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ραδιοταξί Ξάνθης κ. Στέλιο Γουναρίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις αποκλειστικές πληροφορίες της «Θ» ότι όντως υπήρξε το εν λόγω συμβάν και αφετέρου με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρο Καμπουραντώνη, ο οποίος έδωσε τις δικές του, διευκρινίσεις επί του θέματος.

 

«ΥΠΟΠΤΑ» ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΘΕΤΙΚΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Αναλυτικότερα ο κ. Γουναρίδης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Όταν πηγαίνει ένα ασθενοφόρο για να παραλάβει ένα εξακριβωμένο περιστατικό κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι είναι ντυμένοι από την κορυφή ως τα νύχια. Όταν υπάρχει όμως μια πανδημία, ακόμη και εμβολιασμένος να είναι ο συνάδελφος (και επειδή είναι προσωπική η «επιχείρηση» του ταξί) δεν τον υποχρεώνει να παραλάβει ένα εξακριβωμένο θετικό κρούσμα, διότι φοβάται μήπως χρειαστεί να μπει 14 μέρες καραντίνα, δεν υπάρχουν αποζημιώσεις (αν βγει θετικός), φοβάται την διασπορά, διότι όσο και αν κάνεις την απολύμανση (που είναι 50-100 ευρώ) δεν μπορείς να το διακινδυνεύσεις και να βάλεις μετά πελάτες για να «βγεις».  Σαφώς και δεν υπάρχει θέμα με το να μεταφέρουμε «ύποπτα» (σ.σ. δυνητικά κρούσματα) από το σπίτι στο νοσοκομείο, αλλά στο επιβεβαιωμένο υπάρχει θέμα. Για αυτό υπάρχουν τα ασθενοφόρα. Είναι θέμα δημόσιας υγείας.

Αυτός που πήρε τηλέφωνο από το Νοσοκομείο για να καλέσει ταξί, το κάλεσε στην Μονάδα του CoviD και για να φύγει από εκεί – βάσει νόμου – πρέπει να φύγει με ασθενοφόρο. Αυτός που τηλεφώνησε ενημέρωσε – εφόσον ρώτησε από το κέντρο η κοπέλα – ότι είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε καμία περίπτωση δεν αποφεύγουμε την πτέρυγα του CoviD διότι και κάποιος που περιμένει εκεί, μπορεί να μην έχει CoviD. Απλά όσοι καλούν από εκεί, τους ρωτούμε για την ασφάλειά μας πάνω από όλα. Σε καμία περίπτωση δεν «στοχοποιούμε» τους ανθρώπους. Ούτε λέμε ότι «μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και δεν μπαίνουν οι μη εμβολιασμένοι». Εμείς κάνουμε την δουλειά μας, τηρούμε τα μέτρα προστασίας και είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση αυτή και κανονικά θα έπρεπε να υπήρχε ασθενοφόρο για να τον πήγαινε. Θα μπορούσαν να τον κρατήσουν όσο χρειαστεί, μέχρι να έρθει ασθενοφόρο, να τον παραλάβει και να τον πάει με όλα τα μέτρα προστασίας στο σπίτι. Εμείς δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την εξάπλωση του ιού. Έχουμε πάει και «ύποπτα» κρούσματα στο Νοσοκομείο, αλλά όταν ξέρουμε ότι είναι θετικό το κρούσμα, δεν μπορούμε.

Το μήνυμα είναι ότι διαφυλάσσουμε την υγεία, το κοινωνικό σύνολο με τον καλύτερο τρόπο και επάνω σε αυτά, πρέπει να ανταποκρίνεται το νοσοκομείο και όχι εμείς. Ας τον κρατούσαν ως επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια κλίνη για 5 ώρες και όταν βρίσκονταν ασθενοφόρο, ας τον πήγαιναν στο σπίτι του.

 

ΜΕ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ COVID – ΑΝ ΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΝΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

Από την πλευρά του ο κ. Καμπουραντώνης ξεκαθάρισε ότι:

Αυτό το κάνουμε ήδη. Το έχουμε «επιφορτιστεί» ώστε να μην γίνεται μετάδοση. Δηλαδή, ένας ο οποίος είναι θετικός στον CoviD, στο σπίτι του και δεν αισθάνεται καλά, μας καλεί (αφού μιλήσει με τον ΕΟΔΥ ή με τον θεράποντα ιατρό του κ.ο.κ) στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, το αναφέρει και πηγαίνουμε να τον πάρουμε, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που ορίζει το πρωτόκολλο. Αν το νοσοκομείο κρίνει ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να τεθεί σε καραντίνα στο σπίτι και δεν χρήζει νοσηλείας, μας καλεί και τον πηγαίνουμε.

Για το εν λόγω περιστατικό,  δεν μου έχει αναφερθεί ότι έχουν καλέσει στο τηλεφωνικό κέντρο και ότι εμείς δεν το διεκπεραιώσαμε. Μήπως δεν έχουν καλέσει το ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει; Διότι αν καλούσαν το ασθενοφόρο, θα πήγαινε να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο σπίτι. Εάν κάποιος θετικός στον CoviD αυθαίρετα θέλει να φύγει μόνος του και καλεί δικό του μέσο ή ταξί για να τον πάει, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Η κλινική του CoviD ή το σημείο που ελέγχονται τα CoviD, μας καλεί και μας λέει ότι έχει επιστροφή για το σπίτι θετικού στον CoviD και εμείς το διεκπεραιώνουμε. Πηγαίνουμε και περιπατητικούς ασθενείς. Μάλιστα είμαστε και πάλι στην διαδικασία σύμβασης του οργανισμού με το «βανάκι» που υπήρχε παλιά και μετέφερε τους περιπατητικούς ασθενείς, που σε άλλες περιπτώσεις (όχι τώρα) θα έφευγαν μόνοι τους, ώστε να «αποφορτιστούμε» από ανθρώπους που θα απασχολούσαν το ασθενοφόρο, ενώ θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά και να έχουμε κάποιον που δεν μπορεί να περπατήσει, κάποιον διασωληνωμένο που θα πρέπει να φύγει στην Αλεξανδρούπολη και γενικά να εξυπηρετούμε πιο «βαριά» περιστατικά. Δεν είναι στο δικό μας το «χέρι» η εν λόγω σύμβαση, αλλά τονίζω και πάλι ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά τα επιστρέφουμε εμείς, αρκεί να μας ενημερώσουν.

Για παράδειγμα προχθές είχαμε τρία παρόμοια περιστατικά που τα διεκπεραιώσαμε εμείς στην Κομοτηνή.

Υπάρχει βέβαια και μια περίπτωση, που μετά από τις 10 μέρες τα κρούσματα θεωρούνται (από την ενημέρωση που έχουμε και εμείς_ ότι δεν είναι μεταδοτικά. Μήπως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε διαγνωστεί πριν από 10 – 15 μέρες και μπορούσε να φύγει έτσι; (αλλά πολλές φορές και αυτούς τους πηγαίνουμε εμείς).

Θετικός μπορεί να είσαι και 3 μήνες, αλλά δεν σημαίνει ότι το μεταδίδεις και 3 μήνες. Δεν ξέρω για ποιο λόγο συνέβη το εν λόγω περιστατικό. Μάλλον δεν ενημερώθηκε το κέντρο. Αν ενημερώνονταν το κέντρο, θα πήγαινε ασθενοφόρο (όταν βέβαια υπήρχε ελεύθερο). Αν για παράδειγμα τα ασθενοφόρα ήταν σε επείγοντα περιστατικά, θα τελείωναν και έπειτα θα μετέφεραν τον άνθρωπο στο σπίτι του.

Πάντως αν το κέντρο ενημερωθεί ότι  υπάρχει θετικό περιστατικό CoviD που πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του, θα το πάμε εμείς.

Πηγή: thraki.com.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews