ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1/6/21

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του τραυματία είναι ο χρόνος που χάνεται

 

Τρίτη, 1 Ιουνίου 2021

EKABNews

 

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του τραυματία είναι ο χρόνος που χάνεται

health4u.gr

1/6/2021

 

Με αφορμή το τραγικό τέλος που είχε η αναζήτηση της 11χρονης Αλεξίας στα Χανιά, που είχε εξαφανιστεί από την περιοχή του Μακριού Τοίχου, μέσα από το site της Υγείας οφείλουμε να τονίσουμε τη σπουδαιότητα που κατέχει ο χρόνος σε κάθε περιστατικό που αφορά τον άνθρωπο.

Ύστερα από μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών, που σήκωσαν μέχρι και drone για τον εντοπισμό της, η 11χρονη βρέθηκε νεκρή στην παραλία των Αγίων Αποστόλων, στο ύψος της εκκλησίας.

 

Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του τραυματία και του διασώστη είναι ο χαμένος χρόνος

Η επιστήμη της ιατρικής παρέχει τις στοιχειώδεις αρχές, οι οποίες, εάν τηρούνται από όλους όσοι εμπλέκονται στην προνοσοκομειακή φροντίδα των τραυματιών, μπορεί να βελτιστοποιήσουν την έκβαση της επιβίωσης των τραυματιών.

 

Χαράλαμπος Καπνόπουλος, Αεροδιασώστης ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με τον διασώστη– πλήρωμα ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ Χαράλαμπο Καπνόπουλο, «ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται από τον κάθε εμπλεκόμενο, π.χ. από τον πρώτο ανταποκριτή στο σημείο ο οποίος θα δώσει την πρώτη και σωστή πληροφορία για την κατάσταση του τραυματία, τις πρώτες βοήθειες που θα μπορεί να δώσει εάν είναι εκπαιδευμένος γι’ αυτό μέχρι την ενεργοποίηση των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών EMS, είναι καθοριστικής σημασίας».

«Τραυματίες οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι δεν έχουν όλοι την πολυτέλεια της ”χρυσής ώρας”. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει διατιτραίνον τραύμα καρδιάς, έχει πολύ λίγα λεπτά για να λάβει την οριστική θεραπεία πριν βρεθεί σε κατάσταση μη αναστρέψιμου σοκ. Από την άλλη, αν κάποιος αιμορραγεί εσωτερικά σε ένα κλειστό κάταγμα μηρού, μπορεί να έχει στη διάθεσή του έως και αρκετές ώρες μέχρι να φτάσει σε ένα νοσοκομείο και να σταθεροποιεί ή, αν είναι δυνατόν, να αντιμετωπιστεί και οριστικά» αναφέρει χαρακτηριστικά στο health4u.gr.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται αντιληπτή η κρίσιμη «χρυσή ώρα». Η χρυσή περίοδος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα και με το είδος της κάκωσης.

«Όταν όμως υπάρχει έγκαιρη ενεργοποίηση των υπηρεσιών EMS με τις κατάλληλες πληροφορίες, άμεση αντιμετώπιση των απειλητικών καταστάσεων για τη ζωή του τραυματία από τον πρώτο ανταποκριτή (TFR) μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, αντίστοιχα σωστή και γρήγορη αντιμετώπιση με τη διακομιδή στο πλησιέστερο και καταλληλότερο νοσοκομείο (PHTLS), τότε η ομάδα τραύματος (ATLS) ενός καλά οργανωμένου ΤΕΠ μπορεί να κάνει θαύματα, αν δεν έχει χαθεί το παράθυρο της “χρυσής περιόδου”. Όλα αυτά με την παραδοχή ότι υπάρχουν σε μια οργανωμένη κοινωνία και έχουν την εκπαίδευση, κριτική σκέψη και την ικανότητα να τα εφαρμόσουν» καταλήγει.

 

Για τον εντοπισμό της 11χρονης είχε εκδοθεί και Αmber Alert από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λίγες ώρες πριν εντοπιστεί νεκρή. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου» Κώστας Γιαννόπουλος, υπάρχει μια γραφειοκρατική διαδικασία που καθυστερεί την έκδοση των ειδοποιήσεων, που ειδικά στις εξαφανίσεις μικρών παιδιών προκαλεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι πρώτες 1-2 ώρες από την εξαφάνιση. Όπως είπε, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν έπαιξε ρόλο, ωστόσο σε άλλες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Tο χρονικό της τραγωδίας

  • 25 Μαΐου και ώρα 8.00 μ.μ. η 11χρονη έφυγε για βόλτα από το σπίτι της. Δεν επέστρεψε τη συμφωνημένη ώρα και η μητέρα της την αναζήτησε.
  • 26 Μαΐου και ώρα πρωινή η μητέρα δήλωσε την εξαφάνιση της 11χρονης στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.
  • 26 Μαΐου και ώρα 12.00 μ. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνιση από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έκρινε την εξαφάνιση εξαιρετικά κρίσιμη και απαραίτητη την ενεργοποίηση του Amber Alert Hellas. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επικοινώνησε με το Τμήμα Αναζητήσεων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ζητώντας την άμεση ενεργοποίηση του Amber Alert Hellas. Ξεκίνησε η διαδικασία ενεργοποίησης της Ομάδας Θανάσης Μακρής για την αναζήτηση του παιδιού στην περιοχή. Από αρμόδιους της ΕΛ.ΑΣ. προτάθηκε να περιοριστούν στη δημοσιότητα, καθώς ήταν σε εξέλιξη έρευνες και δεν κρίθηκε απαραίτητη η ενεργοποίηση.

Κατόπιν δικής τους παρέμβασης, υπήρξε επικοινωνία του Τμήματος Αναζητήσεων με τον εισαγγελέα Χανίων και συνάντηση του

εισαγγελέα με τον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων. Η συνάντηση διήρκεσε πολύ. Στις 4.00 μ.μ. το «Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε την προφορική έγκριση για την ενεργοποίηση του Amber Alert και ξεκίνησε η διαδικασία ενεργοποίησης. Στις 4. 45 μ.μ. της ίδιας ημέρας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε από δημοσίευμα ότι το παιδί βρέθηκε νεκρό.

Κατόπιν των παραπάνω, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως η ευθύνη των ειδικευμένων γιατρών για ιατρικό σφάλμα στο ΤΕΠ επιτείνεται από το γεγονός ότι επί επειγόντων περιστατικών ο χρόνος ενέργειας και αντιμετώπισής τους διαδραματίζει καίριο και αποφασιστικό ρόλο. Ο παρατεταμένος χρόνος παραμονής στον τόπο του ατυχήματος και μεταφοράς του πολυτραυματία στο ΤΕΠ έχει αρνητικές συνέπειες στην έκβαση της υγείας του.

Στοιχεία από

9η ελληνική έκδοση του «PHTLS »

Πηγή: health4u.gr


Δείτε στο EKABNews

Οι αφανείς ήρωες του ΕΚΑΒ – Συνέντευξη με τον αεροδιασώστη Χαράλαμπο Καπνόπουλο, 14/04/2020


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews