ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/7/21

Καύσωνας: Προσοχή αν έχετε αυτά τα συμπτώματα – Τι συνιστά το ΕΚΑΒ

Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

EKABNews

 

Καύσωνας: Προσοχή αν έχετε αυτά τα συμπτώματα – Τι συνιστά το ΕΚΑΒ

 

Πως θα καταλάβετε ότι έχει αρχίσει να σας καταβάλλει η ζέστη - Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας οδηγήσουν επειγόντως στη δροσιά.

Με το νέο, ακόμα πιο απειλητικό κύμα καύσωνα προ των πυλών, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι τι είναι και πως εκδηλώνεται η εξάντληση από τη ζέστη. Και αυτό διότι αν δεν λάβουμε αμέσως τα απαιτούμενα μέτρα για να την αντιμετωπίσουμε, μπορεί να εξελιχθεί σε θερμοπληξία, που είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

Όπως εξηγεί το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοηθείας (ΕΚΑΒ), η εξάντληση από τη ζέστη προκαλείται από την απώλεια νερού και άλατος από το σώμα. Η απώλεια αυτή οφείλεται στην υπερβολική εφίδρωση.

Η εξάντληση από τη ζέστη μπορεί να προκαλέσει πολλά και διαφορετικά συμπτώματα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Πονοκέφαλος, ίλιγγος και σύγχυση
  • Ανορεξία και ναυτία
  • Εφίδρωση με ωχρό, υγρό δέρμα
  • Κράμπες στα χέρια και στα πόδια
  • Γρήγορος, αδύναμος σφυγμός και γρήγορη αναπνοή

Οι πρώτες βοήθειες

Αν κάποιο άτομο παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα στη ζέστη, πρέπει αμέσως να δεχτεί τις πρώτες βοήθειες για να αντιμετωπίσει τυχόν εξάντληση. Το ΕΚΑΒ συνιστά να κάνετε τα εξής:

  • Μετακινήστε τον πάσχοντα σε δροσερό μέρος
  • Ξαπλώστε τον και ανασηκώστε τα πόδια του
  • Δώστε του άφθονο νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει λίγο αλάτι (διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε κάθε 1 λίτρο νερό)
  • Συμβουλέψτε τον πάσχοντα να επισκεφθεί γιατρό
  • Αν έχει μειωμένες αντιδράσεις, τοποθετήστε τον σε θέση ανάνηψης και καλέστε το 166.

Η θέση ανάνηψης είναι η καλύτερη έως ότου έρθει βοήθεια, όχι μόνο για την εξάντληση από τη ζέστη, αλλά και για άλλα επείγοντα περιστατικά. Σημαίνει ότι ο ασθενής θα είναι ξαπλωμένος στο πλάι, σε ει δυνατόν σκληρή επιφάνεια. Η πλάτη του πρέπει να είναι ίσια. Το κεφάλι πρέπει να κάνει μικρή έκταση προς τα πίσω (για να μην παρεμποδίζεται η αναπνοή).

Το ένα πόδι (αυτό που ακουμπά στο έδαφος) πρέπει να είναι ίσιο. Το άλλο πόδι είναι λυγισμένο σε ορθή γωνία μπροστά από το σώμα. Αντίστοιχα, το ένα χέρι (αυτό που ακουμπά στο έδαφος) είναι μπροστά από το σώμα, λυγισμένο. Το άλλο χέρι τοποθετείται με τρόπο που να στηρίζει το κεφάλι.

Πηγή: in.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews