ΕΙΔΗΣΕΙΣ

5/8/21

Εμβόλιο: Πόσο διάστημα κρατά η ανοσία – Τι έδειξε μελέτη του ΕΚΠΑ

Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

EKABNews

 

Εμβόλιο: Πόσο διάστημα κρατά η ανοσία – Τι έδειξε μελέτη του ΕΚΠΑ

healthreport.gr

5/8/2021, 05:02

 

Μελέτη του ΕΚΠΑ σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία έδειξε ότι η ανοσία από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, έναντι του SARS-CoV-2, διατηρείται για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά και τις δύο δόσεις.

Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από την αρχή των εμβολιασμών του ελληνικού πληθυσμού, ξεκίνησε εκτενή προοπτική μελέτη καταγραφής της ανοσολογικής απόκρισης.

Συγκεκριμένα σκοπός της προοπτικής μελέτης NCT04743388, που γίνεται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», είναι η εκτίμηση της κινητικής των αντισωμάτων σε υγειονομικούς, ηλικιωμένους άνω των 80 ετών και ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις.

Στην πλέον πρόσφατη δημοσίευση οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα στους υγειονομικούς και εργαζόμενους του ΓΝΑ «Αλεξάνδρα» τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Τα δεδομένα αυτά δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο περιοδικό Cells και τα συνοψίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

 

Τι έδειξε μελέτη του ΕΚΠΑ

Στη μελέτη μετείχαν 286 υγειονομικοί και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο (με διάμεση ηλικία τα 48 έτη), χωρίς να έχουν γνωστή κακοήθη νόσο υπό χημειοθεραπευτική αγωγή ή νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

Ο προσδιορισμός των αντισωμάτων πραγματοποιήθηκε με εγκεκριμένες μεθόδους από τον FDA των ΗΠΑ. Οι τιμές των εξουδετερωτικών αντισωμάτων παρουσίασαν σημαντική αύξηση και έφτασαν τη μέγιστη τιμή τους μετά τη δεύτερη δόση, παρουσιάζοντας έναν ρυθμό αύξησης 3% την ημέρα και φθάνοντας μια διάμεση τιμή 97,2% εξουδετέρωσης του ιού την ημέρα 36, δηλαδή δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι τιμές παρέμειναν υψηλές την 50ή μέρα, όπως και τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου (διάμεση τιμή εξουδετέρωσης 92,7%).

Παρά τη μικρή πτώση των αντισωμάτων μετά τη δεύτερη εβδομάδα από τον πλήρη εμβολιασμό, που ανέρχονταν σε 0,11% την ημέρα, άνω του 95% των εμβολιασμένων είχε υψηλότατους τίτλους εξουδετέρωσης του ιού περίπου τέσσερις μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού τους.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την υψηλή αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Επιπρόσθετα δείχνουν ότι οι υγιείς συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αντισωμάτων, καθώς η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει υψηλούς τίτλους είναι σχεδόν μηδενική.

Πηγή: healthreport.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

  1. το πρόβλημα είναι πολύ ποιο βαθύ, έχετε εκπαιδευτεί να από γεννησηνιού να σκέφτεστε δυτικότροπα δηλαδή αριστοτελικά δηλαδή οτι δεν είναι αληθές είναι ψευδές , οτι δεν είναι μαυρο είναι άσπρο , εμβολισμένος είναι δικός μας ανεμβολίαστος είναι εχθρός και άπειρες ηλιθιότητες τετοιες. Απελευθερώστε το μυαλό σας, ξυπνάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews