ΕΙΔΗΣΕΙΣ

13/6/21

Απινιδωτές σε επίκαιρα πολυσύχναστα σημεία σε Άγιο Νικόλαο, Νεάπολη, Κριτσά, Ελούντα και Σίσι

 

Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

EKABNews

 

Απινιδωτές σε επίκαιρα πολυσύχναστα σημεία σε Άγιο Νικόλαο, Νεάπολη, Κριτσά, Ελούντα και Σίσι

anatolh.com

12/06/2021

 

Μια πρόταση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου ιατρού Γιάννη Ανδριώτη παίρνει σάρκα και οστά, ύστερα από την έγκριση της σχετικής πίστωσης από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ύψους 30.000 ευρώ.

 

Πρόκειται για την αγορά επτά κατ’ αρχήν απινιδωτών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε επίκαιρα σημεία στην πόλη του Αγίου Νικολάου, στη Νεάπολη, στην Κριτσά, στην Ελούντα και στο Σίσι.

Στον Άγιο Νικόλαο θα τοποθετηθούν σε δύο σημεία: Κοντά στην παραλία του Αμμουδιού και στην κεντρική πλατεία της πόλεως. Εξ άλλου στις τρεις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου (Αλμυρό, Βούλισμα, Σχίσμα) που καλύπτονται από υπηρεσίες ναυαγοσώστη, συμπεριλαμβάνεται και χρήση απινιδωτή που παρέχεται από την εταιρεία με την οποία υπογράφεται σύμβαση για τις υπηρεσίες αυτές.

Το έναυσμα

Αφορμή για την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του Γιάννη Ανδριώτη, ήταν, όπως ο ίδιος περιέγραψε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, ένα περιστατικό στο οποίο υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας, συμπολίτη που υπέστη καρδιακό επεισόδιο στην πλατεία του ΚΤΕΛ, πριν 8 μήνες. Διασώστες του ΕΚΑΒ βρίσκονταν πάνω από τον άνθρωπο στον οποίο επιχειρούσαν να κάνουν ανάνηψη, όπου έσπευσε και ο ίδιος και βοήθησε ως καρδιολόγος, ώστε να συνέλθει και να μεταφερθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο. Εχοντας προηγούμενη εικόνα από την πόλη του Ρεθύμνου, όπου είχε παρατηρήσει την ύπαρξη απινιδωτή σε κεντρικό πολυσύχναστο σημείο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, ο Γιάννης Ανδριώτης πρότεινε στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό την προμήθεια και τοποθέτηση ενός αριθμού απινιδωτών σε ορισμένα πολυσύχναστα σημεία που συγκεντρώνουν επίσης μεγάλη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι – πρόταση στην οποία ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε θετικά από την πρώτη στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Ανδριώτης.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ στην πίστωση που εγκρίθηκε συμπεριλαμβάνεται και η προμήθεια ορισμένων ηλεκτρονικών ιατρικών συσκευών, για τη στήριξη του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, διευκρίνισε.

Η προμήθεια θα γίνει απευθείας οπότε μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να παραληφθούν οι απινιδωτές και να τοποθετηθούν μέχρι τέλος του μήνα. Το σημαντικότερο, ίσως και πιο σύνθετο ζήτημα είναι η επιλογή των κατάλληλων σημείων όπου θα τοποθετηθούν, ώστε να είναι ασφαλείς (από τις καιρικές συνθήκες και πιθανές κακόβουλες ενέργειες) και εύκολα προσβάσιμες οι συσκευές αυτές, είπε ο  Γιάννης Ανδριώτης. Γι’ αυτό οι ευαίσθητες αυτές συσκευές θα φυλαχθούν μέσα σε ειδικό μεταλλικό κιβώτιο, εντοιχισμένο και συνδεδεμένο με σύστημα συναγερμού, που θα συνδέεται με ειδική γραμμή ειδοποίησης είτε με το Δήμο ή άλλη δημόσια αρχή τάξης (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό).

Εκπαίδευση εθελοντών

Το πιο σημαντικό, όμως, αφορά την επιλογή και εκπαίδευση των πολιτών που θα επιφορτιστούν και εξουσιοδοτηθούν να κάνουν χρήση του απινιδωτή, όποτε χρειαστεί να παρέχουν βοήθεια σε άτομο που θα βρεθεί σε μια τέτοια έκτακτη ανάγκη. Όπως είπε ο γιατρός, θα προτιμηθούν άτομα τα οποία θα βρίσκονται πολλές ώρες, είτε γιατί διαμένουν ή εργάζονται κοντά στο σημείο που βρίσκεται τοποθετημένος ο απινιδωτής. Επίσης για κάθε απινιδωτή θα επιλεγούν περισσότερα από ένα άτομα, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσης σε περίπτωση απουσίας ή απομάκρυνσης από το σημείο εκείνο κάποιου ή κάποιων από τα εξουσιοδοτημένα άτομα, ώστε πάντα να υπάρχει κάποιος σε «επιφυλακή». Μεταξύ αυτών θα εκπαιδευτούν και κάποιοι ένστολοι σωμάτων ασφαλείας (αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες κ.α.).

Την εκπαίδευση θα αναλάβει βασικά ο Χαρ. Τζανιδάκης Επιμελητής της ΜΕΘ του ΓΝΑΝ, αλλά και εκπαιδευμένοι, πιστοποιημένοι χειριστές απινιδωτή του ΕΚΑΒ Αγίου Νικολάου, είπε ο κ. Ανδριώτης, εξηγώντας ότι οι εξουσιοδοτημένοι χειριστές θα έχουν κλειδί (ή κωδικό) πρόσβασης στον κάθε απινιδωτή.

Πηγή: anatolh.com
 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews