ΕΙΔΗΣΕΙΣ

16/10/21

Καιρός, γρίπη και χαλάρωση των μέτρων τρομάζουν για 5ο σκληρό κύμα της πανδημίας – Ο ρόλος του εμβολιασμούΣάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

EKABNews

 

Κορονοϊός: Καιρός, γρίπη και χαλάρωση των μέτρων τρομάζουν για 5ο σκληρό κύμα της πανδημίας – Ο ρόλος του εμβολιασμού

healthreport.gr

16/10/2021

Ανησυχίες της επιστημονικής κοινότητας για τη διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης

Τις ανησυχίες τους γύρω από την πιθανότητα ενός «εκρηκτικού» κοκτέιλ κορονοϊού και γρίπης στην κοινωνία, εκφράζουν οι ειδικοί, όσο η θερμοκρασία πέφτει και ο καιρός γίνεται πιο φθινοπωρινός.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολύ αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα και την εξάλειψη του ιού της γρίπης. Αποστάσεις, μάσκες και υψηλή πρόληψη είχαν σαν αποτέλεσμα τα κρούσματα γρίπης, τους τελευταίους δύο χειμώνες, να είναι ελάχιστα αλλά, η σταδιακή υποχώρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού δημιουργεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς, το ενδεχόμενο της συνύπαρξης κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης στην κοινωνία μπορεί να αποβεί εκρηκτικό.

Οι ανησυχίες των ειδικών για τη γρίπη έχουν αρχίσει να εκφράζονται ήδη από τον περασμένο Μάιο, όταν στη χώρα καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ: αυτό των μηδενικών νεκρών αλλά και κρουσμάτων γρίπης.

Μπορεί καθαυτό το γεγονός να είναι θετικό, όμως, οι ειδικοί, λόγω έλλειψης κρουσμάτων γρίπης προς έρευνα, δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν ποιο στέλεχος του ιού θα επικρατούσε μεταξύ των πολιτών, ώστε να σχεδιάσουν το εμβόλιο της γρίπης για τον χειμώνα που διανύουμε.

Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός η μόνη λύση

Εξάλλου πρόσφατα η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε πως η γρίπη «χτυπά την πόρτα» και της χώρας μας σταδιακά για φέτος, οπότε υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των ειδικών που βλέπουν τον εμβολιασμό ως τη μόνη λύση.

Αμερικανοί επιστήμονες: Σημαντικό να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases», ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, «εφέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».

Εκτός από τη γρίπη, τα μέτρα κατά του κορονοϊού έχουν «καταπιέσει» και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις, όπως αυτές που προκαλούν πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Από την άλλη πλευρά, οι ρινοϊοί του κοινού κρυολογήματος έχουν συνεχίσει καθ’ όλο το διάστημα της πανδημίας να εξαπλώνονται, καθώς φαίνεται πως δεν είναι τόσο ευάλωτοι στα μέτρα προφύλαξης κατά της Covid-19 και, επιπλέον, επειδή δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο ανταγωνισμό από άλλους αναπνευστικούς ιούς.

Ακόμη, οι άλλοι -λιγότερο επικίνδυνοι από τον SARS-CoV-2- κορονοϊοί, οι οποίοι επίσης ευθύνονται για τα κρυολογήματα, έχουν αρχίσει να αυξάνονται σταδιακά προς τα πανδημικά επίπεδά τους.

Πηγή: healthreport.gr
About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews