ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10/10/21

Εμβολιασμός: Αντισώματα για τουλάχιστον ένα έτος


Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021

EKABNews


Εμβολιασμός: Αντισώματα για τουλάχιστον ένα έτος
kathimerini.gr
10/10/2021, 06:56

Πέννυ Μπουλούτζα

«Oι υγιείς συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αντισωμάτων, καθώς η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων είναι σχεδόν μηδενική», επισημαίνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ. 
Τα υγιή άτομα που εμβολιάζονται αναπτύσσουν πολύ υψηλές τιμές

Στην εκτίμηση ότι τα αντισώματα από εμβολιασμό διατηρούνται για τουλάχιστον ένα έτος προχωρούν οι ειδικοί επιστήμονες. Οπως κατέδειξε ελληνική μελέτη που διενήργησε το ΕΚΠΑ, τα υγιή άτομα που εμβολιάζονται αναπτύσσουν πολύ υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων, υψηλότερους ακόμα και από εκείνους που νόσησαν από COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ο ρυθμός πτώσης των αντισωμάτων αυτών είναι μικρός. Επαρκής είναι η μία δόση του εμβολίου για όσους εκτέθηκαν στον ιό πριν από τον εμβολιασμό.    

Η μελέτη διενεργείται από τη θεραπευτική κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, σε υγειονομικούς, πολίτες 50 έως 80 ετών και ασθενείς με νεοπλασματικές παθήσεις που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Στο πλαίσιο της μελέτης καταγράφηκε η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό περισσότερων των 3.500 ατόμων.

Οπως αναφέρουν οι κύριοι συντελεστές της μελέτης, καθηγητές του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, στα υγιή άτομα οι τιμές των εξουδετερωτικών αντισωμάτων παρουσίασαν σημαντική αύξηση την 22η ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους και έφτασαν τη μέγιστη τιμή τους μετά την 36η ημέρα (διάμεση τιμή 97,2%), δηλαδή δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, παρουσιάζοντας ρυθμό αύξησης κατά 3% την ημέρα. Οι τιμές των αντισωμάτων παρέμειναν υψηλές 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Οσον αφορά τα αποτελέσματα του εξαμήνου μετά τον πλήρη εμβολιασμό, η διάμεση τιμή εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν 81%. Στους τρεις μήνες δεν υπήρχε κανείς με τιμές αντισωμάτων κάτω από το όριο θετικότητας του 30%, ενώ έξι μήνες μετά μόνο το 2,59% είχε τιμές κάτω από 30% και το 12% είχε τιμές κάτω από 50%.

Στο πλαίσιο μελέτης του ΕΚΠΑ καταγράφηκε η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό περισσότερων των 3.500 ατόμων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε όλες τις χρονικές στιγμές των μετρήσεων η μείωση του τίτλου αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη στα άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών σε σχέση με τα άτομα 51 έως 70 ετών. Αντίστοιχα στους 51 έως 70 ετών μειώθηκαν περισσότερο συγκριτικά με τους 20 έως 50 ετών. «Με βάση τα παραπάνω, οι υγιείς συμπολίτες μας δεν χρειάζεται να κάνουν εξετάσεις αντισωμάτων, καθώς η πιθανότητα να μην έχουν αναπτύξει υψηλούς τίτλους αντισωμάτων είναι σχεδόν μηδενική» επισημαίνουν οι καθηγητές και τονίζουν ότι «με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, τα αντισώματα από τον εμβολιασμό θα κρατήσουν για τουλάχιστον ένα έτος. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι οι εμβολιασθέντες αναπτύσσουν τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων πολύ υψηλότερους ακόμη και από όσους νόσησαν από COVID-19 και χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ ο ρυθμός πτώσης τους είναι μικρός»

Σύμφωνα με τη μελέτη, όσοι νόσησαν και εμβολιάσθηκαν ανέπτυξαν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού πολύ γρήγορα (εντός μιας εβδομάδας από τον εμβολιασμό) και συνεπώς μία δόση του εμβολίου είναι αρκετή για όσους εκτέθηκαν στον ιό πριν από τον εμβολιασμό.
Επιπλέον, το 40% των ασθενών με αιματολογικές κακοήθειες, όπως το πολλαπλούν μυέλωμα, λεμφώματα και χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, δεν αναπτύσσουν εξουδετερωτικά αντισώματα. Αντίθετα, οι περισσότεροι ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin και συστηματική αμυλοείδωση αναπτύσσουν αντισώματα σε ποσοστά παρόμοια με τους υγιείς. Οι ασθενείς με συμπαγή νεοπλάσματα αναπτύσσουν αντισώματα σε υψηλά ποσοστά, άνω του 80%, ανεξάρτητα από τη λήψη αντινεοπλασματικής αγωγής. Μόνο οι μισοί ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών αναπτύσσουν αντισώματα, αν η μεταμόσχευση έγινε μέχρι έξι μήνες πριν από τον εμβολιασμό.

Η μελέτη θα συνεχιστεί με μετρήσεις για όλα τα εμβόλια, ενώ θα περιλάβει και άτομα που θα λάβουν τρίτη δόση.

Πηγή: kathimerini.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews