ΕΙΔΗΣΕΙΣ

22/7/21

Κορονοϊός: Πόσα χρόνια θα διαρκέσει ακόμη η πανδημία – Οι προβλέψεις των ειδικών


Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021

EKABNews


Κορονοϊός: Πόσα χρόνια θα διαρκέσει ακόμη η πανδημία – Οι προβλέψεις των ειδικών

healthreport.gr

21/07/2021


Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας και πόσο θα διαρκέσει


Να μάθουμε να ζούμε μαζί με τον κορονοϊό θα πρέπει όπως φαίνεται και τα επόμενα χρόνια, καθώς ο ιός είναι εδώ και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει. Θα μας συνοδεύει, έστω κι αν θα είναι κάπως ελεγχόμενος λόγω των εμβολίων και των πιθανών νέων θεραπειών.

Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι και τα μέτρα που λαμβάνουν όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη αφορούν και στο 2022, καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας εκτιμάται ότι θα «δείξει τα δόντια του» από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Προς αυτήν την κατεύθυνση οδηγεί βέβαια και η μετάλλαξη Δέλτα που κάνει τον κορονοϊό να είναι πολύ πιο μεταδοτικός. Γι αυτό εξάλλου και οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης: “Μετάλλαξη Δέλτα: Σαρώνει όλη τη χώρα – Φόβοι για νέα κλεισίματα από Σεπτέμβριο”

Για άλλα 2 με 3 χρόνια

Ο γνωστός καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Άγγελος Χατζάκης, επισημαίνει ότι στη χώρα μας η πορεία των κρουσμάτων θα είναι ανοδική τους επόμενους μήνες. Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, σε 6 με 8 μήνες θα έχουμε μείωση κρουσμάτων εάν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.

Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι από το Φθινόπωρο και μετά η τάση στα κρούσματα θα είναι συνεχώς αυξητική μέχρι να ξεκινήσει η προοδευτική κάμψη.

Άλλωστε αρκετοί ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας εκτιμούν πως εάν δεν είμαστε προσεκτικοί με τα μέτρα κι αν δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, μπορεί να φθάσουμε ακόμη και τα 10.000 κρούσματα την ημέρα.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Άγγελος Χατζάκης

Ο διακεκριμένος καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Άγγελος Χατζάκης πάντως εκτιμά ότι θα υπάρχουν περιστατικά κορονοϊού με βαριά νόσηση και θανάτους ακόμη και 2 με 3 χρόνια μετά, ειδικά σε πληθυσμούς που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Το όφελος των εμβολίων

Ωστόσο σημαντική εξέλιξη θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα το γεγονός ότι πλέον έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αλλά είναι μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν τα περιστατικά σοβαρής νόσησης.

Ενδεικτικό είναι ότι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας οι νοσηλείες αποτελούσαν το 15-20% των ημερήσιων κρουσμάτων, ενώ τον τελευταίο μήνα το ποσοστό αυτό δεν υπερβαίνει το 4% που σημαίνει ότι στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχει σημαντική προστασία λόγω της υψηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης.

Πηγή: healthreport.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews