ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/8/21

Α. Ξανθός: Ας αφήσει η κυβέρνηση τα «τελεσίγραφα»

 

Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021

EKABNews

 

Α. Ξανθός: Ας αφήσει η κυβέρνηση τα «τελεσίγραφα»

efsyn.gr

20/08/2021

 

Οι έμμεσες απειλές που εξαπέλυσε ο αναπλ. υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα προκάλεσαν την αντίδραση του πρώην υπουργού υγείας Ανδρέα Ξανθού που υπογράμμισε πως μια υγειονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς συναινέσεις.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τα «τελεσίγραφα» και σημείωσε πως είναι τραγικό λάθος η επένδυση στην «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων.

Χθες, Β. Κοντοζαμής, απευθυνόμενος στους υγειονομικούς και σε όσους εργάζονται σε μονάδες φροντίδας υγείας, είπε ότι «ο νόμος που έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο θα εφαρμοστεί» και πως το οργανωμένο ελληνικό κράτος οφείλει να προστατεύσει τους ευπαθείς και δεν θα επιτρέψει επικίνδυνες ή «επαμφοτερίζουσες» συμπεριφορές.

Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο για την «υποχρεωτικότητα» που προβλέπει αναστολή εργασίας  και απώλεια μισθού για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Ο Ανδρέας Ξανθός με αφορμή τη δήλωση αυτή τονίζει:

1. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι όντως εθνική υπόθεση, αλλά κρίνεται σε πολλαπλά επίπεδα (καθολικός εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ομάδες που «έχουν μείνει πίσω» όπως οι ηλικιωμένοι, επιδημιολογική επιτήρηση, καλή ιχνηλάτηση, πρόληψη διασποράς στους χώρους εργασίας-αναψυχής, ενίσχυση του ΕΣΥ, έμφαση στην ΠΦΥ και στην προνοσοκομειακή διαχείριση κρουσμάτων, μετανοσοκομειακή παρακολούθηση, κατ' οίκον φροντίδα κλπ) και όχι μόνο στην εμβολιαστική κάλυψη ενός τμήματος εργαζομένων στην Υγεία.  Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Τίποτα!

2. Δεν είναι «κοινωνικά ευαίσθητη» μια ρύθμιση που στηρίζεται στο κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης συμβασιούχων στο ΕΣΥ ή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ο ορισμός του τιμωρητισμού και της «κοινωνικής βαρβαρότητας», με πρόσχημα τη Δημόσια Υγεία! 

3.  Προφανώς δεν είναι «μελετημένη» μια ρύθμιση που δεν συνοδεύεται με αριθμητικά δεδομένα  για το πρόβλημα που υποτίθεται ότι επιχειρεί να λύσει. Πόσοι είναι ακριβώς οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας; Έχει βελτιωθεί η εικόνα μετά την ψήφιση του νόμου; Αν, όπως υπολογίζεται, το 25% του προσωπικού του ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστο  σήμερα, τι θα γίνει στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε 10 μέρες που αυτοί οι εργαζόμενοι  θα τεθούν  σε υποχρεωτική αργία; Πόσο «μελετημένη» είναι μια ρύθμιση που βάζει με ανεύθυνο τρόπο σε τεράστιο  κίνδυνο την ευστάθεια του ΕΣΥ την ώρα της «αναζωπύρωσης» της πανδημίας; Αυτή είναι η μέριμνα εν όψει του 4ου επιδημικού κύματος και η κατάλληλη προετοιμασία για τα νοσοκομεία, που αδυνατούν ήδη να καλύψουν την αυξανόμενη πίεση της περιόδου; Αυτή  είναι η αναγνώριση και ο σεβασμός για τους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής»;

Η υποτροπή της υγειονομικής κρίσης και η ανασφάλεια που προκαλεί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με «πολιτική πυγμής» απέναντι στους υγειονομικούς.  Είναι τραγικό λάθος να επενδύει η κυβέρνηση  στην «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων, στη στοχοποίηση και στον κοινωνικό  διχασμό. Προφανώς δεν είναι υπερασπίσιμο το «δικαίωμα» κανενός υγειονομικού να φροντίζει ευάλωτους ασθενείς ανεμβολίαστος. Είναι πέραν κάθε επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας. Αλλά ούτε η κυβέρνηση έχει το «δικαίωμα» να εκβιάζει οποιονδήποτε εργαζόμενο  με το φόβο της απόλυσης, της απώλειας εισοδήματος και της αδυναμίας επιβίωσης. Μια υγειονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς συναινέσεις και συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα Δημόσιας Υγείας. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο «θωράκισης» του ΕΣΥ και της κοινωνίας που δεν υπάρχει και, κυρίως, πολιτική βούληση σοβαρής επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας , που επίσης δεν υπάρχει.

Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση κατά μέρος τα «τελεσίγραφα» στους εργαζόμενους  και ας αναστείλει σήμερα την εφαρμογή  του ν.4820/2021  για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού σε δομές Υγείας και Πρόνοιας. Δίνοντας  «χώρο» και χρόνο  σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άρσης επιφυλάξεων, αλλά και μεριμνώντας για την ασφαλή φροντίδα ευάλωτων ανθρώπων. Αλλιώς αναλαμβάνει την αποκλειστική  ευθύνη για ένα  πραγματικό «υγειονομικό σαμποτάζ» στη χώρα.

Πηγή: efsyn.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews