ΕΙΔΗΣΕΙΣ

6/6/21

Ποιο επικίνδυνος από την Γρίπη αποδεικνύεται ο Covid19 και στα παιδιά

 

Κυριακή, 6 Ιουνίου 2021

EKABNews

 

Γράφει ο Σωτήρης Ζώτος

Σήμα Κινδύνου και για τα Παιδιά. Ποιο επικίνδυνος από την Γρίπη αποδεικνύεται ο Covid19 και στα παιδιά.

Ο αριθμός των εφήβων που  η νοσηλεία τους  σχετίζεται με το Covid-19  στις Ηνωμένες Πολιτείες, ήταν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερος συγκρινόμενος, με  τους νοσηλευόμενους που συνδέονται με τη γρίπη, σε τρεις πρόσφατες περιόδους  γρίπης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, την Παρασκευή.

Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με ισχυρισμούς ότι η γρίπη είναι πιο απειλητική για τα παιδιά από ό, τι είναι το Covid-19, ένα επιχείρημα που έχει χρησιμοποιηθεί στην προσπάθεια να ανοίξουν ξανά τα σχολεία και να αμφισβητηθεί η αξία του εμβολιασμού των εφήβων κατά του κοροναϊού.

«Μεγάλο μέρος αυτής της ταλαιπωρίας μπορεί να αποφευχθεί», δήλωσε σε μια δήλωση Η διευθύντρια  του CDC, Dr. Rochelle P. Walensky. «Ο εμβολιασμός είναι η δική μας έξοδος από αυτήν την πανδημία».

Τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο συνολικά του Covid-19, σε σύγκριση με τους ενήλικες, αλλά οι πιθανότητες μόλυνσης και σοβαρής ασθένειας πιστεύεται ότι αυξάνονται με την ηλικία. Από την έναρξη της πανδημίας, το ποσοστό νοσηλείας σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών ήταν 12,5 φορές χαμηλότερο από ό, τι στους ενήλικες. Ωστόσο, το ποσοστό ήταν υψηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τις νοσηλείες Covid-19 μεταξύ παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 24 Απριλίου 2021. Τα δεδομένα προήλθαν από το Covid-Net, ένα σύστημα παρακολούθησης που βασίζεται στον πληθυσμό σε 14 πολιτείες, καλύπτοντας περίπου το 10% των Αμερικανών.

Ο αριθμός των εφήβων που νοσηλεύτηκαν από  Covid-19 μειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2021 και 31 Μαρτίου 2021, 204 έφηβοι πιθανότατα νοσηλεύτηκαν κυρίως για το Covid-19.

Τα περισσότερα από τα παιδιά είχαν τουλάχιστον μία υποκείμενη ιατρική κατάσταση, όπως παχυσαρκία, άσθμα ή νευρολογική διαταραχή.

Κανένα από τα παιδιά δεν πέθανε, αλλά περίπου το ένα τρίτο έγινε δεκτό στη μονάδα εντατικής θεραπείας και το 5% χρειάστηκε επεμβατικό μηχανικό αερισμό. Περίπου τα δύο τρίτα των νοσηλευόμενων εφήβων ήταν Μαύροι ή Ισπανόφωνοι, αντανακλώντας τον μεγαλύτερο κίνδυνο που ενέχει ο ιός σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Οι ερευνητές συνέκριναν τους αριθμούς για το Covid-19, με τη νοσηλεία για γρίπη στην ίδια ηλικιακή ομάδα κατά τις περιόδους γρίπης 2017-18, 2018-19 και 2019-20.

Από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως τις 24 Απριλίου 2021, τα ποσοστά νοσηλείας για το Covid-19 μεταξύ των εφήβων ήταν 2,5 έως 3,0 φορές υψηλότερα από ό, τι για την εποχική γρίπη τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ρυθμός μπορεί να έχει αυξηθεί αυτή την άνοιξη λόγω των πιο μεταδοτικών παραλλαγών του κορανοϊού που κυκλοφορούν, καθώς και των επαναλειτουργιών του σχολείου που έφεραν τα παιδιά μαζί σε εσωτερικούς χώρους και χαλαρότερη τήρηση προφυλάξεων όπως η χρήση μάσκας και η κοινωνική απόσταση, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα δεδομένα καθιστούν  επείγουσα την ανάγκη για εμβολιασμό περισσότερων εφήβων, δήλωσε η Δρ Walensky, η οποία πρόσθεσε ότι «ανησυχεί βαθιά» από τους αριθμούς.

 

Σωτήρης Ζώτος

Αν. Γραμματέας Τομέα Υγείας

Μέλος ΚΠΕ Κινήματος ΑλλαγήςAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews