ΕΙΔΗΣΕΙΣ

17/8/21

Κρήτη: Σοβαρό πρόβλημα με τις μετακινήσεις (εξιτήρια-προγραμματισμένες εξετάσεις) των περιστατικών του ΕΚΑΒ

 

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021

EKABNews

 

Κρήτη | Σοβαρό πρόβλημα με τις μετακινήσεις των περιστατικών του ΕΚΑΒ

zarpanews.gr

17/08/2021

 

Πρόβλημα υπάρχει με τις μεταφορές ασθενών με κινητικά ή σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα με το ΕΚΑΒ από τα νοσοκομεία στις οικίες τους και αντίστροφα.

Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του Πα.Γ.Ν.Η., ασθενείς κατακεκλιμένοι, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, που έχουν δυσκολία μετακίνησης λόγω νευρολογικών ή άλλων νοσημάτων, και ασθενείς που έχουν ανάγκη συνεχούς οξυγονοθεραπείας δεν μπορούν -εδώ και πάνω από ένα χρόνο- να χρησιμοποιήσουν το ασθενοφόρο για να επιστρέψουν στην κατοικία τους μετά το εξιτήριο ή για να μεταφερθούν σε συγκεκριμένο νοσοκομείο (από το σπίτι τους ή από άλλη μονάδα υγείας) για προγραμματισμένες εξετάσεις (π.χ. αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

Εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ απέχουν από μη επείγουσες μετακινήσεις, ζητώντας να σταματήσει να χρησιμοποιείται το ασθενοφόρο ως ταξί. Το πρόβλημα έγκειται στις χρόνιες ελλείψεις τόσο σε ασθενοφόρα και στο πλήρωμά τους όσο και σε εξοπλισμό και προσωπικό των  νοσοκομείων.

Λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή των κέντρων υγείας αλλά και των νοσοκομείων (κυρίως Λασιθίου και Ρεθύμνου), το ΕΚΑΒ καλείται να μετακινήσει ασθενείς σε νοσοκομεία του Ηρακλείου, είτε προκειμένου να εξεταστούν από ιατρικές ειδικότητες που απουσιάζουν από τις πλησιέστερες δομές υγείας είτε προκειμένου να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες ακτινολογικές εξετάσεις (π.χ. σπινθηρογραφήματα), επεμβάσεις ή να λάβουν ειδικές θεραπείες.

Είναι κατανοητό ότι αδυνατεί το ΕΚΑΒ -λόγω ανεπάρκειας ασθενοφόρων, οδηγών και διασωστών- να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις ανάγκες μεταφοράς ασθενών με προβλήματα μετακίνησης και διακομιδής επειγόντων περιστατικών. Κενές παραμένουν πανελλαδικά πάνω από 700 από τις οργανικές θέσεις του ανεπαρκέστατου οργανισμού του ΕΚΑΒ.

Η κατάσταση δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο κατά την πανδημία. Ένα μικρό μέρος των κενών καλύφθηκε προσωρινά με προσλήψεις επικουρικών, ενώ το ΕΚΑΒ έχει επιβαρυνθεί επιπλέον και με τη μεταφορά σοβαρών ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και σε ξενοδοχεία καραντίνας (μετά το εξιτήριο).

Το ίδιο πλήρωμα μεταφέρει COVID και non COVID ασθενείς, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς, ενώ η ανάγκη απολύμανσης των ασθενοφόρων μετά από κάθε διακομιδή κρούσματος μειώνει τα διαθέσιμα ασθενοφόρα.

Όπως αναφέρει το σωματείο, τα προβλήματα αυτά του ΕΚΑΒ είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Το κράτος αποσύρεται σταδιακά από την υποχρέωση να εξασφαλίζει καθολικά δωρεάν παροχές περίθαλψης και πρόνοιας, με συνέπεια ασθενείς ή οι οικογένειές τους να αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους για πολλές από τις υπηρεσίες αυτές.

Το σωματείο εργαζομένων διεκδικεί να δοθεί άμεσα μία λύση που να εξασφαλίζει τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά ασθενών με κινητικά προβλήματα στα σπίτια τους ή στα νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΚΑΒ και ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό, ασθενοφόρα και εξοπλισμό. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΕΚΑΒ.
 • Πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας της Κρήτης με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων και πλήρη εξοπλισμό τους με όλα τα αναγκαία ακτινολογικά και λοιπά μηχανήματα, ώστε να μειωθεί η ανάγκη για μεταφορές ασθενών μεταξύ δομών.
 • Κατάργηση της πληρωμής των ασθενών ή των οικογενειών τους για μετακινήσεις από και προς τα δημόσια νοσοκομεία.

Πηγή: zarpanews.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

2 σχόλια :

 1. Το σωματειο εργαζομενων του ΠΑ.Γ.Ν.Η καλο θα ηταν να ζητησει απο τον Διοικητη του και τον Υπουργο να εγκρινουν κονδυλι για προσληψεις στο νοσοκομειο για να μπορουν οι ασθενεις να κανουν τις επανεξετασεις τους.
  Το ΕΚΑΒ εχει αναγκη απο προσληψεις διοτι δεν μπορει να εξυπηρετησει τον ογκο των επειγοντων περιστατικων που ειναι αλλωστε και το αντικειμενο του και οχι για να εξυπηρετει τα εξιτηρια και τα ραντεβου το νοσοκομειων.
  Αυτα συμβαινουν μονο στην Ελλαδα, φορεις να αιτουνται προσληψεις σε αλλους φορεις για να κανουν την δικη τους δουλεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews