ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/6/21

Το ΕΚΑΒ είναι η επόμενη μεγάλη αναγκαία μεταρρύθμιση


Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

EKABNews


Το ΕΚΑΒ είναι η επόμενη μεγάλη αναγκαία μεταρρύθμιση

liberal.gr

21/06/2021


Σπύρος Πνευματικός

Mία πρόσφατη δυσάρεστη εμπειρία που βίωσα ως αυτόπτης μάρτυρας μου υπενθύμισε τις χρόνιες παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Άμεσης Βοήθειας, οι οποίες σηματοδοτούν την αναγκαιότητα για σημαντικές βελτιώσεις στο ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να έχει κάθε πολίτης έγκαιρη πρόσβαση στην απαραίτητη ιατρική περίθαλψη, όπου και όποτε τη χρειάζεται.

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται:

1. Χαρτογράφηση των υγειονομικών μονάδων, των σταθμών και τομέων του ΕΚΑΒ καθώς και των τοπικών αναγκών -δηλαδή που και πόσα νοσοκομεία, κέντρα υγείας και σταθμοί ΕΚΑΒ υπάρχουν, ποια λειτουργούν, ποια πρέπει να ενισχυθούν ή να καταργηθούν- ώστε να προχωρήσει ο στρατηγικός χωροταξικός ανασχεδιασμός του δικτύου του ΕΚΑΒ, με στόχο να καλύπτονται οι ανάγκες όλου του πληθυσμού ανά την Ελλάδα γρήγορα και αποτελεσματικά.

2. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ με επιπλέον οχήματα - κινητές μονάδες, άρτια εξοπλισμένες και επανδρωμένες με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, τουλάχιστον διετούς φοίτησης, και περισσότερες μικρές κινητές μονάδες - μηχανές, με προσωπικό 2 διασωστών τετραετούς φοίτησης, οι οποίες θα πρέπει να βρίσκονται στον τόπο του ατυχήματος το αργότερο σε 15 λεπτά, θα ενημερώνουν το «συνδεδεμένο» με αυτούς ασθενοφόρο για την κατάσταση του τραυματία και το ακριβές σημείο που βρίσκονται και θα σταθεροποιούν τον ασθενή στο πεδίο του ατυχήματος, όπως συμβαίνει σε τόσες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ με τα γνωστά Emergency Medical Services (EMS) που έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να διασωληνώσουν τον ασθενή στην άσφαλτο. Στόχος είναι όταν φτάσει το ασθενοφόρο ο ασθενής να είναι ήδη σταθερός και να μεταφερθεί τάχιστα και με ασφάλεια στο νοσοκομείο.

3. Σε ότι αφορά τις απομακρυσμένες περιοχές, εκτός του να ενισχυθεί η τοπική παρουσία του ΕΚΑΒ με οχήματα και μικρές κινητές μονάδες, θα πρέπει να είναι παντού εφικτό να λειτουργεί άμεσα το σύστημα αερομεταφορών του ΕΚΑΒ με παράλληλη υποστήριξη της τηλεϊατρικής.

Το γεγονός ότι συμβαίνουν σημαντικές καθυστερήσεις εντός Αττικής, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας, δεν είναι να απορούμε που σε περιοχές, όπως είναι το Μαντούδι στην Εύβοια, που είναι η περιφέρειά μου, μπορεί να χρειαστούν και 3 ώρες για να φτάσει ασθενοφόρο. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε ζητήσει να δημιουργηθεί νέος τομέας ΕΚΑΒ στο μέσο του Δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας.

Είναι πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστερήσεις στον τομέα αυτό.

Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, όπως πρόσφατα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

* Ο Σπύρος Πνευματικός είναι Βουλευτής Ευβοίας ΝΔ, Καθηγητής Ορθοπαιδικής ΕΚΠΑ


Πηγή: liberal.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

4 σχόλια :

 1. Δυστυχώς, το ΕΚΑΒ δεν ήταν ποτέ, η άμεση προτεραιότητα για ανάπτυξη και ανασχεδιασμό, καμίας κυβέρνησης... κι αυτό, απορρέει από το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα, το ΕΚΑΒ υφίσταται εξ αιτίας των δωρεών, σε όλα τα επίπεδα. Οταν οι κυβερνήσεις δε χρηματοδοτούν μία άμεσης ανάγκης υπηρεσία, προκειμένου να υπάρξουν ανθρώπινοι πόροι, ασθενοφόρα και ιατρικός εξοπλισμός, όταν σε όλα τα επίπεδα, το ΕΚΑΒ, αντιμετωπίζεται, ως μία κουκίδα αμμου στο χωρο της υγείας. Η πανδημία, εξανάγκασε την κυβέρνηση να πετάξει τη ματιά της στο ΕΚΑΒ και τους ανθρώπους του, οχι για την αναβάθμισή του, αλλά για να βγει η "ίδια" από τη δύσκολη θέση. Για να πιέσει τους Διασώστες να σώσουν το σύστημα υγείας, κάτι που ωστόσο κάνουν , έτσι κι αλλιώς, χρόνια τώρα, με τα εξαθλιωμένα μέσα που η υπηρεσία αυτή διέθετε...
  Το τραγικό δε είναι, ότι όλοι οι Διασώστες, ενεργά ή όχι, είναι μάρτυρες, μιας τραγωδίας, του Σοφοκλή ή του Ευριππίδη, θύματα οι ίδιοι των υποσχέσεων των κυβερνόντων..
  Μιλάτε για άτομα, διετούς και τετραετούς φοίτησης..Η θα χρησιμοποιούνται άτομα που έχουν πιστοποίηση και θα έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στο ΙΕΚ, είτε όχι..Δεν είναι δυνατόν στο ΕΚΑΒ, να υπάρχουν υπάλληλοι διαφορετικών ταχυτήτων..
  Επίσης, για να κάνει ένας διασώστης-κατά τη γνώμη μου- διασωλήνωση, θα πρέπει να έχει ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΊ Η ΚΆΛΥΨΗ της επαγγελματικής του ιδιότητας.
  Γράψατε αυτό το άρθρο, στο θυμό σας, γιατί ένα δικό σας άτομο, δεν εξυπηρετήθηκε σε άμεσο χρόνο, από τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ...
  Δεν υπάρχει ελαφρυντικό σε όσα αναφέρετε και ξέρετε γιατί;
  Γιατί είστε κι εσείς, μέρος της ευθύνης.
  Εύκολα κάνουμε την κριτική μας, ωστόσο είναι σχεδόν ανύπαρκτη, η ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και κάτι άλλο.
  Το γεγονός ότι οι Διασώστες φοβούνται την στοχοποίηση τους και για αυτό δε σχολιάζουν σχεδόν κανένα άρθρο, αποδεικνύει, ότι η Δημοκρατία στη χώρα μας, είναι ακόμη, ανοιχτή πληγή!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οταν δεν υπαρχει το νομικο πλαισιο που να καθοριζει το "ΕΠΕΙΓΟΝ" και παει το ΕΚΑΒ για αιμορραγία απο το δόντι ή πόνο στο στήθος εδω και μια εβδομάδα δεν θα φτασουν οσα ασθενοφορα και να παρει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews