ΕΙΔΗΣΕΙΣ

14/7/21

Σχέδιο για προσλήψεις σε αντικατάσταση των άνευ αποδοχών αδειούχωνΤετάρτη, 14 Ιουλίου 2021

EKABNews


Σχέδιο για προσλήψεις σε αντικατάσταση των άνευ αποδοχών αδειούχων

healthpharma.gr

14/07/2021


Νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού με διατάξεις να προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου για αντικαταστάσεις όσων βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλίσει την λειτουργικότητα όσων επαγγελματιών επιμείνουν στον μη εμβολιασμό τους.


Με στόχο τη δημιουργία του πολυπόθητου τείχους ανοσίας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να προστατευθεί έναντι της πανδημίας που βρίσκεται εκ νέου σε φάση έξαρσης λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση ανέλαβε αποφασιστικές πρωτοβουλίες οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα και εξειδικεύτηκαν από τους συναρμόδιους υπουργούς σήμερα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για ευαίσθητες επαγγελματικές ομάδες και τα κίνητρα για εμβολιασμό.

Στην κυβέρνηση μιλούν για θετικό αποτύπωμα των μέτρων που ανακοινώθηκαν. Κι αυτό καθώς μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και έως τις 15:00 σήμερα 41.200 πολίτες προγραμμάτισαν ραντεβού εμβολιασμού. Το τελευταίο 24ωρο 45.000 πολίτες έσπευσαν να μπουν στην πλατφόρμα, με αποτέλεσμα να κλειστούν συνολικά 80.000 ραντεβού.

Συγκεκριμένα, κατά την εξειδίκευση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανακοινώθηκε ότι αφορά:

Όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, το οποίο θα πρέπει έως τις 16-08-2021 να έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο. Σε όσους παραλείψουν την υποχρέωση αυτή, θα χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών.

Επιπλέον, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, η υποχρεωτικότητα στον τομέα αυτό αφορά στους εργαζόμενους σε:

α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης

(β) Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες

(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης

(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων

(στ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται

ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία

(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων

(η) Οικοτροφεία

(ι) Ειδικά ιδρύματα

(ια) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

(ιβ) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας

(ιγ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)

Επιπλέον, προβλέπεται υποχρέωση εμβολιασμού όλου του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας (διαγνωστικών Κέντρων Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, Δομών ΠΦΥ, κ.λπ.) έως 01-09-2021 (με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο). Οι δημόσιοι φορείς θα προσλαμβάνουν προσωπικό σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

Τα επόμενα βήματα

Κατόπιν της εξειδίκευσης των επαγγελματιών που θα πρέπει να εμβολιαστούν και των κυρώσεων που θα τους επιβληθούν εφόσον παραλείψουν την υποχρέωσή τους, η κυβέρνηση πρόκειται να ετοιμάσει την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα με διατάξεις να προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου για τις αντικαταστάσεις όσων βγουν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Ταυτόχρονα αναμένεται να καταλήξουν οι διαβουλεύσεις για το «ποινολόγιο» των υγειονομικών, για το οποίο γίνονται εισηγήσεις να μην περιλαμβάνει διαβάθμιση αλλά μόνο την κύρωση της άδειας άνευ αποδοχών.

Σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να ανοίξει και η διαβούλευση και για την υποχρεωτικότητα ή τον τρόπο αύξησης των ποσοστών εμβολιασμών σε κρίσιμες δομές για την λειτουργία του κράτους, όπως στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πολιτική Αεροπορία, τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΣΦΑ.

Μιχαηλίδου: Γιατί αποφασίστηκε η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις μονάδες ηλικιωμένων

Για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων μίλησε στην ΕΡΤ η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Οι δομές ηλικιωμένων στη χώρα μας δεν είναι απλά δεκάδες, αλλά εκατοντάδες. Έχουμε πάνω από 400 ιδιωτικές και δημόσιες δομές σε όλη τη χώρα» είπε η κ. Μιχαηλίδου η οποία πρόσθεσε ότι δυο βασικά στοιχεία οδήγησαν στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων σε αυτούς τους χώρους.

Όπως είπε: «Πρώτον ότι είναι πολύ περισσότεροι οι ωφελούμενοι που είναι εμβολιασμένοι στις δομές αυτές παρά οι εργαζόμενοι και το δεύτερο είναι ότι οι εργαζόμενοι σε δημόσιους φορείς είναι ακόμα λιγότερο εμβολιασμένοι απ’ ότι στους ιδιωτικούς. Το 65% των εργαζομένων στις ιδιωτικές δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων είναι εμβολιασμένο και το 43% στις δημόσιες. Οπότε γνωρίζοντας αυτά τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού των εργαζομένων κι επίσης γνωρίζοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα είναι πάρα πολύ επιθετική, πήραμε την απόφαση να εργάζεται κάποιος σε τέτοια δομή μόνο εάν έχει εμβολιαστεί».

Η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε ακόμα μεταξύ άλλων ότι υποχρέωση του εργοδότη θα είναι να ελέγχει αν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτόν -και οι μόνιμοι αλλά και όσοι συνεργάζονται με τον φορέα του- είναι ήδη εμβολιασμένοι. «Θα υπάρχει η υποχρέωση του εργοδότη να ελέγξει αν μέχρι 16/8 όλοι οι εργαζόμενοι στη μονάδα του έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολιασμού. Εάν κάποιος δεν την έχει κάνει μέχρι τότε, βγαίνει σε άδεια άνευ αποδοχών και δεν λαμβάνει πλέον τη μισθοδοσία του όπως επίσης δεν έχει την υποχρέωση να παρίσταται στον χώρο εργασίας του».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έκανε λόγο για ένα προσωρινό και αναγκαίο μέτρο που συνδέεται και με την παρουσία της μετάλλαξης Δέλτα. «Για αυτό θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαίο να προβούμε σε αυτή η διάταξη ενώ ήταν κάτι που ζητούσαν και οι οικογένειες αλλά και οι διοικήσεις των δομών».

Μαζί με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είπε η κ. Μιχαηλίδου βγαίνουν και fast track διατάξεις έτσι ώστε όπου στο Δημόσιο δημιουργηθούν κενά αν δεν εμβολιαστούν εργαζόμενοι, να μπορούν πολύ γρήγορα να αναπληρωθούν οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Πηγή: healthpharma.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

1 σχόλιο :

 1. Οι Έλληνες απαιτούν την ελευθερία τους: Συγκεντρώσεις σήμερα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των μέτρων Απαρτχάιντ
  Συγκεντρώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του υγειονομικού απαρτχάιντ θα πραγματοποιηθούν σήμερα, Τετάρτη, στις 19:00. Η φασιστοειδή ελληνόφωνη κυβέρνηση προχώρησε αυτή την εβδομάδα νέα μέτρα, τα οποία αφορούν τους υποχρεωτικούς εμβολισμούς για τους υγειονομικούς και τους εργαζομένους στους οίκους ευγηρίας, ενώ από Παρασκευή μπαίνει σε εφαρμογή το υγειονομικό Απαρτχάιντ στην εστίαση και στην διασκέδαση.
  Οι πολίτες για να εκφράσουν την αντίθεση τους σε αυτά τα μέτρα ετοιμάζουν συγκεντρώσεις σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες αναμένεται να είναι μαζικές.

  Συγκεκριμένα οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις εξής περιοχές:

  Αθήνα(Σύνταγμα και Ομόνοια)
  Θεσσαλονίκη (Λευκός Πύργος)
  Πάτρα (Πλατεία Γεωργίου)
  Ηράκλειο Κρήτης (Πλατεία Λιονταριών)
  Βόλος (Λιμάνι Βόλου)
  Δράμα (Πλατεία Ελευθερίας)
  Καλαμάτα (Πλατεία 23ης Μαρτίου)
  Ιωάννινα (Καστρά)
  Σέρρες (Πλατεία Ελευθερίας)
  Χανιά (Πλατεία Αγοράς)
  Ρόδος (Πλατεία Ελευθερίας)
  Σύρος (Πλατεία Μιαούλη)
  Καβάλα (Κεντρική Πλατεία Καβάλας)


  🔥#ΕΛΛΑΔΑ_ΩΡΑ_ΜΗΔΕΝ🔥🔥🇬🇷
  ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ 19:00
  ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ🇬🇷
  ΔΙΝΟΥΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΎ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
  ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΗΚΟΥΜΕ
  ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΈΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ..
  ΠΟΥ ΠΙΕΣΤΗΚΑΜΕ, ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΑΜΕ
  ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΜΕ..
  ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ..
  ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΠΛΕΟΝ
  ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΑΣ
  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΠΕΘΑΝΕ
  ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΛΟΙΠΟΝ
  ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΕΚΑΝΙΚΙΑ ΤΟΥ
  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜBOLIΑΣΜΟΣ
  ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΜΑΣ
  ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ
  ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΕΜBOLΙΑ ΦΟΛΕΣ
  ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ
  ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews