ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1/10/21

Ο ήσυχος θάνατος της επιτροπής Τσιόδρα


Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2021

EKABNews

 

Ο ήσυχος θάνατος της επιτροπής Τσιόδρα

tvxs.gr

1/10/2021

Η επιτροπή των 33 εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει το υπουργείο Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας θα αντικατασταθεί από ένα «μικρό και ευέλικτο σχήμα» 7 επιστημόνων. Δεν έχει γίνει επίσημη ανακοίνωση, αλλά η πληροφορία διακινείται με διαρροές στο πλαίσιο της κυβερνητικής παράδοσης αντιθεσμικής συμπεριφοράς.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας η καθημερινή τηλεοπτική παρουσία του επικεφαλής της επιτροπής καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα λειτούργησε καθησυχαστικά για την ελληνική κοινωνία και ωφέλησε επικοινωνιακά την κυβέρνηση που έδειξε τότε ότι αφήνει τον πρώτο λόγο στην επιστήμη.

Στην πορεία έγινε σαφές ότι οι αποφάσεις ήταν πολιτικές και η επιτροπή χρησιμοποιούταν ως άλλοθι: Αλλοτε, όταν προέκυπταν ατυχήματα, κρύβονταν πίσω της και της φόρτωναν την ευθύνη και, αντίθετα, όταν κάτι πήγαινε καλά, το οικειοποιούνταν.

Οι επιστήμονες που μετείχαν στην επιτροπή δεν αυτοπροστατεύθηκαν όσο θα έπρεπε. Εκτέθηκαν πολύ στα ΜΜΕ με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση από αντιφατικές τοποθετήσεις, δεν είχαν ενιαία έκφραση και δεν αντιστάθηκαν σε κυβερνητικές επιλογές που αποδείχθηκαν επιζήμιες για τη δημόσια υγεία.

Με άλλα λόγια, άφησαν την κυβέρνηση να τους χρησιμοποιήσει στη βάση της κομματικής σκοπιμότητας.

Ο Σωτ. Τσιόδρας εξαφανίστηκε από το προσκήνιο όταν άρχισε να φαίνεται η αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν διέσωσε το κύρος της επιτροπής που μάλλον εκτέθηκε περισσότερο.

Το αποτέλεσμα είναι να ολοκληρώνεται η θητεία τους χωρίς να έχουν ενημερωθεί επίσημα, χωρίς απολογισμό έργου, χωρίς λογοδοσία, χωρίς συζήτηση με τα άλλα κόμματα για τη συνέχεια, χωρίς διαφάνεια.

Συμβαίνει ό,τι και με τον ανασχηματισμό. Διαρροές επί διαρροών και κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός ανοίγει τα χαρτιά του. Παύει και μετακινεί υπουργούς, διορίζει νέους, συνεκτιμώντας εσωκομματικές ισορροπίες, πολιτικές ανάγκες και επικοινωνιακές επιδιώξεις.

Κάπως έτσι, καταργεί την επιτροπή Τσιόδρα και την αντικαθιστά με μια ολιγομελή δίνοντας λογαριασμό μόνο στον Α. Σκέρτσο και τον Γ. Γεραπετρίτη.

Η ασέβεια δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα των εμπειρογνωμόνων αλλά την ίδια την επιστήμη. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σε μια συγκυρία στην οποία η εμπιστοσύνη στην ιατρική είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει ο εμβολιασμός που καρκινοβατεί.

Πηγή: tvxs.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews