ΕΙΔΗΣΕΙΣ

27/9/21

Σκέψεις για «δώρα» σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους


Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

EKABNews

 

Σκέψεις για «δώρα» σε υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους

eleftherostypos.gr

26/09/2021, 13:20

ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η απόδοση ενός «μερίσματος ανάπτυξης» για κοινωνικές ομάδες με ειδικά χαρακτηριστικά όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και οι υγειονομικοί οι οποίοι συνεχίζουν να «βάζουν πλάτη» για να αντιμετωπίσουν τη μετάλλαξη «Δ», είναι ένα από τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο αν η ανάπτυξη για φέτος ξεπεράσει το 5,9%.

Στη συνέντευξη που έδωσε την Πέμπτη στο Blooomberg ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα της δεύτερης αναθεώρησης του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 λέγοντας ότι η πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος κατά 5,9% είναι… συντηρητική, λίγες μόλις μέρες μετά την πρώτη αναθεώρηση που ανακοίνωσε ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη με τον ρυθμό ανάπτυξης να υπολογίζεται πλέον στο 5,9% από 3,6% που ήταν η επίσημη πρόβλεψη μέχρι και τη ΔΕΘ.

Η οριστικοποίηση της τελικής πρόβλεψης για το ΑΕΠ θα γίνει όταν θα υπάρχουν τα τελικά στοιχεία για τη φετινή τουριστική περίοδο και γίνει και η τελική αναθεώρηση για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο με τις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Συνεπώς, τα νέα θετικά μέτρα θα πρέπει να αναμένονται με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο που θα κλειδώνει την τελική πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τον δημοσιονομικό χώρο για νέες ελαφρύνσεις

Ωστόσο, ένα από τα σενάρια που «κερδίζουν πόντους» λόγω του κοινωνικού του χαρακτήρα, είναι και απόδοση ενός μερίσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους που δεν πήραν αναδρομικά αλλά και στους υγειονομικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν για δεύτερη χρονιά την πανδημία. Ωστόσο, η βασική ιδέα δεν θα προχωρήσει αν δεν κλειδώσει η ανάπτυξη για φέτος και δεν είναι οριστικό πόσα χρήματα μπορούν να διατεθούν γι’ αυτή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Τούτο, με δεδομένο ότι το μέτρο θα έχει έννοια αν υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος τουλάχιστον 550-600 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν υλοποιηθεί το μέτρο.

Πάντως, η αρχή μέτρων τέτοιου χαρακτήρα ξεκίνησε ήδη από τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ την καταβολή διπλάσιας δόσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον Δεκέμβριο καλύπτοντας τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και τους μακροχρόνια ανέργους.

» Χαμηλοσυνταξιούχοι

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους η αρχική σκέψη είναι να πάρουν αυτό το έκτακτο βοήθημα τον Δεκέμβριο όσοι δεν έλαβαν στο τέλος του 2020 και τις αρχές του 2021 αναδρομικά. Δηλαδή, πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Ολοι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους επόμενους μήνες το κύμα ακρίβειας στα ράφια των σούπερ μάρκετ αλλά και στους πάγκους των λαϊκών αγορών, χωρίς να περιμένουν κάποια πρόβλεψη για αναπλήρωση της απώλειας. Σε αυτούς σχεδιάζεται να δοθεί ένα οικονομικό βοήθημα μέσα στον Δεκέμβριο ώστε να μπορέσουν να ισοσκελίσουν τουλάχιστον ως ένα βαθμό τις απώλειες από τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών. Αν τελικά προχωρήσει πάντως, θα οριστεί μια βασική οικονομική ενίσχυση (π.χ. 500 ευρώ) και θα μοιραστεί αναλογικά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης του κάθε δικαιούχου.

» Υγειονομικοί

Σε ό,τι αφορά το «δώρο» προς τους υγειονομικούς θα δοθεί, επίσης, μέσα στον Δεκέμβριο. Αντίστοιχο «δώρο» πήρε το υγειονομικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων το περασμένο Πάσχα, όταν βρισκόμασταν στην αρχή της πανδημίας. Το φετινό Πάσχα λόγω της υποχώρησης των κρουσμάτων και του ανοίγματος της αγοράς δεν δόθηκε τέτοιο επίδομα. Σε μια προσπάθεια να διορθώσει την κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει αυτήν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο τέλος του χρόνου, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των ανθρώπων της υγείας, που πέρασαν πολλές μέρες και νύχτες στις εντατικές, σώζοντας ζωές. Και εδώ όμως υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με το τι θα γίνει με τους υγειονομικούς οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν μπει αναγκαστικά σε αναστολή εργασίας. Ενα ίσως πιο σοβαρό ερώτημα είναι το τι θα γίνει και με τα σώματα ασφαλείας τα οποία επίσης επιβαρύνθηκαν περισσότερο με ελέγχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αν δοθεί και σε αυτούς χρηματικό βοήθημα, το κονδύλι θα είναι αρκετά υψηλότερο.

Πηγή: eleftherostypos.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews