ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/6/21

Η αλήθεια....και το ψέμα

 

Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021

EKABNews

 

Η αλήθεια....και το ψέμα

2/6/2021

Γράφει η Ιωάννα Νίτσιου

Πόσες φορές, ακούσαμε στη ζωή μας, ψέματα και πόσες,  αλήθεια; Πόσες φορές, εμπιστευτήκαμε εξ αιτίας ενός ψέματος, που έμοιαζε με αλήθεια; Πόσες δικαιολογήσαμε και πόσες συγχωρήσαμε, ξεχάσαμε, προχωρήσαμε, οδηγώντας έναν ατέρμονα φαύλο κύκλο, στο γκρεμό του πουθενά.. Θυμωμένοι, οργισμένοι, στο γιατί και στο διότι, που αναστατώνει το μέσα μας, τη ζωή μας, τους ανθρώπους που ζουν πλάι μας, ή μαζί μας;  Άπειρες.

Οι υποσχέσεις είναι ανέξοδες. Δεν έχουν συνέπειες, δεν αφήνουν σημάδια, ούτε τραύματα. Δεν πληγώνουν. Δεν είναι εγκλήματα και δεν κάνουν κακό στο περιβάλλον. Για εκείνον που  πετάει τα λόγια, σαν βέλη σε στόχο που κινείται, ή παραμένει ακίνητος. Μόνο γι αυτόν, δεν υπάρχουν συνέπειες. Είναι αυτός, που μονίμως γελάει, κοιμάται, ονειρεύεται, αντιδρά, απαιτεί... Είναι εκείνος, που δεν έχει ενσυναίσθηση, αλλά και δύναμη, να πει την αλήθεια.. Είναι αυτός και κανείς άλλος. Το ΕΓΩ. Ένα ΕΓΩ, που δεν κρύβεται στο ασυνείδητο. Ένα ΕΓΩ, που φωνάζει σαν θηρίο, στο ρούχο που φοράει.. Ένα ΕΓΩ, σε κάθε κανάλι επικοινωνίας. Ένα ψεύτικο, κακοραμμένο τίποτα.

Το ψέμα, δεν είναι αντίδραση. Είναι δράση. Δεν αναγκάζεσαι. Δεν κρατιέσαι, από τα «κατά συνθήκη ψεύδη». Για κάποιους είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Ορκίζονται. Παντού. Για να σε πείσουν. Να σε αποπροσανατολίσουν. Να πιστέψεις, ότι τα εμπορεύματα έρχονται από την Ιαπωνία, οδικώς...Να σε κάνουν να νιώσεις ένοχος, σε περίπτωση που αρνηθείς να ενδώσεις.. Όλοι αυτοί, ζουν με την πεποίθηση, ότι η δική τους αλήθεια είναι το ψέμα. Κι όταν η αλήθεια έρθει στο φως, τότε κρύβονται, πίσω από φτηνές δικαιολογίες, ανούσια λόγια, χωρίς ουσία, μεθυσμένες κουβέντες, χωρίς νόημα, κι εκτίθενται, αμυνόμενοι, λες και η άμυνα, θα ελαφρύνει το βάρος, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει.

Όλοι μας έχουμε πει ψέματα. Μικρά ή μεγάλα. Τι σημασία, μπορεί να έχει; Κάποιοι εξ αιτίας μας ξαγρύπνησαν ή/και πόνεσαν.. Κάποιοι, φοβήθηκαν και κάποιοι άλλοι, απλά πίστεψαν.

Υπάρχουν ωστόσο και οι  επαγγελματίες, που σκορπάνε ψεύτικες υποσχέσεις και λόγια αέρινα και που οι συνέπειές τους σε όσους τις υφίστανται είναι επώδυνες. Κι αυτοί οι επαγγελματίες, είναι οι πολιτικοί μας συμπολίτες. Είναι εκείνοι που ψηφίζουμε, για να εκπροσωπούν την ισονομία και την ισοπολιτεία, που χαρακτηρίζουν, ένα Κράτος Δικαίου. Είναι αυτοί, οι οποίοι, εν μέσω πανδημίας, μάτωσαν τα χέρια τους από το χειροκρότημα στους υγειονομικούς της χώρας, προκειμένου, όχι να τους επιβραβεύσουν, αλλά να τους κρατήσουν όμηρους, σε ένα σύστημα Υγείας καταρρακωμένο, για να σώσουν ζωές, που δεν τους ανήκαν, αλλά ήταν υποχρέωσή τους να το κάνουν. Κι εκείνοι, όχι μόνο ανταποκρίθηκαν,  επειδή ήταν το λειτούργημά τους, το καθήκον τους, ο όρκος τους, αλλά επειδή ήταν ΑΝΘΡΩΠΟΙ. Αντέδρασαν σε έναν εσωτερικό κόσμο, σε έναν ανείπωτο φόβο, που κατάφεραν να διαχειριστούν. Που μπόρεσαν να ξεπεράσουν.

Είναι όλοι αυτοί, που το ψέμα σας, κύριοι, τους βγάζει πάλι στους δρόμους.. Για να σας θυμίσουν, τα λόγια που τους είχατε πει. Τα όσα τους είχατε τάξει, για να φανείτε στο επικοινωνιακό σας μπαλκόνι, συνάνθρωπος.  Ναι. Είναι αυτοί, που δεν κοιτάτε στα μάτια, γιατί δε σας αφήνει ο φόβος. Είναι ο φόβος σας, να αντικρύσετε την αλήθεια. Αυτός ο φόβος, που εσείς, διαχειρίζεστε εύκολα. Που τον αφήνετε στην άκρη, όταν αρχίζει να τρέχει ο λόγος σας, σαν καταρράκτης, σε κάποιο συνέδριο, προσπαθώντας να αισθανθείτε δυνατός, μέσα από το έργο άλλων ανθρώπων, που παρουσιάζετε για δικό σας, με τις κάμερες να σας τυφλώνουν και τα σχέδιά σας, στο παρόν και στο μέλλον, που δεν σκεφτήκατε ποτέ, οι ίδιοι..

Μιλάτε για την Υγεία και τους ανθρώπους της, σαν να λέτε το φλυτζάνι ή τα χαρτιά σε αφελές ακροατήριο. Λες και δεν υπάρχει κρίση από κανέναν, ή δεν βλέπει κανείς, τι γίνεται γύρω του. Σαν όλοι, να είναι αόρατοι.. Δίνετε πάλι υποσχέσεις, που δε θα κρατήσετε, υποκλινόμενοι με ασέβεια, μπροστά σε όσους σας στήριξαν, όλον αυτόν τον καιρό, που εσείς θεωρείτε δικό σας επίτευγμα.

Αλλά εσείς, δε φοβάστε τίποτα; Τίποτα; Κι όμως.. Φοβάστε. ΦΟΒΑΣΤΕ μήπως χάσετε το κάδρο που στολίζει το γραφείο σας. Η θέση του έχει ταιριάξει, κι έχει αφήσει σημάδι στον τοίχο. Φοβάστε, τη λέξη πρώην. Φοβάστε μήπως ο κήπος της Εδέμ , σας αφήσει έξω από τα τείχη της... Φοβάστε, να νιώσετε το τέλος. Αυτό το τέλος, που καθημερινά βιώνουν, όλοι οι άνθρωποι στο χώρο της Υγείας και όχι μόνο... Όλοι αυτοί, στους οποίους, χαμογελώντας, αλλά με πλήρη συνείδηση υποσχεθήκατε, χιλιάδες ψέματα..

Είναι πάλι έτοιμοι, να πολεμήσουν, να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν, για μια χαμένη πατρίδα. Μια χαμένη αξιοπρέπεια. Για μια αλήθεια, που αποδείχτηκε ψέμα.

Κι εσείς, που έχετε αναγάγει το ψέμα σε επιστήμη, που η μνήμη σας πατάει γερά στο σανίδι της ασυνειδησίας, σε βάρος  άλλων, που δεν τιμωρείστε για την ασυνέπειά σας και το λόγο σας και που ο όρκος σας είναι κάλπικη λίρα σε ασπρόμαυρη ελληνική ταινία, περιμένετε το επόμενο κύμα πανδημίας, διατηρώντας τις θέσεις σας ασφαλείς, κάτω από θαλασσινές ομπρέλες, κοιτώντας το απέραντο γαλάζιο...

Ξεχάσατε, όμως κάτι, πολύ σημαντικό.

Οι πιστοί σας ακόλουθοι, άρχισαν σιγά σιγά, να απομακρύνονται...Κι αυτό σημαίνει, ότι ξεμένετε, από διαφημίσεις.

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews