ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/7/21

Editorial: Διαχείριση πανδημίας για γέλια και για κλάματα – Πως ο τουρισμός «γονάτισε» τους Έλληνες

 

Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021

EKABNews

 

Editorial: Διαχείριση πανδημίας για γέλια και για κλάματα – Πως ο τουρισμός «γονάτισε» τους Έλληνες

healthreport.gr

19/07/2021 06:20

 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ότι η πανδημία ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός διαχείρισης για όλες τις κυβερνήσεις του πλανήτη και για τα συστήματα υγείας, είναι γνωστό.

Ότι η διαχείριση που έγινε στο πρώτο κύμα στη χώρα μας από την κυβέρνηση ήταν επιτυχημένη, είναι επίσης γνωστό.

Ότι η αντιπολίτευση και ειδικά η αξιωματική που έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη, τον πρώτο χρόνο της πανδημίας καταπιανόταν με άλλα ζητήματα ελάσσονος σημασίας (περί «πατέντες εμβολίων» και άλλα τέτοια …δεινά), είναι επίσης γνωστό.

Πλέον όμως είναι γνωστό ότι η διαχείριση από την κυβέρνηση του 2ου, του 3ου και του 4ου κύματος είναι για γέλια και για κλάματα.

Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι πλέον ανεξέλεγκτη σε όλα τα επίπεδα.

Η διασκέδαση

Ξεκινώντας με τα απλά και βασικά που αφορούν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού: η εστίαση και η διασκέδαση.

Η κυβέρνηση κατόρθωσε να βάλει λουκέτο στη χώρα με ένα εξάμηνο lockdown, φέρνοντας αντιμέτωπους με το φάσμα της καταστροφής χιλιάδες επιχειρηματίες στη χώρα μας. Ταυτόχρονα κατόρθωσε να φέρει σε ψυχολογική ασφυξία και χιλιάδες πολίτες που επί 6 μήνες δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα από την εσώκλειστη ζωή και εργασία.

 

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδίαζε, χωρίς καμία ουσιαστική αντίδραση από την αντιπολίτευση, να ποντάρει τα πάντα στον τουρισμό, ο οποίος κατά τις προβλέψεις της θα πήγαινε μακράν καλύτερα από τον πρώτο χρόνο της πανδημίας.

Έτσι θα σωζόταν η χώρα.

Στο μεταξύ όμως οι κάτοικοι της χώρας ετούτης περίμεναν εναγωνίως να ξεκινήσουν οι διάφορες δραστηριότητες για να ανασάνουν, εξαρτώμενοι όμως πλήρως από τους τουρίστες, πότε θα έρθουν εκείνοι δηλαδή για να ανοίξει η εστίαση και να μπορέσουν και αυτοί να βγουν από τα σπίτια τους. Ωσάν να ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας…

Όταν λοιπόν άνοιξε η χώρα, όπως απεδείχθη άρον άρον για λόγους τουρισμού και χωρίς να είναι ικανοποιητική η επιδημιολογική εικόνα, ξεκίνησε η επόμενη καταστροφή: το 4ο κύμα της υγείας και της οικονομικής καταστροφής.

Γιατί ποια άλλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μέγιστη καταστροφή» από το να ετοιμάσεις την επιχείρηση σου η οποία είναι κλειστή εδώ και καιρό, επενδύοντας τα λιγοστά χρήματα που έχεις και φορτώνοντας τα ταμεία σου και με άλλα χρέη στα ήδη υπάρχοντα από το πρώτο έτος της πανδημίας;

 

Κάπως έτσι λειτούργησαν οι κυβερνώντες. Άνοιξαν τον τουρισμό άρον άρον χωρίς προετοιμασία και χωρίς ελέγχους και τώρα αναρωτιούνται γιατί στα νησιά επικρατεί συνωστισμός στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ, γιατί γίνονται πάρτι, γιατί οι πολίτες συναθροίζονται; Γιατί άραγε; Μήπως γιατί η ίδια η πολιτεία έδωσε το πράσινο φως να ανοίξει ξανά η εστίαση και τα νυχτερινά μαγαζιά χωρίς να βάλει συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας;

Διότι εάν είχαν μπει από την αρχή και ξεκάθαρα οι κανόνες περί καθήμενων κ.λ.π. δεν θα χρειαζόταν καν η κυβέρνηση να …επανανακοινώσει τα ίδια μέτρα. Διότι κάπου θολά και εν μέσω άλλων περιορισμών το μέτρο με τους καθήμενους υπήρχε από τον Μάιο. Από τότε δηλαδή που ξεκίνησε και πάλι η εστίαση. Άλλα προφανώς με το φόβο μην είναι μέτρο αποτρεπτικό για τους τουρίστες, είχε χαθεί στη …μετάφραση και ανάμεσα σε άλλα μέτρα.

Τώρα στέκονται απλά ενεοί και αναρωτιούνται για την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Ενίοτε επιρρίπτουν και ευθύνες στους πολίτες που δεν ξέρουν να διασκεδάσουν και χορεύουν όρθιοι ακόμη και στους γάμους…

Όσο για τους ελέγχους, από την ημέρα που άνοιξε η τουριστική περίοδος, ήταν …είδος προς εξαφάνιση. Μόνο όταν ο κόμπος έφθασε στο χτένι και τα κρούσματα πήραν την ανιούσα, ξεκίνησαν και πάλι τα τοπικά lockdown. Βέβαια ουδείς ρωτά τα νησιά και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν και πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το ψυχικό και οικονομικό κόστος που θα πληρώσουν τους επόμενους μήνες.

Ούτε αναρωτιέται κανείς πόσοι εργαζόμενοι θα βρεθούν και πάλι στο χείλος της ανεργίας.

Ούτε κανείς σκέφτεται βέβαια τους χιλιάδες πολίτες που είχαν κάνει αποταμιεύσεις εν μέσω πανδημίας για να μπορέσουν να ξεκουραστούν στις διακοπές τους με λίγο διασκέδαση μετά από το εξάμηνο lockdown, αλλά και τον 1,5 χρόνο της πανδημίας.

Αυτά είναι ψηλά γράμματα για τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου.

Και δεν ήρθε ακόμη και ο χειμώνας…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Editorial: Μήπως είσαι κανένας ανεμβολίαστος;

Πηγή: healthreport.gr
 

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

3 σχόλια :

 1. Δεν υπήρξε διαχείριση, εξ αρχής. Ιδιαίτερα στο σύστημα υγείας. Διότι η διαχείριση αφορά, στην αντιμετώπιση όλων των επειγόντων περιστατικών , συμπεριλαμβανομένης της covid 19. Όταν όμως τα χειρουργεία επί ένα χρόνο και περισσότερο, παρέμειναν ερμητικά κλειστά, κι όταν οι ΜΕΘ κατακλυσθηκαν από covid, όταν πέθαιναν άνθρωποι από αλλά νοσήματα στα σπίτια τους, μόνο διαχείριση δεν ήταν.
  Σε ότι αφορά στα οικονομικά κόστη, έχει να κάνει αφενός με την έλλειψη ελέγχου, κι αφετέρου, με την έλλειψη κινήτρων για εμβολιασμό. Την ελλειπή, αλλά και ασαφή ενημέρωση.
  Ξεπέρασε δε η Κυβέρνηση τα όρια, όταν, με πρόφαση το Δημόσιο συμφέρον, εξαναγκάζει τους πολίτες σε εμβολιασμο, την ίδια ακριβώς στιγμή, που οι τουρίστες σε άπειρες περιπτώσεις, εισήλθαν στη χώρα μας, παντελώς, ανενόχλητοι.
  Δυστυχώς, σε αυτήν την πανδημία, όλοι υφιστάμεθα τις συνέπειες. Εμβολιασμενοι και μη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ εμβολιασμένε
  σήμερα έχεις στραφεί με μανία εναντίον των συμπολιτών σου,
  επειδή δεν εμβολιάζονται όπως εσύ,
  επειδή όπως λες δεν νοιάζονται για τον συνάνθρωπο, εσύ,

  που σήμερα έχεις στραφεί κατά αυτών που χειροκροτούσες στα μπαλκόνια πριν λίγο καιρό, αυτών, που φροντίζουν τον ηλικιωμένο γονιό σου, τον άρρωστο συγγενή σου, αυτών που σε άκουσαν όταν πονούσες, που σε γιάτρεψαν όταν αρρώστησες, που ήταν στην πρώτη γραμμή όλο αυτόν τον καιρό, εκτεθειμένοι, για να κρατήσουν τα νοσοκομεία όρθια

  εσύ που θέλεις να πέσουν κεφάλια, γιατί αρνούνται να εμβολιαστούν,
  εσύ λοιπόν, ακόμη να καταλάβεις πόσο αναλώσιμος είσαι για το παρεάκι των ελίτ που διασκεδάζει παίζοντας με τις ζωές μας;

  Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι δεν θα είσαι εσύ αύριο στο στόχαστρο;
  Πριν ένα χρόνο χειροκροτούσε η κυβέρνηση στα μπαλκόνια τους υγειονομικούς.
  Τώρα τους παραδίδει βορά στον όχλο.

  Νομίζεις ότι αύριο δεν θα είσαι ο δημόσιος υπάλληλος που θα θέλουν να λιντσάρουν οι ιδιωτικοί, γιατί πιστεύουν ότι σε πληρώνουν τζάμπα ή ο επιχειρηματίας που πιστεύουν ότι τους πίνει το αίμα ή ο εργαζόμενος που δεν δουλεύει όσο πρέπει ή ο συνταξιούχος βάρος της κοινωνίας ή...ή...ή.....;

  Μπορώ να βρω ένα εκατομμύριο λόγους για τους οποίους το παρεάκι που σήμερα σου δίνει το προνόμιο να ακούς Κιάμο με πιστοποιητικό υγείας αύριο θα σε κρεμάσει ανάποδα. Αυτοί που στοχοποίησαν τα παιδιά ως δολοφόνους των γονιών και των παπούδων τους, αυτοί που διαστροφικά αποδίδουν σε υγιείς ανθρώπους την ταμπέλα του άρρωστου και δημιουργούν Σπιναλόγκες, λες να έχουν κάποιον ηθικό φραγμό να στραφούν εναντίον της άλφα ή βήτα ομάδας με κάποιο πρόσχημα;

  Δεν καταλαβαίνεις αγαπητέ εμβολιασμένε που με αποκαλείς ψεκ, ανεύθυνο, δολοφόνο, ξενοδόχο θανάτου, τζαμπατζή και λαθρεπιβάτη της κοινωνικής υγείας ότι για αυτούς ΟΛΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ; Και εσύ.

  Δέχεσαι αγαπητέ εμβολιασμένε να συμμετέχεις στην ανθρωποφαγία και εύχεσαι ψόφους, ΜΕΘ και αρρώστιες στους συμπολίτες σου.

  Δέχεσαι να υποστείς τον εξευτελισμό να σε σκανάρουν για να πιεις έναν καφέ, να πας ένα σινεμά, να δεις ένα θέατρο.
  Και νομίζεις μέσα στο μυαλό σου, όπου κυριαρχεί ο φόβος, ότι αυτό είναι για το καλό της κοινωνίας, ότι επιτελείς έργο.

  Εργο επιτελείς. Αυτό που σου έχει αναθέσει το παρεάκι των ελίτ εν αγνοία σου. Να φτιάξεις αυτή την δυστοπική κοινωνία του Οργουελ.

  Να αναβιώσεις τις πιο σκοτεινές εποχές της ιστορίας, όταν ο φόβος έκανε τον κάθε ένα καταδότη, θύτη, ποταπό. Αυτό είναι το όνειρο σου;

  Βρίθει η ιστορία μας από παραδείγματα ανθρώπων που ισχυρίστηκαν ότι έσωζαν την ανθρωπότητα εφαρμόζοντας δικτατορίες. Και ο Ροβεσπιέρος έστησε γκιλοτίνες και πήρε τα κεφάλια χιλιάδων ανθρώπων που θεωρήθηκαν εχθροί της Επανάστασης, αλλά στο τέλος το δικό του κεφάλι έκλεισε αυτόν τον κύκλο αποκεφαλισμών. Και πόσοι άλλοι. Μέχρι τότε οι μάζες παραλληρούσαν και υπάκουαν τυφλά.

  Αν έχεις μία στάλα αξιοπρέπεια, που πιστεύω ότι έχεις, αναλογίσου απλά τι συμβαίνει.
  Και χαμήλωσε τους τόνους.
  Σκέψου αν αύριο θα είσαι εσύ αυτός που θα δείχνουν με το δάχτυλο ως αντικοινωνικό, βάρος της κοινωνίας, τζαμπατζή και ψεκασμένο.
  Και πράξε ανάλογα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δυστυχώς, όταν η κοινωνία τεμαχίζεται, ο έλεγχος είναι ευκολότερος. Ωστόσο, ο καθένας έχει το δικαίωμα της άποψης σε ότι αφορά στον εαυτό του. Θα σου πω ωστόσο, ένα παράδειγμα. Αν κάποιος μεθύσει σπίτι του είναι δικαίωμα του. Αν κάποιος μεθύσει και οδηγήσει, δεν είναι καθόλου δικαίωμα του.
  Ας μη γίνουμε λοιπόν πιόνι στην σκακιέρα κανενός, κι ας έχει το ποτάμι δύο οχθες

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews