ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12/6/21

ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ , ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ....

 

Σάββατο, 12 Ιουνίου 2021

EKABNews


Γράφει η Ιωάννα Νίτσιου

ΓΙΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ , ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ....

12/06/2021

Ανέκαθεν θεωρούσα, ότι η καρδιά μιας χώρας είναι η βιομηχανία της, κι η ίδια η χώρα, το σώμα.. Στο σώμα της χώρας μας πια, θεωρώ, ότι η καρδιά της είναι, η Προνοσοκομειακή Φροντίδα. Η φροντίδα, που σου παρέχεται, όταν τη χρειαστείς, από τις Υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΚΑΒ. Αυτό, που κάποιοι συμπολίτες μας, ακόμη και σήμερα, αναφέρονται, ως 166.

Κι έχει σαφές νόημα, τα όσα προσφέρει το ΕΚΑΒ, στο σώμα. Στη χώρα μας. Τα όσα προσφέρουν, δωρεάν, οι Διασώστες του ΕΚΑΒ. Είναι δύσκολο λειτούργημα. Δεν μπαίνει ο άρρωστος στο ασθενοφόρο, κι απλά μεταφέρεται στον πλησιέστερο υγειονομικό σχηματισμό, κοιτώντας από το παράθυρο τις προσπεράσεις στην άσφαλτο.

Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, παρότι χρησιμοποιούνται αρκετές φορές, ως ταξί από κάποιους, οι οποίοι θεωρούν, ότι με αυτόν τον τρόπο, θα λύσουν πιο σύντομα , όχι το πρόβλημα υγείας τους τόσο, αλλά τον χρόνο αναμονής τους στα νοσοκομεία, εν τούτοις, μέσω των Διασωστών, δίνουν ανάσα στους πάσχοντες, ώστε παρέχοντάς τους φροντίδα, να φτάσουν ασφαλείς στα χέρια των γιατρών, για το επόμενο στάδιο, που είναι η ακριβής διάγνωση και η αντιμετώπισή της πάθησής τους.

Επομένως, το ΕΚΑΒ, δεν είναι μια απρόσωπη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά ένας «ζωντανός» Οργανισμός, που παρέχει, 24ωρη φροντίδα.

Ωστόσο, για να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται να υπάρχει όραμα, στόχος και σκοπός. Χρειάζονται κίνητρα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι οργανωμένοι και επικεντρωμένοι στην πραγματοποίηση του στόχου.

Το όραμα λοιπόν ήταν, η ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου ο κάθε πολίτης να έχει δικαίωμα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Σήμερα, το ΕΚΑΒ είναι σε θέση να «καυχιέται» ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί. Ωστόσο, το ερώτημα είναι, εάν εξελίσσεται. Αν συμβαδίζει με τις απαιτήσεις του παρόντος, κι αν προγραμματίζει το μέλλον του.. Αν οι υπηρεσίες του είναι ποιοτικές, κι αν το έργο που παράγει είναι μετρήσιμο..

Οι Διασώστες του ΕΚΑΒ, αν και οι άνθρωποι που απολαμβάνουν την φροντίδα τους είναι απόλυτα ικανοποιημένοι, οι ίδιοι, είναι απογοητευμένοι και κουρασμένοι, από όλους και από όλα.

Δεν είναι μόνο η πίεση που συνεχώς υφίστανται. Η ψυχική, σωματική, συναισθηματική, όσο το γεγονός, ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θεωρούν, ότι η ισονομία και η ισοπολιτεία που χαρακτηρίζουν ένα Κράτος Δικαίου και τις Υπηρεσίες του, είναι ανύπαρκτες.

Από καθημερινές συζητήσεις μας, είτε δια ζώσης, είτε όχι, αισθάνονται απογοητευμένοι. Νιώθουν πως τιμωρούνται για όσα δεν ευθύνονται. Για όσα τους έταξαν.. Έχουν παράπονα. Από την Πολιτεία, αλλά και την Υπηρεσία τους. Δεν έχουν κίνητρο για να προχωρήσουν. Να παράξουν έργο. Με δύναμη. Με αξιοπρέπεια. Με θυσίες.

Βάζουν ενέχυρο την ίδια τη ζωή τους, σώζοντας ζωές άλλων ανθρώπων, καθημερινά, ανταποκρινόμενοι στο λειτούργημά τους με απόλυτο σθένος.

Πίσω από τη βιτρίνα, η αλήθεια τους κραυγάζει για βοήθεια...Αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα, με ελλείψεις, από προσωπικό, από ασθενοφόρα, από χρηματοδότηση, από συμπεριφορές. Είναι μόνιμα, εκτεθειμένοι. Εισαγγελείς, πειθαρχικά, ανισότητα,, Παντού. Εντός και εκτός...

Οι Διασώστες του ΕΚΑΒ, χρειάζονται κίνητρο. Να αντιμετωπίζονται, όχι ως αριθμοί, αλλά ως άνθρωποι. Να μη χρειάζεται να προσφύγουν στον Πρόεδρο, στους Συνδικαλιστές ή στους Πολιτικούς συμπολίτες μας, αναζητώντας τη λύση ακόμη και για τα αυτονόητα. Πως θα αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους, άλλωστε,  όταν η Υπηρεσία, δεν είναι σε θέση να τους λύσει προβλήματα, που μπορεί να φαίνονται μικρά, αλλά για τους ίδιους, δεν είναι;

Κι ύστερα, κάνουν συγκρίσεις. Κάποιοι ευνοούνται και κάποιοι άλλοι, όχι. Κι αντί να υπάρχει άμιλλα, υπάρχει ένταση και εκνευρισμός.

Μεταθέσεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις.  Κάποιοι στην πρώτη θέση και κάποιοι στα αζήτητα...Η καρδιά του ΕΚΑΒ, φυλλοροεί. Πως να αντέξει ένα καράβι χωρίς μηχανές, στον καιρό; Πως να πολεμήσει, χωρίς όπλα ένας στρατιώτης;

Χρειάζεται προσαρμογή και ενέργεια, στα νέα δεδομένα. Στην πράσινη ανάπτυξη. Στην τεχνολογία. Στις διαπραγματεύσεις. Στην αξιολόγηση. Χρειάζεται να υπάρχει κάθετη συνεργασία και ενημέρωση του διοικητικού προσωπικού, από την διοίκηση. Οι Διευθυντές του να ακούν τα προβλήματα  των εργαζομένων και να προσφέρουν λύσεις. Όχι στατικά, αλλά δημιουργικά. Όχι ανταλλάσσοντας έγγραφα χωρίς ουσία, αλλά λειτουργώντας βάσει του σύγχρονου management,  με τη φιλοσοφία της  ανάπτυξης και της εξωστρέφειας. Όχι με τη φιλοσοφία, της καρέκλας.  Χωρίς αλαζονεία, στεγανά και ψευτοδιλήμματα. Χωρίς αρνήσεις. Και να κοκκινίζουν που και που. ..

Σήμερα, οι Διασώστες του ΕΚΑΒ, είναι εξαντλημένοι και εξουθενωμένοι. Είναι απογοητευμένοι και θέλουν στήριξη. Όχι με θεωρίες. Δεν τους αγγίζουν, ούτε τους επηρεάζουν πλέον.

Όσο για όλους εσάς, που κάνετε πως δε γνωρίζετε, ή δεν ακούτε, οι εντός και οι εκτός, πρέπει επιτέλους να σκεφτείτε, πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κινδυνεύει να αφανιστεί, εξ αιτίας σας. Από εσάς, αλλά σε βάρος άλλων.

Επιτέλους, φανείτε, για μία ίσως και μοναδική φορά, συνεπείς. Δώστε σε αυτήν την καρδιά, την ανάσα που της αξίζει, για να συνεχίσει να υπάρχει.

Θα ήταν κρίμα, να ξυπνήσετε ξαφνικά και να διαπιστώσετε, ότι δεν υπάρχει πια μπαλκόνι για να υποσχεθείτε σε κανέναν σας υπήκοο, ή ότι ο καθρέφτης που σήμερα σας χαμογελάει αυτάρεσκα, έχει σπάσει..

Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας, να φανείτε αντάξιοι των περιστάσεων, που εσείς έχετε δημιουργήσει με τα ψεύτικα λόγια σας. Δείξτε επιτέλους, ότι πιστεύετε τα λόγια σας.

Αν δεν το κάνετε, αναλαμβάνετε και το βάρος των συνεπειών.. Κι αυτές οι συνέπειες, θα είναι πραγματικά επώδυνες...

 

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Η ΚΛΗΣΗ ΣΑΣ, ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ....
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews