ΕΙΔΗΣΕΙΣ

2/7/21

Εμβόλια παρά θιν’ αλός ή ο οργανωτισμός του κ. Μάριου ΘεμιστοκλέουςΠαρασκευή, 2 Ιουλίου 2021

EKABNews


Εμβόλια παρά θιν’ αλός ή ο οργανωτισμός του κ. Μάριου Θεμιστοκλέους

tvxs.gr

01/07/2021


Παναγιώτης Α. Τζανετής

Παρεμπιπτόντως, κι ενώ ο πολίτης-τουρίστας θα ρεμβάζει παρά θίν’ αλός,  θα κάνει και το εμβολιάκι του! Ένα τόσο ασφαλές εμβολιάκι, που απορεί κανείς σε  τι χρειαζόταν οι φαραωνικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες επαιρόταν μέχρι πρότινος ο κ Θεμιστοκλέους.

Με αφορμή την ρήση παρά θίν’ αλός, θυμήθηκα και μια πιο εύχρηστη μαοική ρήση: «όλα τα λουλούδια ν’ ανθίσουν!» Κάθε προσπάθεια αύξησης του ποσοστού εμβολιασμού είναι κατ’ αρχάς θετική, αρκεί φυσικά να μην κάνει περισσότερη ζημία παρά καλό.

Με αυτή την έννοια, θα ήμουν πρόθυμος να εισφέρω στον Γ.Γ., τον τίτλο «παρά θιν’ αλός», ως συμβολή στην προσπάθεια να εμβολιάσουμε και κανένα αμέριμνο Έλληνα με μαγιό, αντί να τον ξανασυναντήσουμε  όταν χειμωνιάσει, φορώντας τo σκάφανδρο της covid.

Αρχαιοπρεπής τίτλος

Διερευνώντας όμως περισσότερο το ιστορικό της ελληνικής έκφρασης, στις οποίες δεν είμαι τόσο δυνατός όσο στις μαοικές, έμαθα ότι:

·     τo παρά δηλώνει το παράλληλα με κάτι άλλο, δηλαδή το παρεμπιπτόντως.

·     Ως Θίν νοείται μεν ο σωρός της άμμου ωστόσο οι « Θῖνες νεκρῶν» στους Πέρσες του Αισχύλου είναι οι πολλοί νεκροί και η λέξη εκεί έχει την έννοια της πληθύος, της ποσότητας. όσων έπεσαν στην ναυμαχία της Σαλαμίνος. 

·     Ο δε λεκτικός τύπος ἅλς πέραν της αλμύρας– συναντάται επίσης στην άλμη, τον αλμυρό, την αλιεία και την αλυκή. Στα λατινικά μάλιστα γίνεται sal, από όπου βγαίνει και το αγγλικό salt. Παραδόξως το sal προσφέρει την ρίζα του και  στο «πουλάω» των Βρετανών, sell αλλά και στο sales (εκπτώσεις).  Το αλάτι ήταν ανταλλακτικό αγαθό στην αρχαιότητα. Πολύτιμο ως βασική μέθοδος συντήρησης των τροφίμων, ευλόγως το είχαν ως νόμισμα.

Για όλους τους λόγους αυτούς ο τίτλος παρά θιν’ αλός είναι ακατάλλληλος. Πρώτον, κανείς δεν εμβολιάζεται παρεμπιπτόντως: «Πήγα να πάρω ένα παγωτό ΔΕΛΤΑ, θυμήθηκα την μετάλλαξη delta και λέω, δεν τραβάω και μια ενεσούλα!». Ούτε ο πιο ηλίθιος δεν το σκέφτεται έτσι και, διαφημιστικώς, δεν συμφέρει να λέμε ηλίθιους τους πελάτες. Δεύτερον, οι «θίνες νεκρών» του Αισχύλου θέτουν ένα πήχη σοβαρότητας στα ευφάνταστα ευρήματα. Και τέλος, αυτό το αλς/αλός – sal-salt-sales καλύτερα να μας λείπει, πάλι από διαφημιστική σκοπιά μιλώντας.

Οργανωτισμός

Στους πασοκικούς κύκλους που ο Γ.Γ. δημόσιας Υγείας, κ Μάριος Θεμιστοκλέους, ενηλικιώθηκε πολιτικά, υπήρχε μια ιδιαίτερη ευαισθησία για όσους προτάσσανε τις οργανωτικές λύσεις, ως απαντήσεις σε πολιτικά και ιδεολογικά προβλήματα. Δεν τους καταλογιζόταν απλώς έλλειψη εμβάθυνσης αλλά συχνά και πονηρία σκοπών, που υπηρετούνταν δια της επιβολής «εργασιοθεραπείας» ή της άλλως καλουμένης και επαναστατικής γυμναστικής.

Η πρόταση «εμβολιαστικής γυμναστικής», με την διοργάνωση εμβολιασμών παρά θιν’ αλός , μοιάζει με εκείνες τις ξεπερασμένες εμπνεύσεις που υπαινίσσονται ότι παρόλα αυτά, επί του οργανωτικού συνεχίζουμε να σκίζουμε. Θέτοντας τα κτηθέντα εν σοσιαλισμώ προσόντα στην υπηρεσία του κ Μητσοτάκη, προφανώς θέτει στις υπηρεσίες του και διάφορα «κολπάκια». Έτσι εξηγείται και η εν λόγω ιδέα – πομφόλυγξ. Θεία δίκη υπήρξε ότι τον ανακάλεσε στην τάξη ένας νεότερος συνδικαλιστής, στην ίδια σχολή...

Παρά το αδειασματάκι, ο κ ΓΓ διαθέτει όλα τα ατού! Τα ΜΜΕ επί μήνες τον προβάλουν να ανακυκλώνει τα περί θαύματος, να αποδίδει τις προειδοποιήσεις από το Πάσχα ακόμη σε πολιτικό φθόνο και να υπόσχεται ότι θα διασφαλίσει ένα φυσιολογικό καλοκαίρι και μια άνετη επανεκλογή το φθινόπωρο. Τώρα όμως δεν τον καλεί κανένα ΜΜΕ ούτε για εξηγήσεις επί των προηγουμένων ούτε για επεξηγήσεις επί των αμφιλεγόμενων επομένων.

Εύκολοι αντιπερισπασμοί

Τα κύρια προβλήματα του εμβολιασμού είναι το ρήγμα εμπιστοσύνης με το κοινό, η αναξιοπιστία, μέχρι διακωμώδησης, των θεσμών που διαμεσολαβούν το μήνυμα (πολιτικοί, ΜΜΕ, επιστημονική κοινότητα), οι εγγενείς δυσκολίες μιας υπόθεσης μερικώς αδιευκρίνιστης επιστημονικά, η καθ΄ έξιν και πανταχόθεν προβαλλόμενη ιδιοτέλεια, οι παρενέργειες και κυρίως η χειρίστη διαχείριση τους, η αδιαφάνεια σε όλα τα σχετικά με την θνητότητα στοιχεία, η έλλειψη ηγεσίας ικανής να συνεγείρει, η αντικοινωνική συμπεριφορά και ο ατομισμός που έχουν περισσέψει κ.ά.

Πιθανώς, όταν μιλά κανείς για το σύνολο ενός πληθυσμού να υπάρχουν και ευάριθμες περιπτώσεις αβουλησίας ή ανεμελιάς ή ανωριμότητας, που αν και δεν έχουν ουσιώδεις επιφυλάξεις ή έλλογες αντιρρήσεις, χρειάζονται ένα τελικό σπρωξιματάκι – παρώθηση ή έστω μια πρόφαση για να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της … μαμάς τους. Υπάρχουν κι αυτά.

Το εκατοπενηντάρι, οι απειλές ότι θα σε κοροιδεύουν οι εμβολιασμένοι γιατί θα μένεις εκτός κι ακόμη καλύτερα οι διαφημιστικές προσεγγίσεις τύπου μην χάσεις την ευκαιρία, παρά τις ατυχίες σαν του κ Θεμιστοκλέους, στοχεύουν εκεί. Και καλά κάνουν, στο βαθμό όμως που δεν υπεκφεύγουν τα δύσκολα, πολυλογώντας για τα εύκολα.

Τα ίδια και τα ίδια …

Οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες το έστριψαν απότομα από τις θριαμβολογίες στην αγωνία για το Φθινόπωρο, ωστόσο για το πρακτέο διαβάζει κανείς επί τρεις  μήνες τους ίδιους τίτλους: ότι ξεκινούν δηλαδή οι εμβολιασμοί στο σπίτι, ότι ο Πρωθυπουργός το ξανασυζήτησε με τον Αρχιεπίσκοπο λες κι είναι στο χέρι του, ότι στην Κρήτη της delta θα εμφανιστούν κατάλογοι αιτούντων να εμβολιαστούν επιτόπου σε απομακρυσμένους δήμους (αίτημα των OTA εδώ και τρεις μήνες, δυνάμενο να υλοποιηθεί από το «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»), για την ΓΑΛΑΖΙΑ (τουριστική) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που ολοκληρώνεται (ανεπιτυχώς) με την ένταξη και της Κρήτης κλπ.

Στο βάθος του κήπου ο Άδωνις απειλεί, το ΣτΕ εκδικάζει, η Μέρκελ επιβάλει και τα της υποχρεωτικότητας λάβαρα, αναπεπταμένα, επισείονται  πλέον καθημερινώς! Σημαία από νάιλον σηκώσαμε σημαία, πλαστική …  κι ο χρόνος μετρά δυστυχώς αντίστροφα.


Πηγή: tvxs.gr

https://m.tvxs.gr/mo/i/343432/f/news/egrapsan-eipan/embolia-para-thin-alos-i-o-organotismos-toy-k-marioy-themistokleoys.html

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

4 σχόλια :

 1. ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΟΠΟΙΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
  Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ....Οι υποχρεωτικές ιατρικές πράξεις έχουν τελειώσει με τη δίκη της Νυρεμβέργης.
  Το υποχρεωτικό μαζικό στο οτιδήποτε, συνιστά επιβολή κι εν τέλει φασισμό.
  Είμαστε η 6η χώρα σε εμβολιασμούς στην ΕΕ, οπότε το πολιτικό αφήγημα και η συζήτηση περί προνομίων των “υπευθύνων πολιτών” είναι συζήτηση κοινωνικής περιθωριοποίησης και αρίας φυλής(εμβολιασμένοι) και διωκόμενης πλέμπας (ανεμβολίαστοι).
  Η επιστήμη δεν είναι δόγμα, ούτε ποδοσφαιρική φανέλα, ούτε θρησκεία.
  Η επιστήμη επικοινωνεί τα επιτεύγματά της και πείθει.
  Εάν δεν μπορεί να το κάνει αυτό έχει αποτύχει οικτρά.
  Όσοι είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι απέναντί μου, διότι ιδεολογικά πλέον λειτουργούν ως γενίτσαροι της νέας τάξης πραγμάτων.
  Είμαι σαφέστατος.»
  ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ!!!»
  ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν υπάρχει κόμμα και βουλευτής, διαβασμένος επιστήμονας και επιχειρηματίας που να μην αγαπάει τον φασισμό και την δικτατορία: αποφασίζουμε και διατάσσουμε.
  Απλώς το κάθε κόμμα θέλει διαφορετικού τύπου δικτατορία, αλλά τα υποχρεωτικά πιστοποιητικά, οι ταυτότητες, η παρακολούθηση και η ρουφιανιά τους βολεύει όλους!
  Τα εμβόλια και ο ιός είναι μια τακτική αποπροσανατολισμού για αυτά που θα φέρουν παρακάτω, αυτά για τα οποία έκαναν προσλήψεις αστυνομικών για τα πανεπιστήμια, οι οποίοι τελικά δεν θα πάνε στα πανεπιστήμια, άρα τι θα τους κάνουν; Το εμβόλιο θα ξεχαστεί σύντομα εκτός και αν εμφανιστούν σοβαρές μακροχρόνιες παρενέργειες, όπου και αυτό τους βολεύει γιατί ο κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη στην ιατρική, οπότε θα μπορέσουν να κλείσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας, να απολύσουν γιατρούς και νοσοκόμες και να ξεφορτωθούν το κρατικό ΕΦΚΑ-ΙΚΑ και να το αντικαταστήσουν με ιδιωτική χρηματιστηριακή εταιρεία(γνωστό και ως έρχονται επενδύσεις).
  Αυτά που προσπαθούν να κρύψουν είναι ότι έρχονται οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, η κατάσχεση όλων των εισοδημάτων του χρεωκοπημένου πολίτη, απίστευτη ανεργία, ίσως και χρεωκοπία τραπεζών και απαγόρευση του διαδικτύου, που θα την ονομαστούν κυβερνοεπίθεση!
  Ο πρώτος σύγχρονος Έλληνας σκλάβος, το πρότυπο, ήταν ο Γαβαλάς. Του κατάσχεσαν τα πάντα και όταν πάει να εργαστεί του κάνει το κράτος προκαταβολικά κατάσχεση μισθού!!!
  Βασικά ο υλισμό δημιουργεί την νέα τάξη πραγμάτων: την επί γης κόλαση.
  Οπότε εμείς ελπίζουμε πως ο Χριστός θα μας λυπηθεί και θα μας σώσει, αν μετανοήσουμε.
  Για τον Θεό δεν υπάρχουν αδιέξοδα και οι λύσεις του ξεπερνάνε οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ο άνθρωπος ή ο πονηρός.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Που φθάσαμε ρε φίλε...να στηρίζουμε τον Πολάκη.
  Τουλάχιστον εδώ λέει τα σωστά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. https://www.zougla.gr/politiki/article/vomva-apo-to-simvoulio-tis-evropis
  Εμβόλια Covid-19: ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα

  Ψήφισμα 2361 (2021)

  Συγγραφέας: Κοινοβουλευτική Συνέλευση

  Προέλευση Συζήτηση της συνέλευσης στις 27 Ιανουαρίου 2021 (5η συνεδρίαση) (βλ . Έγγρ. 15212 , έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, εισηγήτρια: κα JenniferDeTemmerman). Κείμενο που εγκρίθηκε από τη Συνέλευση στις 27 Ιανουαρίου 2021 (5η συνεδρίαση).

  1 Η πανδημία του Covid-19, μια μολυσματική ασθένεια που προκλήθηκε από το νέο coronavirus SARS-CoV-2, προκάλεσε πολλά δεινά το 2020. Μέχρι τον Δεκέμβριο, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 65 εκατομμύρια περιστατικά παγκοσμίως και έχουν χάσει πάνω από 1,5 εκατομμύρια ζωές . Το βάρος της νόσου της ίδιας της πανδημίας, καθώς και τα μέτρα δημόσιας υγείας που απαιτούνται για την καταπολέμησή της, έχουν καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, θέτοντας γυμνά προϋπάρχοντα σφάλματα και ανισότητες (συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη) και προκαλώντας ανεργία, οικονομικά παρακμή και φτώχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews