ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/6/21

Προνόμια και υποχρεωτικός εμβολιασμός με νομοθετική ρύθμιση – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

 

Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός: Προνόμια και υποχρεωτικός εμβολιασμός με νομοθετική ρύθμιση – Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους

healthreport.gr


Τι προωθεί η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση

 

 «Έκλεισε» οριστικά πια το θέμα των προνομίων προς τους πολίτες που έχουν εμβολιασθεί αλλά και το ζήτημα “υποχρεωτικός εμβολιασμός”. Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμη τη σχετική νομοθετική ρύθμιση – αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr – ενώ αναμένει την εισήγηση της επιτροπής βιοηθικής πριν προχωρήσει στην υλοποίησή της.

Η γνωμοδότηση των ειδικών αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, είναι επίσης έτοιμη και αναμένεται να δοθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο τις επόμενες ημέρες.

Τι θα περιλαμβάνει

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Βιοηθικής καλούνται ουσιαστικά να επικυρώσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά και για τα προνόμια στους εμβολιασμένους, τα οποία μάλιστα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές Ιουλίου.

 

Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει προβληματισμός μέσα στην επιτροπή για τον διαχωρισμό των πολιτών, σε εμβολιασμένους και μη, παρότι κυριάρχησε η θέση – όπως τονίζουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr– της προστασίας του γενικού πληθυσμού. Μάλιστα υπάρχουν και επιστήμονες που διατυπώνουν την άποψη ότι μπορεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αλλά και τα προνόμια, τελικά να λειτουργήσουν ακόμη πιο αποτρεπτικά για όσους έχουν ενδοιασμούς για να εμβολιαστούν.

Οι εργαζόμενοι και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Προς ώρας η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα θεσμοθετήσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τον κορονοϊό για τους υγειονομικούς, αλλά και για όσους εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ασθενών και Ηλικιωμένων.

Όμως η συζήτηση φαίνεται πως έχει ανοίξει και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, τα σώματα ασφαλείας, αλλά και κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με πολίτες.

 

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο HealthReport.gr ότι γίνεται επεξεργασία ενός σχεδίου για το πως θα πρέπει να αντιμετωπισθούν οι εργαζόμενοι που θα αρνηθούν και πάλι να κάνουν το εμβόλιο έστω κι αν νομοθετηθεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Όπως διαβεβαιώνουν στελέχη της κυβέρνησης, δεν θα τίθεται θέμα απόλυσης αλλά το πιο πιθανό είναι ο εργαζόμενος να μετακινηθεί σε άλλη θέση.

Συγκεκριμένα, θα αξιοποιηθούν παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως είναι της γειτονικής Ιταλίας, όπου οι υγειονομικοί που αρνούνται να εμβολιασθούν μετακινούνται σε τμήματα στα οποία δεν έχουν επαφή με ασθενείς.

Αντίστοιχη τακτική αναμένεται να ακολουθηθεί και στη χώρα μας, είτε αφορά υγειονομικούς ή άλλους δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με πολίτες.

Τα προνόμια

Πάντως μόλις ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των ηλικιακών ομάδων, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι περισσότερες ελευθερίες για τους εμβολιασμένους.

Ήδη αποφασίστηκε να απαλλαγούν από την υποχρεωτική μάσκα στους εξωτερικούς χώρους από την 1η Ιουλίου όσοι έχουν κάνει ήδη και τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Επίσης ένα από τα βασικά προνόμια των εμβολιασμένων θα είναι όπως φαίνεται η ελεύθερη πρόσβαση στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων, των καφέ και των μπαρ, ώστε να πεισθούν κυρίως οι νέοι να κάνουν το εμβόλιο.

 

Παράλληλα εξετάζεται να μπορούν να έχουν όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ελεύθερη πρόσβαση σε πολιτιστικά γεγονότα, όπως κινηματογράφους, συναυλίες, θέατρα, καθώς και στα γήπεδα, χωρίς μάσκες και self test.

Σε ότι αφορά μάλιστα τα self test αυτά παύουν ούτως ή άλλως να ισχύουν από την 1η Ιουλίου για όσους έχουν εμβολιασθεί.

Πηγή: healthreport.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews