ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1/7/21

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΘΕΣΩΝ

 

Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021

EKABNews

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

01.07.2021

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΘΕΣΩΝ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μετά από προσπάθειες και συνεχείς παρεμβάσεις δύο ετών από το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ αλλά και την παράταξη μας (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) το Υπουργείο Υγείας τροποποίησε τον κανονισμό μεταθέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων, ο οποίος ίσχυε με την ψήφιση του ν. 4600/2019. Στην ουσία ποτέ δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Αυτό ήταν θετικό διότι εάν εφαρμόζονταν θα υπήρχαν μεγάλες αδικίες κυρίως στους παλαιότερους αιτούντες μετάθεσης. Με την νέα μοριοδότηση των υπαρχόντων κριτηρίων (οικογενειακά, ηλικία, χρόνος υπηρεσίας) αλλά και την προσθήκη νέων κριτηρίων σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (συνυπηρέτηση και εντοπιότητα)  αποκαθίσταται η δικαιοσύνη στις μεταθέσεις. Το πιο σημαντικό απ΄όλα τα κριτήρια και για το οποίο συμβάλαμε ως παράταξη τα μέγιστα, είναι το κριτήριο του χρόνου υπηρεσίας στους τομείς επειγόντων (ασθενοφόρα-ΚΙΜ-Μηχανές) με μοριοδότηση (15 έτη στα επείγοντα-12 μόρια).  Είναι η πρώτη φορά που οι διασώστες των ασθενοφόρων στα επείγοντα «ανταμείβονται» για τις υπηρεσίες τους και δίνεται κίνητρο για την παραμονή τους στην «πρώτη γραμμή».

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ πρότεινε για πρώτη φορά στο σωματείο αυτό το κριτήριο τον Μάρτιο του 2019 όταν κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στην Βουλή ο ν.4600 περί μεταθέσεων. Απορρίφθηκε όμως από τον κο Πολάκη παρά την εισήγηση της διοίκησης Τζανετή. Και ας είχε στην ολομέλεια της Βουλής την στήριξη του ΚΙΝΑΛ μετά από παρέμβαση μας αλλά και την ανοχή της τότε αντιπολίτευσης (ΝΔ) καθώς είχαμε στείλει επιστολές σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Από την δημοσίευση του νόμου και μετά, το κριτήριο του  «χρόνου υπηρεσίας στους τομείς επειγόντων» ήταν στα βασικά αιτήματα μας. Το νέο αυτοδύναμο προεδρείο του σωματείου συμπεριέλαβε τελικά (δεν υπήρχε στην αρχική του πρόταση) το κριτήριο αυτό  καθώς για εμάς αποτέλεσε προαπαιτούμενο ψήφισης της συνολικής πρότασης τροποποίησης του άρθρου 148 ν. 4600/2019 περί Μεταθέσεων ΕΚΑΒ και μετά τα δύο συνεχόμενα διοικητικά συμβούλια που έγιναν εγκρίθηκε από το προεδρείο (Δ)ΑΚΕ και την παράταξη μας (ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ) και στάλθηκε στον Αν. Υπουργό Υγείας κο Κοντοζαμάνη ως πλήρης επεξεργασμένη και αιτιολογημένη πρόταση. Η διοίκηση Παπαευσταθίου συμφώνησε και στήριξε. Ακόμη αναρωτιόμαστε για ποιους λόγους οι άλλες δύο παρατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΑΒ και ΤΑΣ ΕΚΑΒ) ήταν αντίθετοι συνολικά με την πρόταση τροποποίησης του κανονισμού μεταθέσεων.

Από την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου στην Βουλή (18/6) παρακολουθήσαμε την εξέλιξη των διατάξεων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων (4 συνεδριάσεις) και κάναμε παρεμβάσεις, μαζί με το προεδρείο του σωματείου,  μέχρι την ημέρα ψήφισης (29/6) προκειμένου η πρόταση μας να ψηφιστεί όπως εισηγηθήκαμε. Έγινε νόμος του κράτους (ν. 4812/2021) με ισχυρή πλειοψηφία καθώς όλα τα άρθρα περί ΕΚΑΒ ψηφίστηκαν και από το ΚΙΝΑΛ (Παρών επί της Αρχής-ΝΑΙ στις διατάξεις  ΕΚΑΒ).

Η τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων αλλά και η προσθήκη της μοριοδότησης στα επείγοντα είναι μια μεγάλη νίκη των εργαζομένων και του σωματείου για την οποία θεωρούμε ότι συμβάλλαμε και εμείς καθοριστικά. Η επιμονή μας ανταμείφθηκε. Στο ίδιο νομοσχέδιο ψηφίστηκε και η εξομοίωση των επικουρικών συναδέλφων με τους μόνιμους στις εκτός έδρας αποζημιώσεις για την οποία ζητήσαμε να έχει αναδρομική ισχύ.

Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγχαρούμε όσους συμμετείχαν διαχρονικά σε κάθε θετική εξέλιξη στον χώρο μας. Ανεξάρτητα από ποιους πολιτικούς χώρους προέρχονται. Για εμάς σημασία έχει η συνεχής ανάπτυξη του ΕΚΑΒ και η ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων με όλες τις κυβερνήσεις. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε δυναμικά και αγωνιστικά με παρεμβάσεις και αναδείξεις θεμάτων μέσα από το σωματείο (με τις δυνατότητες  που μας επιτρέπουν οι συσχετισμοί δυνάμεων), την ΠΟΕΔΗΝ, και τους πολιτικούς φορείς, όπως γνωρίζουμε να κάνουμε τόσα χρόνια.

Facebook ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΑΒ


Δείτε στο EKABNews

Οι διατάξεις ΕΚΑΒ στο νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας: Τροποποίηση κανονισμού Μεταθέσεων-Εκτός Έδρας επικουρικών-Αποζημίωση από ΕΟΠΥΥ 1,22
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews