ΕΙΔΗΣΕΙΣ

20/7/21

Εμείς οι γυναίκες

 

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021

EKABNews

 

Εμείς οι γυναίκες

20/07/2021


Γράφει η Ιωάννα Νίτσιου

Σε μια, κατά τα άλλα αμιγώς; ευνομούμενη κοινωνία, με γραπτούς και άγραφους κανόνες ηθικής, το φαινόμενο της γυναικοκτονίας,  «γεμίζει» τελευταία, την έτσι κι αλλιώς, δύσκολη καθημερινότητά μας, επηρεάζοντάς μας αρνητικά, με συναισθήματα οργής και θυμού, για αυτά τα άτομα, που θεωρώ, άστοχα, αλλά διόλου τυχαία, υπάρχουν στην κοινωνία μας.

Πολλά, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε ως σημάδια προσδιορισμού τέτοιων «ανθρώπων», προκειμένου να τους αφήσουμε στο περιθώριο και στην πλήρη  απομόνωση, ως  ψυχικά αρρωστημένα  και συναισθηματικά κενά «άτομα» δολοφόνους, τα οποία, πολλές φορές, εισβάλλουν στη ζωή μας αφήνοντάς τα να μας παρασύρουν, στον ψεύτικο αλλά και επικίνδυνο κόσμο τους. Άτομα νάρκισσοι, αντικοινωνικά και χειριστικά, με χάρτινη προσωπικότητα και ζωγραφισμένο χαμόγελο...

Ο Φρόυντ, το 1914, ανέφερε, ότι όλα τα βρέφη περνούν από ένα στάδιο «πρωτογενούς ναρκισσισμού», ένα πρωτόγνωρο εγωκεντρικό πλαίσιο του νου, κι ότι αυτό το στάδιο, συνιστά απλώς μια στάση, προς το δρόμο για μια υγιή και φυσιολογική ενηλικίωση. Οι δε ναρκισσιστικές ενήλικες προσωπικότητες, οφείλονται σε μια υπερβολή του υγιούς ναρκισσισμού.

Η Κάρεν Χόρνει, πίστευε, ότι, αυτές οι προσωπικότητες, θα μπορούσαν να προκληθούν από ένα συγκεκριμένο στυλ ανατροφής. Αν οι γονείς, για παράδειγμα υπερεκτιμούσαν, ή υποτιμούσαν υπερβολικά τα παιδιά τους, τότε αυτά, θα μεγάλωναν, λαχταρώντας διαρκώς, αφύσικες ποσότητες επαίνου, ή επικύρωσης. Αυτήν την επικύρωση, οι άνθρωποι με ναρκισσιστική προσωπικότητα, την αντλούν τόσο από τον εαυτό τους, όσο και από τους άλλους, στηρίζοντας τον εαυτό τους τεχνητά, γεγονός, που δεν τους αφήνει, κανένα αποτελεσματικό τρόπο να υποστηρίξουν εσωτερικά, την αυτοεκτίμησή τους.

Ο ναρκισσισμός είναι φυσιολογικός, όταν δεν είναι παθολογικός.

Το βασικό χαρακτηριστικό ενός τέτοιου ατόμου είναι, ότι χειραγωγεί και εκμεταλλεύεται τις σχέσεις, για δικό του όφελος.

Αυτό το άτομο είναι ο αντικοινωνικός ναρκισσιστής, ένα εξαιρετικά δύσκολο εγωκεντρικό άτομο, που περιμένει συνεχή ικανοποίηση από τους άλλους στη ζωή του.

Έναν κακοήθη ναρκισσιστή, πολύ πιθανόν, να μην τον καταλάβουμε εξαρχής, ώστε να απομακρυνθούμε έγκαιρα, αφήνοντάς τον στο μίζερο και ψεύτικο περιβάλλον του. Κι αυτό, γιατί χρησιμοποιεί μεθόδους, πειθούς, που συχνά παρερμηνεύουμε, αφήνοντάς του το πεδίο ελεύθερο, να μας κάνει υποχείριό του, ανεξάρτητα, εάν ταυτόχρονα βλέπουμε, ότι οι ενέργειές του δεν είναι, προς όφελός μας.

Ο κακοήθης ναρκισσιστής είναι μία αντικοινωνικά διαταραγμένη προσωπικότητα.

Οι συγκεκριμένοι «άνθρωποι», μπορούν να δημιουργήσουν, μακροχρόνιες σχέσεις, αλλά η συμπεριφορά τους είναι ασταθής και μπορούν να γίνουν πολύ επιθετικοί, εάν αντιληφθούν, ότι με οποιονδήποτε τρόπο, απειλούνται.

Εσωτερικά, εργάζονται σκληρά για να προστατεύσουν τις μεγαλοπρεπείς αντιλήψεις τους και συχνά, αντιλαμβάνονται καθημερινά γεγονότα -όπως ένα τυχαίο σχόλιο-, ως επιθέσεις

Τα συγκεκριμένα άτομα, δεν αισθάνονται ότι περιορίζονται από την αλήθεια, κι έτσι, όταν αποκαλύπτεται ότι έχουν πει ψέματα, προσπαθούν με κάθε τρόπο να σε πείσουν, ότι το ψέμα τους είναι η μόνη αλήθεια, εφόσον τα άγραφα όρια της ηθικής και της αξιοπρέπειας είναι γι αυτά, παντελώς ανύπαρκτα.

Το κοινωνικό πεδίο επίσης, θεωρούν, ότι αποτελεί ένα τεράστιο διαγωνισμό, που θα κάνουν τα πάντα, θεμιτά και αθέμιτα, για να τον κερδίσουν.

Σίγουρα, κάποια στιγμή, όλοι μας, αφήσαμε να μπουν στο δρόμο ή στη ζωή μας, βαθιά εγωκεντρικά άτομα, που διατηρούν μια τεχνητά διογκωμένη αίσθηση του εαυτού τους πιστεύοντας ότι δικαιούνται περισσότερη προσοχή, από όση λαμβάνουν. Κι ευτυχώς, ίσως, κάποιοι να προλάβαμε να τους απομακρύνουμε, ή να απομακρυνθούμε, κλείνοντας ερμητικά την πόρτα, πίσω μας.

Αυτά τα «άτομα», αισθάνονται μόνιμα ότι είναι θύματα, κι ότι ο κόσμος έχει αποτύχει να αναγνωρίσει τη λαμπρότητα και την ιδιαιτερότητά τους, ενώ ταυτόχρονα, γίνονται επιρρεπή σε συναισθήματα κατάθλιψης, εκφράζοντας ισχυρή περιφρόνηση για τους άλλους ανθρώπους.

Δείχνουν, ότι έχουν ενσυναίσθηση, κλαίγοντας, ή πιέζοντας συναισθηματικά τους γύρω τους, ότι θα προβούν σε πράξεις αυτοκαταστροφής, ενώ είναι μία παρωδία, μια βιτρίνα, σχεδόν μόνιμα φωτισμένη. Δείχνουν θρησκευόμενοι, ενώ δεν είναι, ανάβοντας κεριά και λιβάνια, θέλοντας να ξορκίσουν ένα κακό, που επί της ουσίας είναι ο ίδιος ο εαυτός τους και ορκίζονται στη ζωή των παιδιών τους και στις εικόνες , ψέματα, με τόση άνεση, προκειμένου να γίνουν  πιστευτοί, στο θύμα τους, στο οποίο  ασκούν εξουσία, προσπαθώντας να επιδείξουν μια τεχνητή ευαισθησία, η οποία ωστόσο δεν επεκτείνεται στην ευαισθησία των άλλων.

Οι αντικοινωνικοί ναρκισσιστές, δίνουν προτεραιότητα, πάντα, στις δικές τους ανάγκες, χωρίς να απολογούνται γι αυτό, ενώ η ζωή τους είναι γεμάτη από αρνητικές εμπειρίες.

Ο ναρκισσισμός, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έμφυλη βία, ένα καθημερινό παγκόσμιο φαινόμενο, κι εμπεριέχει τη χρήση δύναμης ως άσκηση εξουσίας, τιμωρίας και σωφρονισμού, όσων γυναικών τις υφίστανται. Μπορεί να είναι λεκτική, σωματική, συναισθηματική, εξαναγκαστική, ενώ το αποκορύφωμά της, μπορεί να είναι το έγκλημα. Ο θάνατος.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, τα θύματα της έμφυλης βίας είναι γυναίκες, οι οποίες δεν απομακρύνονται εύκολα από το θύτη, κι αυτό, επειδή ο θύτης, χρησιμοποιώντας το κλάμα, συνήθως, ως όπλο και τη συγγνώμη, ζητά ευκαιρίες επανόρθωσης, αναγνωρίζοντας δήθεν τα λάθη του, τις οποίες και λαμβάνει.

Αρκετές δε φορές, το θύμα, αισθάνεται, ότι ευθύνεται το ίδιο για την συμπεριφορά του θύτη, με αποτέλεσμα να απομονώνεται από την κοινωνική του λειτουργικότητα, να υφίσταται κατάθλιψη και να αποσταθεροποιείται συναισθηματικά.

Η έμφυλη βία είναι ένα αόρατο φαινόμενο, με δυστυχώς ορατές και με άσχημη κατάληξη για το θύμα, συνέπειες.

Εμείς οι γυναίκες, από τη φύση μας, είμαστε πολύ δυνατές και ως χαρακτήρες και ως προσωπικότητες, κι είναι αδιανόητο στην εποχή μας, να αφήνουμε τέτοια σαθρά άτομα, να αλωνίζουν στη ζωή μας, χωρίς συνέπειες.

Θεωρώ, αδιαπραγμάτευτο το γεγονός, να αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχουν στο δρόμο μας τοξικά κι επικίνδυνα ναρκισσιστικά, αλλά και ταυτόχρονα επικίνδυνα, άτομα και να μην απομακρυνόμαστε αμέσως.

Κακοποιήσεις παιδιών, ασέλγειες, βιασμοί, δολοφονίες. Όλα αφορούν στο παιδί, στην έφηβη, στη γυναίκα, από ανθρώπους τέρατα, που πίστεψαν ή/και πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ότι το αρρωστημένο τους μυαλό θέλει, χωρίς τιμωρία. Που μεγάλωσαν σε ένα πατριαρχικό περιβάλλον, με έντονο μισογυνισμό και θεώρησαν, ότι μπαίνοντας στον κόσμο ενός άλλου ανθρώπου, με αρχές, αξιοπρέπεια και κοινωνικό υπόβαθρο, θα καταφέρουν να τον αλώσουν.

Άνθρωποι χωρίς ντροπή, χωρίς όρια, σε οικογένεια και θεσμούς, χωρίς στοιχειώδη σεβασμό , σε τίποτα και για κανέναν, που  ονομάζουν το έγκλημα "φάση" ή κακή στιγμή, χωρίς ενοχές και κοιμούνται ατάραχοι, αναπαράγοντας στο όνειρο τις ειδεχθείς τους πράξεις, αυτοϊκανοποιώντας κατά τον τρόπο αυτό, τις αρρωστημένες τους επιθυμίες.

Ας μη δώσουμε λοιπόν, καμία άλλη ευκαιρία σε κανένα χειριστικό κι αντικοινωνικά ναρκισσιστικό άτομο, να μείνει στη ζωή μας, κι ας προστατέψουμε τα παιδιά μας δείχνοντάς τους τον τρόπο να αναγνωρίζουν τα σημάδια, ώστε να απομακρύνονται άμεσα.

Αφήνοντας τέτοια άτομα να παραμείνουν γύρω μας ή στη ζωή μας, αποδεχόμαστε τη διαταραγμένη τους προσωπικότητα, ως φυσιολογική, κι αυτό σίγουρα κάποια στιγμή, θα αποβεί, σε βάρος μας.

Εμείς οι γυναίκες, ελεύθερες ή όχι, έχουμε την απόλυτη δύναμη στα χέρια μας, επιλέγοντας τα καλύτερα, κι όχι τα χειρότερα. Μεγαλώνοντας τα παιδιά μας, αγόρια και κορίτσια, με τη φιλοσοφία της ισότητας και της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας στην επιλογή, των ηθικών αρχών, αλλά και των ορίων. Της αξιοπρέπειας και του σεβασμού.

Μαρία, Νεφέλη, Άντα, Γεωργία, Αθηνά , Ευγενία κι εκείνες που δεν άφησαν ονοματεπώνυμο στις οθόνες της καθημερινότητας

Ας κλείσουμε την πόρτα στην έμφυλη βία. Σε κάθε διαταραγμένο αντικοινωνικό ναρκισσιστή.

Έχουμε τη δύναμη, κι αξίζουμε τα καλύτερα

 

ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

 


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews