ΕΙΔΗΣΕΙΣ

21/10/21

H επείγουσα βοήθεια που έχει ανάγκη ο λαός θεωρείται «κόστος προς εξορθολογισμό»

 

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

EKABNews


H επείγουσα βοήθεια που έχει ανάγκη ο λαός θεωρείται «κόστος προς εξορθολογισμό» (ΦΩΤΟ

902.gr

20/10/2021

 

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΦΙΛΗ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Στην Αττική, με 4 εκατομμύρια κατοίκους, ο στόλος του ΕΚΑΒ ανέρχεται σε μόλις ...65 ασθενοφόρα στη βάρδια. Τα πληρώματα αποτελούν μόνο 650 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 115 είναι συμβασιούχοι που καλύπτουν μόνιμες υπηρεσιακές ανάγκες και αναμένεται να απολυθούν το επόμενο διάστημα. Μόνο τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 200 την ημέρα και στην καλύτερη περίπτωση υπάρχουν μόνο 8 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να τα διαχειριστούν, με αποτέλεσμα είτε να λιμνάζουν περιστατικά στα γεμάτα νοσοκομεία, είτε εξωθούνται να πληρώνουν 80 και 100 ευρώ για να πάρουν ιδιωτικό. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά την αναστολή εργασίας 200 εργαζομένων πανελλαδικά.

«Καμία κυβέρνηση δεν έχει ικανοποιήσει το πάγιο αίτημά μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση του στόλου. Τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν τις "χορηγίες" ασθενοφόρων από "ευεργέτες" ως το μαγικό ραβδί. Όμως από τα 57 ασθενοφόρα που "δώρισαν", τα περισσότερα παρουσιάζουν συχνές βλάβες και κάνουν μέχρι και ένα μήνα να επισκευαστούν στα ιδιωτικά συνεργεία, ενώ δεν προσλήφθηκε ούτε ένας εργαζόμενος. Ο υπόλοιπος στόλος χρονολογείται από το 2004, με ασθενοφόρα να μένουν στη μέση του δρόμου, είτε με ασθενή μέσα, είτε περιμένοντας να πάρουν τον ασθενή. Στο συνεργείο του ΕΚΑΒ επικρατεί η ίδια εικόνα εγκατάλειψης, καθώς κι εκεί οι εργαζόμενοι είναι σαφώς λιγότεροι από τις πραγματικές ανάγκες, υπάρχουν ελλείψεις σε εξοπλισμό, σύγχρονες υποδομές. Χάρη στο φιλότιμο και την υπερεργασία των εργαζομένων κυκλοφορούν ακόμη κι αυτά τα λίγα ασθενοφόρα.

Το κενό σε πληρώματα και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διαρκώς μεγαλώνει, όπως μεγαλώνει και το πεδίο κερδοφορίας για τον ιδιωτικό τομέα επείγουσας ιατρικής».

Είναι μερικά απ΄ όσα κατήγγειλαν εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε σήμερα στις κεντρικές υπηρεσίες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Αντίστοιχη εικόνα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εγκατάλειψης μετέφεραν οι εργαζόμενοι στο τηλεφωνικό κέντρο «όπου το προσωπικό επαρκεί μόνο για τις 9 από τις 15 γραμμές τηλεφωνητών», στο ΚΕΣΥ που έχει ως αποστολή να συντονίζει τις διακομιδές «και η εντατικοποίηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο», όπως και σε κάθε κρίκο της δημόσιας επείγουσας ιατρικής βοήθειας.

Την ίδια στιγμή οι επαγγελματικές ασθένειες στα πληρώματα θερίζουν, «σακατεμένοι άνθρωποι στα 50 τους, γυναίκες που κατεβάζουν και ανεβάζουν σε σκάλες υπέρβαρους ανθρώπους. Σκληρή δουλειά», λένε. Παρ' όλα αυτά το πάγιο αίτημά τους για την ένταξή τους στα ΒΑΕ «όλες οι κυβερνήσεις απέφυγαν και να το ακουμπήσουν. Και όμως είμαστε οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν το συμβάν. Και ο αγώνας των πληρωμάτων για να μεταφέρουν ζωντανούς τους ανθρώπους στα νοσοκομεία είναι τιτάνιος και ψυχοφθόρος. Γινόμαστε αποδέκτες βίας γιατί ο άλλος που αγωνιά για τον άνθρωπό του δεν ξέρει την αιτία που το ασθενοφόρο καθυστερεί».

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ανέδειξε ο Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας πως «για να αναπληρωθεί ο στόλος του ΕΚΑΒ χρειάζονται μόνο 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Κι όμως δεν τα δίνουν. Ο κόσμος πεθαίνει και η επείγουσα βοήθεια που έχει ανάγκη ο λαός θεωρείται "κόστος προς εξορθολογισμό", όπως και η πρόληψη, η θεραπεία και η αποκατάσταση. Αυτή τη χρεοκοπημένη πολιτική των χορηγιών και της ιδιωτικοποίησης υπηρετούν όλα τα αστικά κόμματα. Ακόμη και στην πανδημία η έγνοια τους είναι η επιτάχυνση του "νέου ΕΣΥ", δηλαδή "παίρνεις ό,τι πληρώνεις", κλείνοντας κι άλλα νοσοκομεία, κλινικές, τμήματα, με επέκταση των ΣΔΙΤ, διεύρυνση της εργασιακής ομηρίας και της ανακύκλωσης της ανεργίας, με ασθενείς πελάτες».

Ακολούθησε συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης, για τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη, που «τσακίζει παραπέρα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», τη νέα αντιλαϊκή ατζέντα που περιλαμβάνει το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο και όλα τους Εργασιακά, Κοινωνική Ασφάλιση κλπ. είναι η συνέχεια των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ. Καταλήγοντας, προειδοποίησε για τις ολέθριες συνέπειες των αντιδραστικών ανατροπών στον 20ό αιώνα, για τον επικίνδυνο ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Πηγή: 902.gr

About " "

Το EKABNews έχει δημιουργηθεί και υποστηρίζεται από εργαζόμενους του ΕΚΑΒ με σκοπό την συγκέντρωση των δημοσιευμάτων που αφορούνε την υπηρεσία και όχι μόνο.. Η ενημέρωση των συναδέλφων , η παρουσίαση διάφορων θεμάτων που αφορούνε τον χώρο, η προβολή των τοπικών νέων ανά παράρτημα, αλλά και η γενικότερη προβολή του ΕΚΑΒ.. είναι μερικοί από τους στόχους της σελίδας. Ευχαριστούμε για την υποστήριξη!

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τους φίλους αναγνώστες:

ΟΧΙ SPAM,
ΟΧΙ GREEKLISH,
ΟΧΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Παρακαλούμε το σχόλιό σας να είναι σχετικό με την παραπάνω ανάρτηση.
Γενικές απορίες μόνο στη σελίδα μας στο facebook.

 
Copyright © 2013 EKABNews