ΕΙΔΗΣΕΙΣ

19/10/21

Editorial: Γιατί δεν πείστηκαν οι πολίτες να εμβολιαστούν – Η αποτυχία ενός φιλόδοξου σχεδίου

 

Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

EKABNews

 

Editorial: Γιατί δεν πείστηκαν οι πολίτες να εμβολιαστούν – Η αποτυχία ενός φιλόδοξου σχεδίου

healthreport.gr

19/10/2021

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μήνες μετά, ακόμη αναρωτιέται η κυβέρνηση γιατί δεν πείστηκαν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Γιατί άραγε…

Ούτε που περνά από το μυαλό των ιθυνόντων γιατί ακόμη και ηλικιωμένοι συμπολίτες μας δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Ηλικιωμένοι που ξεπερνούν ακόμη και τα 80 έτη της ζωής τους, αν σκεφτεί κανείς ότι 2 στους 10 άνω των 65 ετών δεν έχει εμβολιαστεί και αρνείται από φόβο να το πράξει.

Ένας φόβος που έχει ενοχοποιηθεί πλήρως από τα κυβερνητικά στελέχη που εντάσσουν όσους έχουν ανησυχία, αυτομάτως στους αρνητές. Ωσάν οι γέροντες που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αποφάσισαν ξαφνικά να ενταχθούν σε κάποιο αντιεμβολιαστικό κίνημα και να σηκώσουν το λάβαρο της επανάστασης.

Στην κυβέρνηση όμως αναρωτιούνται ακόμη τι πήγε λάθος και οι πολίτες είναι δύσπιστοι. Ουδείς στα ανώτερα κλιμάκια σκέφτηκε μήπως η επιλογή των πολλαπλών φωνών και τοποθετήσεων επί του θέματος, ράγισε τελικώς την εμπιστοσύνη των πολιτών σε ένα επίτευγμα της επιστήμης.

Και από φωνές «ειδικών» ουκ ολίγες.

Επίσης σε κανέναν μάλλον δεν πέρασε από το μυαλό εδώ και μήνες βέβαια, ότι θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν πρόσωπα της εμπιστοσύνης για να παρακινήσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, όπως είναι οι γιατροί της γειτονιάς, οι οικογενειακοί γιατροί και γενικότερα όσοι βρίσκονται κοντά στους κάτοικους ετούτης της χώρας.

 

Όταν ενεργοποιήθηκαν οι ιδιώτες γιατροί για να κάνουν εμβόλια στα ιατρεία τους, ήταν προφανώς ήδη αργά. Το κύμα της αμφισβήτησης είχε ήδη κυκλώσει περίπου το 40% του πληθυσμού που σήμερα δεν έχει εμβολιαστεί.

Από την άλλη όταν δεν κατορθώνεις να πείσεις τους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και επιδιώκεις να εμβολιαστούν οι νέοι για να χτιστεί το περιβόητο τοίχος ανοσίας, επιλέγεις πρόσωπα κοντά στην «ηλικία- στόχο» που να μπορούν να προσεγγίσουν τη νέα γενιά.

Χωρίς ίχνος ηλικιακού ρατσισμού και με κάθε σεβασμό προς τις γνώσεις όσων έχουν βγει μπροστά στη μάχη της πανδημίας, κάποια στιγμή πιθανώς το σχέδιο να έπρεπε να αλλάξει και να αξιοποιηθούν πρόσωπα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν στη νέα γενιά τα οφέλη του εμβολίου.

Η γνωστή φράση «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει» προφανώς και δεν ταιριάζει στην προκειμένη περίπτωση, αφού ο στόχος δεν επετεύχθη. Οι πολίτες δεν πείστηκαν και το τοίχος ανοσίας πάει περίπατο.

Πηγή: healthreport.grAbout " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews