ΕΙΔΗΣΕΙΣ

3/9/21

Αυτές είναι οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό

 

Παρασκευή, 3 Σεπτεμβρίου 2021

EKABNews

 

Αυτές είναι οι κυριότερες αλλαγές που φέρνει το νέο ασφαλιστικό

tvxs.gr

5/9/2021, 15:35

 

Τα πάνω-κάτω αναφορικά με την επικουρική ασφάλιση φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ψηφίστηκε στην ολομέλεια της Βουλής με τις ψήφους της “γαλάζιας” κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Στο επίκεντρό του ο νέος νόμος έχει την μετατροπή του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικο, με αρκετούς να εκφράζουν ενστάσεις για απόπειρα ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Tvxs.gr, ειδικοί της ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν πως το κόστος μετάβασης μπορεί να είναι σχετικά διαχειρίσιμο την πρώτη 20ετία (με βάση όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση), αλλά από το 2040 και μετά η σχετική δαπάνη θα εκτοξευτεί.

Αρκετοί το υπολογίζουν στα 56 δισ. ευρώ ενώ, εάν συνυπολογιστούν και οι διακηρυσσόμενες εγγυήσεις των χορηγούμενων κεφαλαιοποιητικών επικουρικών συντάξεων, θα φτάσει στο επίπεδο των 75-78 δισ. ευρώ.

Το νέο Ταμείο και τα ερωτήματα για το κόστος μετάβασης

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, δημιουργείται το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από το 2022, στο οποίο θα ενταχθούν οι πρωτοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα θα μπορούν να ενταχθούν, εφόσον το επιθυμούν, όσοι θα είναι κάτω των 35 ετών, έχουν υποχρεωτική ασφάλιση και συμμετέχουν ήδη στο ισχύον σύστημα επικουρικής σύνταξης.

Επιπλέον μπορούν να υπάγονται από 1.1.2023 όσοι δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και είναι κάτω των 35 ετών, καθώς και νεοεισερχόμενοι αυτής της κατηγορίας από το 2023 και στο εξής, εφόσον το επιθυμούν.

Πρόκειται για τον φορέα που θα αναλάβει να επενδύει τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων. Αξίζει να σημειωθεί πως για τα golden boys που θα διαχειρίζονται και θα επενδύουν στις αγορές τις εισφορές των ασφαλισμένων προβλέπεται ακαταδίωκτο, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για το σύστημα που θα εφαρμοστεί.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ασφαλιστικό: Οι γκρίζες ζώνες του «ατομικού κουμπαρά»

Τί αλλάζει το νέο ασφαλιστικό στις ζωές των ανθρώπων

Ασφαλιστικό: Το ακαταδίωκτο και για τα golden boys που θα διαχειρίζονται τις εισφορές των ασφαλισμένων

 

Ο ατομικός κουμπαράς, οι εισφορές και τα «επενδυτικά» προφίλ

Η κυριότερη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά».

Αντί δηλαδή ενός γενικού «κορβανά» για τις επικουρικές, στον οποίο σήμερα τοποθετούνται οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων και κατευθύνονται στην πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, υιοθετείται πλέον η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα συμμετάσχει στο νέο σύστημα.

Ειδικότερα, οι εισφορές των νέων θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε νέος εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.

Επιπλέον, θα υπάρχουν και τρία επενδυτικά προφίλ, μεταξύ των οποίων θα διαλέγει ο ασφαλισμένος: το «συντηρητικό», το «ισορροπημένο» και το «επιθετικό», με δυνατότητα αλλαγής ανά πενταετία.

Σε ότι αφορά το ύψος των εισφορών για το νέο επικουρικό σύστημα παραμένει ως έχει. Δηλαδή 6,5% μέχρι τα μέσα του 2022 και 6% από εκεί και πέρα για τους μισθωτούς και βάσει ασφαλιστικής κλάσης για τους αυτοαπασχολούμενους. Αξίζει να σημειωθεί  πάντως σε αυτό το σημείο ότι πλέον οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν τις σημερινές και μελλοντικές συντάξεις, προκαλώντας τεράστιο κενό στη χρηματοδοτική κάλυψή τους.

Και εδώ πάντως φαίνεται πως κρύβονται σοβαροί κίνδυνοι, καθώς -όπως υπενθυμίζουν αναλυτές στο tvxs.gr- υπήρχε σχετικό Πόρισμα του Υπουργείου Εργασίας από το 2019 για την μεταρρύθμιση αυτή, το οποίο σημείωνε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να γίνεται σαφές στους ασφαλισμένους πως χαμηλό ρίσκο στη αρχή του εργασιακού βίου θα συνεπάγεται ελάχιστη σύνταξη και αντίστοιχα, υψηλό ρίσκο αντενδείκνυται όταν πλησιάζουμε στη σύνταξη.

Πηγή: tvxs.gr


About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews