ΕΙΔΗΣΕΙΣ

15/9/21

Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1

 

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021

EKABNews


Συνέντευξη Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1

moh.gov.gr

15/09/2021

 

Βασικά σημεία συνέντευξης του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Μέτρα στα σχολεία για την αποφυγή διασποράς:

Υπάρχει ένα πρωτόκολλο το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς με την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων και έχουμε καταλήξει σε κάτι το οποίο είναι συνδυαστικό: εμβολιασμός για τις ηλικίες 12 – 17, τήρηση μέτρων και κυρίως άμεση ιχνηλάτηση, δηλαδή από την πρώτη στιγμή που θα εντοπίζεται κρούσμα θα γίνεται αμέσως έλεγχος.

Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τυχόν διασπορά στα σχολεία της χώρας.

Εμβολιασμός παιδιών- σχεδιασμός για νοσηλείες:

Ήρθαμε σε συνεννόηση με όλες τις Παιδιατρικές Ενώσεις, παρουσία και του Πρωθυπουργού, όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών. Ζητήσαμε από τους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς και αυτό που μας εξήγησαν είναι ότι το παιδί, αν και κινδυνεύει λιγότερο από τον κορονοϊό, κινδυνεύει και αυτό και σίγουρα προστατεύεται περισσότερο με τον εμβολιασμό από το να αποκτήσει ανοσία μέσω νόσησης.

Όσον αφορά τις νοσηλείες παιδιών, στο Υπουργείο Υγείας ήδη έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο που περιλαμβάνει επιπλέον παιδιατρικές κλίνες Covid, εάν και εφόσον χρειαστούν, στα Nοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και στις Κλινικές καθώς είμαστε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα.

Εμβολιασμοί:

Αυτή τη στιγμή πάμε να διευρύνουμε το μοντέλο εμβολιασμού με την εμπλοκή των ιδιωτών γιατρών, τους οποίους πληρώνει το Κράτος για τους εμβολιασμούς που θα πραγματοποιούν.

Στις μεγαλύτερες ηλικίες- άνω των 60 ετών- έχει εμβολιαστεί το 79% του πληθυσμού. Προφανώς κάποιος που ανήκει σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και δεν έχει εμβολιαστεί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστεί τώρα. Η στόχευσή μας, λοιπόν, είναι το ποσοστό που έχουμε σε αυτές τις ηλικίες να αρχίσουμε να το προσεγγίζουμε και στους πιο νέους, έτσι ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουμε καταφέρει να εμβολιάσουμε το 70%-80% του γενικού πληθυσμού.

Ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου θα λειτουργούν και τα εμβολιαστικά κέντρα. Αλλά, πλέον, το μοντέλο γυρνάει με την προσθήκη των κατ’ οίκον εμβολιασμών και των εμβολιασμών στα ιδιωτικά ιατρεία.

Σας αναφέρω τα νούμερα που έχει μία αξία να τα ξέρετε. Τα ποσοστά εμβολιασμών είναι κοντά στο 80% στους άνω των 60 ετών, περίπου στο 77% στους άνω των 50 και περίπου ανάλογο είναι το ποσοστό στους άνω των 40 ετών.

Ενισχυτική δόση:

Πρώτα από όλα τα εμβόλια έχουν συνήθως κάποιο χρόνο, το ξέρουμε και από τα αντιγριπικά εμβόλια. Μάλιστα τον επόμενο μήνα θα ανοίξει και η διαδικασία για τα εμβόλια έναντι της γρίπης.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της διεθνούς πρακτικής των papers που δημοσιεύονται, παρακολουθούμε ποιοι πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτή τη δόση έχει αποφασιστεί να την κάνουν τα άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή επειδή δεν έχουν αναπτύξει τα αντισώματα τα οποία χρειάζονται. Αυτές τις ημέρες άνοιξε η πλατφόρμα και μπορούν να πάνε να εμβολιαστούν.

Τι εξετάζει τώρα η Επιτροπή, γιατί απόφαση δεν έχει παρθεί. Εξετάζει δυο πράγματα: Το θέμα της χρονικής διάρκειας και το θέμα με τους άνω των 60 ετών, καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι ευάλωτη και πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα αντισώματα.

Πηγή: moh.gov.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews