ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/8/21

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε αναστολή από σήμερα όσοι δεν εμβολιάσθηκαν σε προνοιακές δομές – Τι θα γίνει με τις κενές θέσεις

 

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021

EKABNews

 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε αναστολή από σήμερα όσοι δεν εμβολιάσθηκαν σε προνοιακές δομές – Τι θα γίνει με τις κενές θέσεις

healthreport.gr

Τι εξετάζει η κυβέρνηση για τις κενές θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από τους ανεμβολίαστους που θα μπουν σε αναστολή

Σε αναστολή μπαίνουν από σήμερα και χωρίς αποδοχές οι εργαζόμενοι σε προνοιακές δομές που δεν έχουν εμβολιασθεί. Η απόφαση της κυβέρνησης προβλέπει ότι έως σήμερα 16 Αυγούστου θα έπρεπε υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ατόμων με αναπηρία να έχουν κάνει έστω τη μία δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Διαφορετικά μπαίνουν σε αναστολή εργασίας.

Αντίστοιχα ισχύει και για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ξεκινά «σαφάρι» ελέγχων στις προνοιακές δομές, ενώ αναμένεται να επιβάλει και πρόστιμα όπου διαπιστώνεται ότι παραβιάζεται ο νόμος.

Τα πρόστιμα

Οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί προβλέπουν τις παρακάτω κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση εμβολιασμού:

 

Δημόσιος Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: ειδικό διοικητικό μέτρο αναστολής καθηκόντων (μη καταβολή αποδοχών) με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα. Άρση αναστολής μετά την πάροδο 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ιδιωτικός Τομέας:

Για τον εργαζόμενο: Ο εργοδότης υποχρεούται να μην κάνει δεκτή την παροχή της εργασίας του εργαζομένου και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών για το χρονικό διάστημα μη παροχής εργασίας.

 

Για τον εργοδότη: Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση των οικείων διατάξεων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο α) 10.000 € για κάθε παράβαση και έως 50.000€ και β) σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000€ για κάθε παράβαση και έως 200.000€.

Οι κενές θέσεις

Στο μεταξύ όμως πονοκέφαλος επικρατεί στα κυβερνητικά στελέχη αλλά και στο υπουργείο Υγείας για τις κενές θέσεις που αναμένεται να προκύψουν στις δομές πρόνοιας αλλά και γενικότερα στο σύστημα υγείας στην περίπτωση που μπούνε σε αναστολή εργασίας εκατοντάδες εργαζόμενοι που δεν εμβολιάσθηκαν.

Μπορεί οι διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα να προβλέπουν προσλήψεις εξπρές, αλλά και πάλι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να αντικατασταθούν ειδικά θέσεις νοσηλευτών σε μικρό χρονικό διάστημα. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Πόσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιασθεί – Συναγερμός για 3800 κενά λόγω των αναστολών»

 

Για τον λόγο αυτό αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής ειδικά για τα νοσοκομεία που από την 1η Σεπτεμβρίου αναμένεται να παρουσιάζουν σοβαρά κενά σε θέσεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε συγχώνευση κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία ώστε να περιορισθεί ο απαιτούμενος αριθμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Διαβάστε επίσης

Υποχρεωτικόςεμβολιασμός: Προς συγχώνευση κλινικών για να καλυφθούν τα κενά από τουςανεμβολίαστους – Το σχέδιο του υπ. Υγείας

Πηγή: healthreport.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews