ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/6/21

Κορονοϊός – εμβόλιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μυοκαρδίτιδα

 

Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός – εμβόλιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την μυοκαρδίτιδα

healthreport.gr

 

Οδηγίες για την μυοκαρδίτιδα και την περικαρδίτιδα μετά από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, εξέδωσε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του CDC, περισσότερα από 165 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση από τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Την ίδια στιγμή από τον Απρίλιο 2021 έως σήμερα, παρατηρούνται αυξανόμενες αναφορές για φλεγμονή στην καρδιά μετά από τα εμβόλια mRNA των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna.

Οι αναφορές αφορούν μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή στον καρδιακό μυ) ή περικαρδίτιδα (φλεγμονή στον ινώδη σάκο που περιβάλλει τον καρδιακό μυ). Το CDC τονίζει ότι οι αναφορές αυτές είναι σπάνιες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού εμβολιασμών που έχουν γίνει στη χώρα.

Στις ίδιες οδηγίες τονίζουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς ανταποκρίνονται καλά στην απαιτούμενη αγωγή. Έτσι οι ασθενείς συνήθως επιστρέφουν στις φυσιολογικές δραστηριότητές τους μετά τη βελτίωση των συμπτωμάτων τους. Πρέπει όμως να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την επιστροφή στην άσκηση ή στα σπορ.

 

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο με μυοκαρδίτιδα

Αγόρια εφηβικής ηλικίας και νεαρούς άνδρες (ηλικίες 16 ετών και άνω)

Κυρίως άτομα που έκαναν τη δεύτερη δόση από τα εμβόλια mRNA

Όπως εξηγεί το CDC η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αναπτύσσονται, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλέσει φλεγμονή σε αντίδραση σε μία λοίμωξη ή άλλο ερέθισμα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση ανησυχίας, συνιστά να μιλήσετε με τον θεράποντα ιατρό (ή με τον παιδίατρο, αν έχετε παιδί ηλικίας 12 ετών και άνω).

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα για μυοκαρδίτιδα

Μετά τη λήψη ενός από τα εμβόλια mRNA για τη λοίμωξη Covid-19, το CDC συνιστά να έχετε το νου σας στα εξής συμπτώματα:

Πόνος στο στήθος

Δύσπνοια

Αίσθημα ότι η καρδιά σας κτυπά γρήγορα, «φτερουγίζει» ή κτυπάει πολύ δυνατά

Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, εάν εσείς ή το παιδί σας παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μέσα σε μία εβδομάδα από τον εμβολιασμό.

Πηγή: healthreport.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews